Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 15 Ιούλ 2022
«Καλωσόρισμα» Μπάιντεν στο Ισραήλ: «Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι απαρτχάιντ»
Κλίκ για μεγέθυνση





 
 

Το τελευταίο διάστημα το Twitter έχει προχωρήσει σε ένα κύμα προσλήψεων, ενσωματώνοντας δεκάδες πρώην στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας, με τα περισσότερα από αυτά να προέρχονται από το FBI.

Ο δημοσιογράφος Alan MacLeod, με άρθρο του στο MintPressNews, περιγράφει μια «περιστρεφόμενη πόρτα» μεταξύ των διάφορων τριγράμματων υπηρεσιών των ΗΠΑ (FBI, CIA κ.α.) και της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Οι προσλήψεις αυτές, μάλιστα, δεν γίνονται σε τομείς ουδέτερους, όπως για παράδειγμα οι πωλήσεις ή η εξυπηρέτηση πελατών, αλλά σε κομβικούς τομείς που επηρεάζουν τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του μέσου.

Για παράδειγμα, η πρώην ανώτερη σύμβουλος καινοτομίας στον διευθυντή του FBI (και πρώην μεγαλοστέλεχος της Lockheed Martin), εργάζεται από το 2019 ως επικεφαλής στρατηγικής και δραστηριοτήτων του τμήματος νομικών, δημόσιας πολιτικής, εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter. Πρώην στελέχη του FBI βρίσκονται ακόμα σε θέσεις όπως του αντιπροέδρου του νομικού τμήματος, της διευθύντριας εταιρικής ανθεκτικότητας, του διευθυντή εταιρικής ασφάλειας, του ανώτερου διευθυντή εμπιστοσύνης προϊόντος κ.α.

Παρόμοιοι «διάδρομοι επαγγελματικής αποκατάστασης», υπάρχουν και σε άλλους κολοσσούς της κοινωνικής δικτύωσης. Όπως το Twitter προσλαμβάνει κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, από το FBI, έτσι και το Facebook επιλέγει κυρίως πρώην στελέχη της CIA, ενώ φαίνεται να υπάρχει και ένας «σωλήνας» μεταξύ του TikTok και πρώην στελεχών του NATO.

Ο «εισοδισμός» αυτός των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας στις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι, εν μέρει μονάχα, μια μέθοδος επαγγελματικής αποκατάστασης των στελεχών τους, με πολύ καλά χρήματα. Όπως τονίζει στο MintPressNews η πρώην πράκτορας του FBI και πληροφοριοδότρια δημοσίου συμφέροντος Κολίν Ρόουλι, «το 50% των κανονικών συζητήσεων στο FBI είναι για το πώς θα βγάλεις λεφτά μετά».

Όμως, πολύ σημαντικά, το ζήτημα ξεφεύγει από την απλή «εξαργύρωση» των χρόνων σε κάποια υπηρεσία. Η περιστρεφόμενη πόρτα μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δημιουργεί σημαντικά ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς ειδικά το FBI είναι υπεύθυνο για την «αστυνόμευση» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εδράζονται στις ΗΠΑ.

Επίσης, εγείρονται ερωτηματικά για τη συνεργασία του Twitter με τις διωκτικές αρχές στις ΗΠΑ. Προ δύο ετών είχαν γίνει αποκαλύψεις για την παρακολούθηση που διεξήγε το FBI στις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγει η συνεργαζόμενη με το Twitter εταιρεία Dataminr. Το Twitter, όπως και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έχουν ευρύ ιστορικό συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες. Όμως η ύπαρξη στον εταιρικό ιστό της πλατφόρμας ανθρώπων με χρόνια προϋπηρεσίας στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, δημιουργεί έντονες υπόνοιες για προνομιακή πρόσβαση αυτών των υπηρεσιών στα δεδομένα των χρηστών του Twitter.

 

Ακόμα, τίθεται εν αμφιβόλω ο ισχυρισμός ουδετερότητας των μέσων, όταν αυτά στελεχώνονται σχεδόν αποκλειστικά από τις υπηρεσίες ασφαλείας μιας χώρας. Το Twitter έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με το FBI, παρουσιάζοντάς το ως «αξιόπιστο συνεργάτη» στον «πόλεμο κατά της παραπληροφόρησης». Όμως, παρά το γεγονός ότι και οι ΗΠΑ έχουν αποδεδειγμένα στήσει το δικό τους δίκτυο παραπληροφόρησης μέσω των στρατιωτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας, η «καταστολή» του Twitter δείχνει να είναι πάντα στοχευμένη στους εχθρούς των ΗΠΑ, και ποτέ ενάντια στα συμφέροντά τους. Ποια θα ήταν η γνώμη μας για ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που βασίζεται στη Ρωσία και στελεχώνεται αποκλειστικά από πρώην στελέχη της FSB και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας;

Οι στενές σχέσεις της πλατφόρμας με τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, ρίχνουν νέο φως και στις αποφάσεις του Twitter για τη σήμανση μέσων και δημοσιογράφων από τη Ρωσία, την Κίνα, την Κούβα και το Ιράν ως «στηριζόμενων από την κυβέρνηση», ενώ δεν έχει γίνει το ίδιο για κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα της Δύσης, όπως το βρετανικό BBC και το αμερικανικό NPR. Το Twitter έχει ανακοινώσει πως τα κρατικά μέσα που αρνήθηκε να επισημάνει «έχουν συντακτική ανεξαρτησία», χωρίς ποτέ να εξηγεί πώς έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα και ποια κριτήρια χρησιμοποίησε.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γιγαντιαία επίδραση στον παγκόσμιο δημόσιο διάλογο της εποχής μας. Η απαγκίστρωσή τους από τις υπηρεσίες ασφαλείας οποιασδήποτε χώρας, θα ήταν ένα πρώτο βήμα αξιοπιστίας και εγκυρότητας — αξίες που επί του παρόντος θα πρέπει να αμφισβητείται ότι υπάρχουν.



πηγη: https://info-war.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου