Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 24 Μάρ 2022
Διπλωματικός μαραθώνιος στη Δύση για τον πόλεμο, έκκληση Ζελένσκι για στρατιωτική βοήθεια
Κλίκ για μεγέθυνση






24.03.2022, 09:01


Διαδοχικές Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της G7. Στην Ευρώπη ο Μπάιντεν. Ένας μήνας ανθρωπιστικής τραγωδίας με επίκεντρο τη Μαριούπολη.

►«Απεταξάμην» τις νέες κυρώσεις λένε οι ηγέτες της Ε.Ε.

Τι αποφάσισαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής

►«Απεριόριστη στρατιωτική βοήθεια» ζήτησε απ' το ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι. Μήνυμα για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. προς το σουηδικό κοινοβούλιο

►Βροχή οι βόμβες σε όλη την Ουκρανία - Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε την ουκρανική πόλη Ιζιούμ

Η Κίνα στέλνει τα δικά της μηνύματα για την Ταϊβάν

►Σχεδόν όλο το Ιρπίν, στο οποίο σημειώθηκαν σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκεται ξανά στα χέρια της Ουκρανίας, λέει ο δήμαρχος του Κιέβου

►Ο χάρτης των επιχειρήσεων


19:52

 

19:41

«Καμπανάκι» Μακρόν για επισιτιστική κρίση

Ζοφερές προβλέψεις από τον Γάλλο πρόεδρο, στο περιθώριο των διπλωματικών εξελίξεων στις Βρυξέλλες, με τον Εμανουέλ Μακρόν να προειδοποιεί για τον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες από την επισιτιστική κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.

19:39

 

 

19:11

Φυλάκιση έως και 12 χρόνια για «συνεργασία» με τη Ρωσία

Νέο νόμο ενέκρινε το ουκρανικό κοινοβούλιο με βάση το οποίο θα τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως και 12 έτη όσοι θεωρείται ότι συνεργάζονται με τη Ρωσία.

Ο νόμος εγκρίθηκε με 350 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 39 αποχές, σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Βουλής.

Αυτός προσθέτει στον ισχύοντα ουκρανικό ποινικό κώδικα ένα νέο άρθρο με τίτλο «Βοήθεια και συνέργεια με επιτιθέμενο κράτος», και προβλέπει ποινές «από 10 έως 12 χρόνια» κάθειρξης για κάθε «συνεργασία» με «τον εχθρό», την κυβέρνησή του και τις ένοπλες δυνάμεις ή τους παραστρατιωτικούς σχηματισμούς του.

Εκτός από ποινές κάθειρξης, στους καταδικασθέντες θα απαγορευτεί να καταλαμβάνουν δημόσια αξιώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε τοπικό επίπεδο, για μια περίοδο που μπορεί να φθάνει τα 15 χρόνια, ενώ θα είναι δυνατή η κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Είναι ο πρώτος νόμος αυτού του είδους που ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι μια δίκαιη κύρωση εναντίον όσων βοηθούν τον επιτιθέμενο», δήλωισε η Ολένα Τσουλιάκ, η επικεφαλής του προεδρικού κόμματος «Υπηρέτης του λαού».

Η εισαγγελία στην Χερσόνα, μια νότια πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε αμέσως στο Telegram ότι άνοιξε έρευνα εναντίον «δύο κατοίκων» της Νόβα Κακχόβκα, μιας πόλης 80 χλμ ανατολικότερα, που θεωρούνται ύποπτοι για «βοήθεια με δική τους ελεύθερη βούληση» προς τις δυνάμεις του εισβολέα.

19:01

Διχασμένοι οι ηγέτες της Ε.Ε. για νέες κυρώσεις

Δεν προβλέπεται συμφωνία για περαιτέρω κλιμάκωση των οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η πλειονότητα των ηγετών των κρατών-μελών δεν δείχνει να συμφωνεί.

