Χωρίς κοινή συνέντευξη Τύπου, με μια μόνον στιχομυθία μπροστά στις κάμερες – στο πρότυπο εκείνης που κατέληξε στον γνωστό… καυγά Τραμπ και Μακρόν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ – και με ανοιχτό ερώτημα το εάν, και σε ποιον βαθμό, ο αμερικανός πρόεδρος θα στηρίξει καθαρά τις ελληνικές θέσεις και το διεθνές δίκαιο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, θα γίνει τελικά η αποψινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος και, με βάση το επίσημο πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις για το αποτέλεσμά της στις 10 και μισή απόψε. Εως χθες το βράδυ – και όπως είχε αποκαλύψει το tvxs.gr από την Κυριακή – στο επίσημο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου δεν είχε συμπεριληφθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν στις συναντήσεις του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και με τον Μπαράκ Ομπάμα.

 

Συγκεκριμένα, κι εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, το πρόγραμμα προβλέπει δύο φάσεις στην συνάντηση και μια μικρή, on camera συνομιλία του αμερικανού προέδρου με τον έλληνα πρωθυπουργό. Στην πρώτη φάση της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο θα συνομιλήσουν κατ΄ ιδίαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στην αρχή θα παραβρεθούν για λίγο και οι συζυγοί τους Μαρέβα Γκραμπόφσκι και Μελάνια Τραμπ. Στην δεύτερη φάση, σε άλλη αίθουσα του Λευκού Οίκου, στην συνάντηση θα μετάσχουν διευρυμένες αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες, με την παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.

Κυβερνητικές πηγές αιτιολογούσαν χθες το βράδυ τη μη πραγματοποίηση κοινής συνέντευξης Τύπου επικαλούμενες το ότι, λόγω της ανοιχτής σύγκρουσης Ουάσιγκτον και Τεχεράνης και της κλιμάκωσης της γεωπολιτικής έντασης στην ανατολική Μεσόγειο ο αμερικανός πρόεδρος «δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με ερωτήσεις σχετικά με τις προθέσεις και κινήσεις των ΗΠΑ σε σχέση με το Ιράν». Πρόκειται όμως για επιχείρημα το οποίο μάλλον πάσχει εκ βάθρων, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει… αυτοβούλως καθημερινές δηλώσεις και αναρτά βροχή από tweets με απειλές και προειδοποιήσεις κατά του Ιράν.

Όπως επισημαίνουν, δε, έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες η απουσία κοινών δηλώσεων κατεβάζει ντε φάκτο χαμηλά και τον πήχη των προσδοκιών για μια καθαρή διατύπωση από την πλευρά των ΗΠΑ σε δύο θέματα ζωτικής σημασίας για την ελληνική διπλωματία: τον αγωγό Eastmed και τον βαθμό στήριξής του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και την σαφή αμερικανική καταδίκη του Μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στέλνει ήδη τουρκικά στρατεύματα στο πλευρό της κυβέρνησης Σαράτζ της Τρίπολης.

Με αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης που – λογικά – θα εκδοθεί από τον Λευκό Οίκο μετά την συνάντηση και το κατά πόσο αυτή θα κινείται εγγύτερα στην σκληρή γραμμή του Στέητ Ντηπάρτμεντ απέναντι στην Τουρκία ή θα αποτυπώνει την ανοχή του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία ουδέποτε ο αμερικανός πρόεδρος έχει κρύψει, προς τον Ερντογάν.

Στο δεύτερο ενδεχόμενο – το οποίο, κατά έγκυρες πληροφορίες επιχειρεί να αποτρέψει πάσει δυνάμει τα τελευταία 24ωρα το υπουργείο Εξωτερικών – είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και χθες το βράδυ κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον επιχειρούσαν να συγκρατήσουν τις προσδοκίες διαμηνύοντας ότι δεν γίνεται να υπάρχουν «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» και πως ουδείς μπορεί να περιμένει από τον Ντόναλντ Τραμπ να έρθει σε «ευθεία σύγκρουση» με τον Ερντογάν την ώρα που στην περιοχή σημειώνονται τεκτονικές γεωπολιτικές κινήσεις.

Την ίδια ώρα ωστόσο, από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαμηνύεται πως παραμένει σε ισχύ και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» - μια δήλωση με την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό να πιέσει τον αμερικανό πρόεδρό να πάρει καθαρή θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και – κυρίως – τονίζει πως εάν αυτό δεν συμβεί, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάσει την συμφωνία με την Ουάσιγκτον που προβλέπει την παραχώρηση για στρατιωτική χρήση στις ΗΠΑ τεσσάρων αεροδρομίων και λιμανιών της χώρας.

Είναι προφανές πως από τον βαθμό αυτής της πίεσης που θα ασκήσει – εάν ασκήσει – ο έλληνας πρωθυπουργός στον αμερικανό πρόεδρο θα κριθεί και ο βαθμός της συναίνεσης στην οποία θα μπορεί να προσβλέπει για τα εθνικά θέματα κατά την επιστροφή του στην Αθήνα. Με πρόσθετο κρίσιμο παράγοντα εδώ και τις επιλογές που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα της προεδρικής εκλογής, όπως επίσης κατέστησε σαφές στην συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας.

https://tvxs.gr