Η απάντηση του δικηγόρου Αντώνη Μάρκουλη - ο όποιος κίνησε τις διαδικασίες απέναντι στον νόμο Θεοδωρικάκου -  προς τον υπουργό Μάκη Βοριδη, για την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου. 

***

Επί της από 03.12.2022 ανακοίνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) με τίτλο «Διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν σε απόφαση του ΣτΕ για το σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων και των Περιφερειών» δίνεται η εξής απάντηση:

1. Η κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ περί της αντίθεσης ορισμένων διατάξεων των ν. 4623 και 4625/2019 (νόμων Θεοδωρικάκου) στο Σύνταγμα έγινε γνωστή μέσω της δημοσίευσης στις 02.12.2022 της περίληψης της υπ’ αρ. 2377/2022 απόφασης στον ιστότοπο του ΣτΕ (www.adjustice.gr) και όχι απλώς από δημοσιεύματα στον Τύπο, όπως ανακριβώς αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ.

2. Η απόφαση του ΣτΕ ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στο ακροατήριο του Δικαστηρίου (02.12.2022) και δεσμεύει από τότε τόσο την εκτελεστική εξουσία (Διοίκηση) όσο και τη νομοθετική εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι και η Διοίκηση (εν προκειμένω, το Ελληνικό Δημόσιο, οι ΟΤΑ και άλλα εμπλεκόμενα ΝΠΔΔ) υποχρεούται να συμμορφωθεί με την ακυρωτική κρίση του ΣτΕ άμεσα, ακόμα και πριν ο νομοθέτης προβεί σε αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου.

3. Επισημαίνεται η προφανής αντιφατικότητα, την οποία κατόρθωσε να «χωρέσει» το ΥΠΕΣ στην 132 λέξεων ανακοίνωσή του: από τη μία πλευρά δηλώνει ότι αναμένει να μελετήσει την απόφαση του ΣτΕ, η οποία δεν είναι ακόμη γνωστή λόγω μη επίδοσής της, και από την άλλη καταγγέλλει ότι η απόφαση αυτή «υπενθυμίζει με τον πιο εναργή τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

4. Επ’ αυτού του τελευταίου σημείου της ανακοίνωσης του ΥΠΕΣ, υπενθυμίζεται ότι, όπως δέχθηκε το ΣτΕ, η απλή αναλογική που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον «Κλεισθένη» (ν. 4555/2018) και την οποία η ΝΔ «ξόρκισε» τον Αύγουστο του 2019 οπότε και έφερε προς ψήφιση τον ν. 4623/2019, δεν πρόλαβε καν να δοκιμαστεί στην πράξη. Αυτή η αναφορά του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Χώρας καταδεικνύει με τον πιο ηχηρό τρόπο την ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ της παγκυριαρχίας των Δημάρχων στους Δήμους και εις βάρος της λογικής των συνεργασιών και της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αντώνης Μαρκούλης, Επικεφαλής δημοτικής παράταξης Δήμου Βέροιας «Προτεραιότητα στον Πολίτη», Μέλος του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

πηγη: https://tvxs.gr