«Οι κυρώσεις θα πρέπει πάντα να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ρωσική πλευρά και όχι στη δική μας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να επιβάλουμε κυρώσεις που θα αποδυναμώνουν ασκόπως την οικονομία μας», είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία θα έπρεπε να επιβληθούν ως αντίδραση σε κάποια νέα εξέλιξη στην κρίση, κάτι που, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Αρνητικός εμφανίστηκε και ο ηγέτης της Αυστρίας, ενώ, νωρίτερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός εξέφρασε βεβαιότητα ότι η Σύνοδος δεν θα αποφασίσει νέες κυρώσεις.

Ανοιχτός σε νέες κυρώσεις δηλώνει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν, σημειώνοντας, ωστόσο ότι η χώρα του περιμένει να δει πρώτα τα ήδη αποφασισμένα μέτρα να εφαρμόζονται. 

Πιο επιθετικός ο πρωθυπουργός της Λετονίας, ο οποίος επιμένει σε κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα.
 

18:56

Καντίροφ: Απελευθερώσαμε το διοικητήριο της Μαριούπολης

Σήμα.. νίκης δίνει ο ηγέτης της Τσετσενίας μέσω Telegram υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις του έχουν «απελευθερώσει» το διοικητήριο της Μαριούπολης και έχουν τοποθετήσει τη «σωστή σημεία» εκεί.

«Οι εγκληματίες που επέζησαν δεν πήραν κανένα ρίσκο και εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, όπως κάνουν εδώ και καιρό και έτρεξαν να κρυφτούν» ισχυρίστηκε ο σκληρός Ραμζάν Καντίροφ.

18:30

Εν τω μεταξύ στον Ειρηνικό...

 

18:11

Οι G7 εναρμονίζουν τις κυρώσεις τους

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι οι G7 θα εναρμονίσουν περαιτέρω τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την αυστηρή εφαρμογή τους.

18:10

Δήλωση Μητσοτάκη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

Θα έχουμε την ευκαιρία, σε λίγο, με την παρουσία του Προέδρου Biden να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Nα επιβεβαιώσουμε την απόλυτη και αρραγή ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση αυτής της βάρβαρης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και τη στήριξή μας στον Πρόεδρο Zelensky έτσι ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να εγκρίνουμε το πολύ σημαντικό κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας το οποίο οριοθετεί το πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί οι ελληνικές ανησυχίες και οι ελληνικοί προβληματισμοί σχετικά με την κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αύριο το πρωί θα έχουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση όσον αφορά στο ζήτημα της ενέργειας. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, στις τιμές φυσικού αερίου και φυσικά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό ισχύει για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Όλα τα κράτη-μέλη -στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους- στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Αυτό, όμως, δεν θα είναι αρκετό. Χρειάζεται μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πρόταση σχετικά με την επιβολή μιας οροφής, ενός πλαφόν, στις τιμές του φυσικού αερίου, στη χονδρεμπορική αγορά, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορούν να συμπιεστούν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Και η αγορά χονδρεμπορικής φυσικού αερίου, να μην είναι έρμαιο κερδοσκόπων, αλλά να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης.

Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα και να διαπραγματεύεται συνολικά με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο προέρχεται μέσα από αγωγούς, είτε μιλάμε για υγροποιημένο φυσικό αέριο, έτσι ώστε να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές. Να κάνουμε, δηλαδή, με απλά λόγια ακριβώς το ίδιο που κάναμε και στον COVID-19 όταν αγοράσαμε εμβόλια ως Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και δεν αφήσαμε τα κράτη-μέλη να διαπραγματευτούν μόνα τους. Για να γίνει, προφανώς, αυτό θα πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν και να εκχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την αρμοδιότητα. Εμείς θα υποστηρίξουμε αυτή τη θέση διότι πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την αγοραστική μας δύναμη και να αποκλιμακώσουμε και άλλο τις τιμές του φυσικού αερίου.

Ευχαριστώ πολύ.

17:57

Δεν «βλέπει» νέες κυρώσεις σήμερα ο Ρούτε

Δεν αναμένει συμφωνία για επιβολή νέων κυρώσεων ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Ο Μαρκ Ρούτε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε «Δεν αναμένω συγκεκριμένες νέες κυρώσεις σήμερα. Δεν μπορούμε να ανταλλάζουμε ιδέες για τις κυρώσεις με μια τέτοια ευρεία σύνθεση, χρειαζόμαστε προτάσεις. Έχουμε ήδη επιβάλει πολλές κυρώσεις, τώρα μπαίνουμε σε πιο περίπλοκο έδαφος».

17:32

Διεθνή στήριξη ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε σήμερα από έναν συνασπισμό χωρών στη Χάγη να υποστηρίξει την έρευνα του Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι «τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν» αν η διεθνής κοινότητα δεν ενεργήσει τώρα.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν μιλούσε στη συνάντηση ενός συνασπισμού χωρών υπό την ηγεσία της Βρετανίας, που περιλαμβάνει εισαγγελείς και υπουργούς Δικαιοσύνης από δεκάδες χώρες, οι οποίοι έχουν προσφέρει στο ΔΠΔ οικονομική, στρατιωτική και νομική βοήθεια.

Ο Χαν ξεκίνησε επίσημη έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στον μικρότερο γείτονά της. Το Δικαστήριο θα εξετάσει πιθανές θηριωδίες και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές, ερευνώντας γεγονότα που φθάνουν ακόμη και στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ, αλλά το Κίεβο έχει εξουσιοδοτήσει το Δικαστήριο να διενεργήσει έρευνα στο έδαφός του και μια ομάδα ερευνητών συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία στην Ουκρανία.

Σήμερα, ο Χαν κάλεσε τις χώρες να ενωθούν ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για όποιες φρικαλεότητες.

«Αν αδράξουμε αυτή τη στιγμή συλλογικά. Αν μπορούμε να οχυρώσουμε το κράτος δικαίου... είναι προς όφελος όχι μόνο αυτού του γραφείου ή του ΔΠΔ, αλλά και ολόκληρης της διεθνούς έννομης τάξης», είπε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Αν δεν ενεργήσουμε συλλογικά πιο εντατικά... τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν και η ιστορία θα μας κατακρίνει, μαζί με τα θύματα σε όλο τον κόσμο».

17:04

Ο Μπόρις θέλει περισσότερη επίθεση

Σύμφωνα με τον Guardian ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε συνάντηση με ηγέτες του ΝΑΤΟ, ζήτησε να υπάρξει σημαντική αύξηση στη βοήθεια σε φονικά όπλα προς την Ουκρανία, από όλη τη Συμμαχία. 

«Έχουμε τα μέσα και εκείνοι έχουν την ανάγκη» φέρεται να δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ επισήμανε ότι ο Τζόνσον δήλωσε πως το μόνο που θέλουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είναι να «επιστρέψει στη λογική ο Πούτιν και να διατάξει τα τανκ του να υποχωρήσουν», εκτιμώντας, όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

17:01

Ορατό το ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά, λέει το ΝΑΤΟ

Είναι ενδεχόμενο ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία απευθύνοντας κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι προετοιμάζουν χημική επίθεση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ανησυχούμε εν μέρει διότι βλέπουμε την ρητορική και βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος προσχήματος κατηγορώντας την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά και βιολογικά όπλα», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε χρήση όπλων «θα έχει εκτεταμένες συνέπειες».

«Υπάρχει επίσης κίνδυνος μία επίθεση με χημικά όπλα να έχει απευθείας επιπτώσεις σε πληθυσμούς που ζουν σε χώρες του ΝΑΤΟ, διότι μπορεί να δούμε μόλυνση, μπορεί να δούμε διασπορά χημικών παραγόντων ή βιολογικών όπλων στις χώρες μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

16:44

Πυρά από την Κίνα: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να ζητήσουν συγγνώμη

Κλιμακώνει τη ρητορική του το Πεκίνο ως απάντηση προς τις δυτικές πιέσεις για καταδίκη των ρωσικών ενεργειών στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνιούνγκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να μιλούν για ηθική, μετά από όσα έχουν κάνει σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Συρία και Αφγανιστάν.

Ειδικότερα ανέφερε: Πριν από 23 χρόνια, στις 24 Μαρτίου 1000, το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, εκτοξεύοντας περίπου 2.300 πυραύλους, 14.000 βόμβες, ανάμεσά τους και βόμβες ουρανίου. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να κρίνουν τις ηθικές αξίες καμίας χώρες προτού ζητήσουν συγγνώμη για τα αποζημιώσει για τις μεγάλες καταστροφές και πόνο που έχουν προκαλέσει στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Συρίας και του Αφγανιστάν.

16:37

Διαρροή από τους G7 για τον ρωσικό χρυσό

Οι χώρες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, ώστε να εμποδισθεί η Μόσχα να παρακάμψει τα χρηματοπιστωτικά μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης έδωσε επίσης την διαβεβαίωση ότι οι χώρες της G7, που συνέρχονται σε σύνοδο κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι «ενωμένες» στην θέση ότι «οι διεθνείς οργανισμοί και οι πολυεθνικοί θεσμοί δεν πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με την Ρωσία σαν να μην συμβαίνει τίποτε».

16:26

Ανακοινώθηκαν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία

Δεκάδες εταιρείες, 328 μέλη της κρατικής Δούμα και ο επικεφαλής της Sberbank, του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ρωσίας στοχεύει η Ουάσινγκτον με τις νέες κυρώσεις.

Όπως αναφέρει η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γιέλεν, σε ανακοίνωσή της: οι κυρώσεις σε εταιρείες που παράγουν όπλα που χρησιμοποιούνται στην ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα έχον βαρύτατες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας και την αλυσίδα εφοδιαασμού. Οι ΗΠΑ, με τους συμμάχους και εταίρους μας, χτυπούν στην καρδιά της ρωσικής δυνατότητας να χρηματοδοτεί και να πραγματοποιεί τις πολεμικές ακρότητες στην Ουκρανία.

Παράλληλα, προσθέτει: Η ρωσική κρατική Δούμα συνεχίζει να στηρίζει την εισβολή του Πούτιν, να εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση της ενημέρωσης και καταπιέζει βασικά δικαιώματα των Ρώσων πολιτών.

Το Tweet Μπάιντεν για τις κυρώσεις

 

16:12

Μπάιντεν: Πιο ισχυροί και ενωμένοι από ποτέ

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό και ενωμένο από ποτέ. Η σημερινή ίδρυση τεσσάρων νέων ομάδων στα ανατολικά είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα προστατεύσουμε δυναμικά κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ».

Ανάμεσα σε άλλα ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε: Μέχρι τη Σύνοδο του Ιουνίου θα αναπτύξουμε σχέδια για επιπρόσθετες δυνάμεις και δυνατότητες για να ενισχύσουμε περαιτέρω την άμυνα του ΝΑΤΟ.

16:04

In Peace We Trust

 

15:41

Γενικότητες Στόλτενμπεργκ μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Καλά λόγια για τον ηρωισμό των Ουκρανών, προειδοποιήσεις προς τη Μόσχα για «άνευ προηγουμένου κόστος» και νουθεσίες προς την Κίνα περιελάμβανε η συνέντευξη Τύπου του γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ενίσχυση των δυνάμεων της Συμμαχίας σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία, χωρίς, ωστόσο, να πει κουβέντα για ενδεχόμενη ενεργή εμπλοκή στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Έστειλε, πάντως, μήνυμα προς την Κίνα, καλώντας το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει στη σημαντική επιρροή που ασκεί στην Ρωσία ώστε να επιτευχθεί ειρήνη και να μην προσφέρει οικονομική ή στρατιωτική στήριξη στη ρωσική εισβολή.

15:21

Παράταση θητείας Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποφάσισαν να βάλουν τέλος στα σενάρια διαδοχής και να παρατείνουν την θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ για έναν χρόνο ώστε να επιβλέψει την απάντηση του ΝΑΤΟ στον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Ο γ.γ. της Συμμαχίας δίνει αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου.

15:13

Μητσοτάκης: να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

«Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί πως θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν χημικά όπλα στην Ουκρανία.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη στο ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας, σε αυτόν τον αγώνα για την ύπαρξή της. Και θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησαν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

15:09

Η Βαρσοβία αρνείται να πληρώσει σε ρούβλια

Ο πολωνικός όμιλος φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου και ότι θα αρνηθεί πληρωμή σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Μόσχα.

Η Γερμανία, για την οποία μία τέτοια μεταβολή συνιστά «παραβίαση συμβολαίου», και η Αυστρία έχουν ήδη απορρίψει την απαίτηση που διατυπώθηκε χθες από τον Πούτιν.

«Αυτήν την πιθανότητα δεν την πολυβλέπουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του πολωνικού ομίλου Πάβελ Μαζέφσκι. «Το συμβόλαιο, τις λεπτομέρειες του οποίου δεν μπορώ να αποκαλύψω, ορίζει τον τρόπο πληρωμής. Δεν προβλέπεται ότι ο ένας συμβαλλόμενος μπορεί να τον αλλάξει κατά τα κέφια του», δήλωσε, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. «Θα εφαρμόσουμε αυτό το συμβόλαιο τηρώντας τις δεσμεύσεις μας», είπε.

15:00

Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Τι θα λέει για την Ουκρανία το κείμενο συμπερασμάτων

Της Μαρίας Ψαρά

Πληροφορίες για το περιεχόμενο του κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ξεκινάει στις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης) για το ουκρανικό είδαν το φως της δημοσιότητας. 

14:52

Εν αναμονή και της συνάντησης των G7

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πριν από τη συνάντηση των ηγετών της G7 στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
14:43

Το Κρεμλίνο απαντά στις νέες κυρώσεις του Λονδίνου

Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είναι ο πιο ενεργός ηγέτης κατά της Ρωσίας, αλλά ότι η προσέγγιση του Λονδίνου θα οδηγούσε σε αδιέξοδο.

«Όσο για τον κ. Τζόνσον, τον βλέπουμε ως τον πιο ενεργό συμμετέχοντα στην κούρσα να είναι αντι-Ρώσος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Θα οδηγήσει σε αδιέξοδο της εξωτερικής πολιτικής».

Νωρίτερα σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε κυρώσεις σε 65 ακόμη ομίλους και άτομα, μεταξύ των οποίων μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία και μια μεγάλη ρωσική τράπεζα.
 

14:37

Τι διαρρέουν οι Αμερικανοί για αποστολή πυραύλων κατά πλοίων

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν να στηρίξουν την Ουκρανία παρέχοντάς της πυραύλους κατά πλοίων, δηλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

«Έχουμε αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας για την παροχή πυραύλων κατά πλοίων στην Ουκρανία», είπε στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες τεχνικές προκλήσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αλλά είναι κάτι για το οποίο διαβουλευόμαστε με τους συμμάχους και πάνω στο οποίο έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε», τόνισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος παρενέβη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν ζήτησε την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία, ούτε τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

«Σε γενικές γραμμές η ατμόσφαιρα ήταν ρεαλιστική, αποφασιστική και με εξαιρετική σύμπνοια» επισήμανε ο ίδιος.

Παράλληλα ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ "πολλοί" ηγέτες εκτίμησαν ότι «η Κίνα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στη διεθνή κοινότητα» και ότι θα πρέπει «να εξακολουθήσουμε να ζητάμε από την Κίνα να μη στηρίζει τη Ρωσία στην επίθεσή της».

14:28

Σε λίγη ώρα αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του ΝΑΤΟ

Μέσα στην επόμενη μισή ώρα, σύμφωνα με το BBC, αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του ΝΑΤΟ που συνεδρίασε σε επίπεδο κορυφής για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Politico, η Σύνοδος Κορυφής είναι περίπου μία ώρα πίσω από το χρονοδιάγραμμα μετά την καθυστερημένη έναρξη, δήλωσαν αξιωματούχοι που παρακολουθούν τις συνομιλίες.

14:24

Τι ζήτησε ο Ζελένσκι από το ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις χώρες του ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».

«Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, Οπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεομήνυμά του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram που απευθύνεται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας που συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες με θέμα τον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Ο ουκρανικός στρατός αντιστέκεται εδώ και έναν μήνα σε άνισες συνθήκες! Επαναλαμβάνω το ίδιο πράγμα εδώ και έναν μήνα».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα για χορήγηση καταδιωκτικών αεροσκαφών και τανκς, κυρίως για την άρση της πολιορκίας της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και της Μελιτόπολης, των πόλεων της νότιας Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό.

«Εχετε χιλιάδες καταδιωκτικά αεροσκάφη. Αλλά δεν μας έχετε δώσει ακόμη», είπε.

«Εχετε τουλάχιστον 20.000 τανκς (...) Η Ουκρανία έχει ζητήσει το ένα τοις εκατό του συνόλου των τανκς σας! Δώστε τα μας ή πουλήστε τα μας! Αλλά εξακολουθούμε να μην παίρνουμε ξεκάθαρη απάντηση».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία κατά ουκρανικών στόχων, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες του κυβερνήτη της περιοχής του Λουχάνσκ μετά τον βομβαρδισμό της κωμόπολης Ρουμπίνε.

«Σήμερα το πρωί (...) έπεσαν ρωσικές βόμβες φωσφόρου. Μεγάλοι σκοτώθηκαν και παιδιά σκοτώθηκαν και πάλι», κατήγγειλε στο ίδιο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

14:15

Η Ουάσινγκτον θα δεχθεί έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, σύμφωνα με πηγές

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δεχθούν έως και 100.000 Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο καλά ενημερωμένες πηγές για επικείμενη ανακοίνωση.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η προσπάθεια αυτή, όπως το θέμα της μεταφοράς και της υλικοτεχνικής υποστήριξης των προσφύγων.

Οι Ουκρανοί που θα γίνουν δεκτοί δεν θα έρθουν στις ΗΠΑ μέσω του προσφυγικού προγράμματος της χώρας, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι κάποιοι θα εισέλθουν στη χώρα με βίζα βάσει οικογενειακών κριτηρίων ή μέσω μιας άλλης διαδικασίας που είναι γνωστή ως "εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους".

13:52

Ανακαλείται ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στη Ρωσία για διαβουλεύσεις

Η Βουλγαρία θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Ρωσία για διαβουλεύσεις απαντώντας σε «μη διπλωματικά, αιχμηρά και απρεπή» σχόλια της Ρωσίδας πρεσβευτή στη Βουλγαρία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.

«Θα ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας από τη Ρωσία για διαβουλεύσεις στη Βουλγαρία... Συνήθως, όταν μια χώρα ανακαλεί τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις, η άλλη ακολουθεί και κάνει το ίδιο», είπε ο Πετκόφ.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σε μια συνέντευξη σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, η Ρωσίδα πρεσβευτής Ελεονόρα Μιτροφάνοβα δήλωσε πως ο βουλγαρικός λαός δεν υποστηρίζει τη ρητορική και τη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί "ειδική επιχείρηση" στην Ουκρανία.

13:45

Νέες κυρώσεις του Λονδίνου κατά προσώπων και οργανισμών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μια νέα σειρά κυρώσεων κατά 59 προσώπων και επιχειρήσεων της Ρωσίας και 6 της Λευκορωσίας σε αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στόχος των κυρώσεων αυτών αποτελούν επιχειρήσεις, όπως ο ρωσικός κολοσσός των διαμαντιών Alrosa, ο ιδιωτικός όμιλος στρατιωτικών υπηρεσιών Wagner ή ο όμιλος υδροηλεκτρικών σταθμών Rushydro.

Ο κατάλογος με τα πρόσωπα που αποτελούν στόχο των κυρώσεων του Λονδίνου διευρύνεται επίσης με την προσθήκη του ιδρυτή της Tinkoff Bank Όλεγκ Τίνκοφ, του διευθυντή της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, Γκέρμαν Γκρεφ, όπως και της Πολίνα Κοβάλεβα, της κόρης της φερόμενης ως ερωμένης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ Σβετλάνα Πολιάκοβα.

Η Κοβάλεβα ζει στο Λονδίνο και ακτιβιστές κατά της διαφθοράς είχαν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της.

Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης στον Γεβγκένι Σβίντλερ, πρώην διευθυντή της ρωσικής χαλυβουργίας Evraz, όπως και στην Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, η οποία διορίστηκε δήμαρχος της Μελιτόπολης στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν καταλάβει.

Περισσότερα από 1.000 πρόσωπα και οργανισμοί της Ρωσίας βρίσκονται στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει επιβάλει το Λονδίνο στη Μόσχα, κυρίως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έπληξε το Wagner Group, που θεωρείται ο ιδιωτικός στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν, στη νέα δέσμη κυρώσεων που επέβαλε η Βρετανία στη Ρωσία, καλώντας τους δυτικούς συμμάχους να "ενισχύσουν" την υποστήριξη κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

13:41

«Απεριόριστη στρατιωτική βοήθεια» ζήτησε απ' το ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από το ΝΑΤΟ να παράσχει «απεριόριστη στρατιωτική βοήθεια» στη χώρα του, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Κίεβο «σε άνισες συνθήκες».

«Για να σωθούν οι άνθρωποι και οι πόλεις μας, η Ουκρανία χρειάζεται απεριόριστη στρατιωτική βοήθεια. Ακριβώς όπως η Ρωσία χρησιμοποιεί, χωρίς περιορισμούς, όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας », δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Telegram, υπόψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας, που συναντώνται σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
 

13:30

Το αίτημα της Ουκρανίας για τους S-300 παραμένει... αναπάντητο

Όπως γράφουν οι FT, το αμερικανικό σχέδιο για εφοδιασμό του Κιέβου με αμυντικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς συναντά αντίσταση από τις χώρες που τα διαθέτουν.

13:07

Διμερής συνάντηση Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν-Τζο Μπάιντεν αύριο

Αp photo

Αύριο, Παρασκευή, στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «για να συζητήσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», όπως ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ στο Twitter.

Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

13:01

Μήνυμα Ζελένσκι στο σουηδικό κοινοβούλιο για ένταξη στην Ε.Ε.

Ukrainian Presidential Press Office via AP

Η Ουκρανία μάχεται για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και θα πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Σουηδίας μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Δεν μαχόμαστε μόνο για τον λαό της Ουκρανίας, αλλά για την ασφάλεια της Ευρώπης και έχουμε αποδείξει ότι αξίζουμε να γίνουμε πλήρες μέλος της Ε.Ε.», επισήμανε ο Ζελένσκι.

12:57

Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι αρχικά ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις

Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σχετικά με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς ότι διαδραμάτισε αρχικά ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά η διαδικασία βρίσκεται τώρα στα χέρια των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών.

«Όντως συμμετείχε στο αρχικό στάδιο», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται ανάμεσα στις δύο ομάδες, στους Ουκρανούς και στους Ρώσους».

Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια δημοσιεύματος της Wall Street Journal πως ο Ζελένσκι ζήτησε απ' τον Μπάιντεν να αφήσει προσωρινά εκτός κυρώσεων τον Ρώσο ολιγάρχη και ιδιοκτήτη της Τσέλσι.

Ο εκπρόσωπος Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι οι τελευταίες απελάσεις Αμερικανών διπλωματών ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο, αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι απελαύνει 12 Ρώσους διπλωμάτες της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα έλαβε κατάλογο με Αμερικανούς διπλωμάτες που θεωρούνται «personae non gratae» σε μία κίνηση που σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αποτελεί απάντηση στην αντίστοιχη αμερικανική στα Ηνωμένα Εθνη.

Το Κρεμλίνο ασχολήθηκε ειδικά με τις σερβικές ανησυχίες για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Οι σερβικές ανησυχίες αποτελούν προτεραιότητα για την Ρωσία, δήλωσε ο Πεσκόφ, αφού ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόεδρος της Σερβίας, στενής συμμάχου της Μόσχας, δήλωσε ότι η Βουλγαρία είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να προμηθεύει την χώρα του με ρωσικό φυσικό αέριο.

12:52

Το κόστος ζωής στη Ρωσία εκτοξεύεται κατά περισσότερο από 14%

AP, Alexander Zemlianichenko

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές ορισμένων βασικών οικιακών προϊόντων - όπως η ζάχαρη - εκτινάχθηκαν έως και 14% την περασμένη εβδομάδα.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι το κόστος της ζάχαρης αυξήθηκε έως και 37,1% σε ορισμένες περιοχές της χώρας και αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 14%.

Η ζάχαρη, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για τη συντήρηση των τροφίμων ή την παρασκευή αλκοολούχων ποτών, είχε τα μεγαλύτερη κέρδη μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία.

Η τιμή των κρεμμυδιών σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο την εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο 13,7% σε εθνικό επίπεδο και 40,4% σε ορισμένες περιοχές.  Οι τιμές για το μαύρο τσάι αυξήθηκαν 4% και το χαρτί υγείας κατά 3%.

12:27

 

Άποψη του εσωτερικού του κτιρίου της περιφερειακής διοίκησης, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά τα ρωσικά πλήγματα νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022. 

AP Photo/Felipe Dana
12:23

Πολωνία: Στο τραπέζι η «ειρηνευτική αποστολή» στην Ουκρανία

Αν και είναι απίθανο να σταλούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ ή της Πολωνίας στην Ουκρανία, η Πολωνία θα προτείνει κάποιο είδος «ειρηνευτικής αποστολής» στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. Πρόσθεσε ότι αυτό θα συζητηθεί στη σύνοδο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ντούντα εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την ένταξη της Γεωργίας τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ. «Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους συμμάχους μας που δεν είναι ακόμη μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο πρόεδρος.

Τέλος, καθώς η Πολωνία φιλοξενεί το μεγαλύτερο μερίδιο Ουκρανών προσφύγων, ο Ντούντα είπε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία απαιτεί η συμμαχία του ΝΑΤΟ να είναι «ισχυρή» και «ενωμένη».
 

12:05

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε την ουκρανική πόλη Ιζιούμ

Η Ρωσία λέει ότι έχει αποκτήσει τον έλεγχο της πόλης Ιζιούμ, στην ευρύτερη του Χάρκοβου της ανατολικής Ουκρανίας, αναφέρει το ρωσικό κρατικό κανάλι ειδήσεων Rossiya 24.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να δειξάγουν τις αποστολές μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Μέχρι το πρωί της 24ης Μαρτίου, μονάδες του ρωσικού στρατού είχαν ελέγξει πλήρως την πόλη Ιζιούμ στην περιοχή του Χάρκοβου», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Η ουκρανική διοίκηση της πόλης, ωστόσο, λέει ότι οι μάχες συνεχίζονται.

11:47

Unicef: Πάνω από τα μισά παιδιά της Ουκρανίας έχουν εκτοπιστεί

Περισσότερα από τα μισά παιδιά στην Ουκρανία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ανασφάλειας και των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

«Στη διάρκεια ενός μήνα πολέμου στην Ουκρανία εκτοπίστηκαν 4,3 εκατομμύρια παιδιά, περισσότερος από τον μισό παιδικό πληθυσμό που εκτιμάται στα 7,5 εκατομμύρια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Unicef.

11:36

Στιγμιότυπα απ' τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δεύτερος αριστερά, μιλάει με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, αριστερά, σε μια ομαδική φωτογραφία κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022. 

AP Photo/Thibault Camus

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο κέντρο, συνομιλεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πριν από τη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

AP Photo/Markus Schreiber

 

Brendan Smialowski, Pool via AP
11:32

Μπορέλ: Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για κατάπαυση του πυρός

Η ρωσική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προς το παρόν, καθώς ο στρατός της δεν έχει επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτήν την στιγμή, η Ρωσία δεν θέλει να καθήσει και να διαπραγματευθεί οτιδήποτε: αυτό που θέλει είναι να έχει υπό την κατοχή της το έδαφος», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

«Θέλει να περικυκλώσει καταλαμβάνοντας την ακτή μέχρι τα σύνορα με την Μολδαβία και να αποκόψει την Ουκρανία από την θάλασσα. Θα θέλει να διαπραγματευθεί πραγματικά όταν θα έχει διασφαλίσει μία θέση ισχύος».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να αποστέλλουν στρατιωτική βοήθεια στον στρατό της Ουκρανίας, διευκρίνισε ο Μπορέλ.

«Είναι σημαντικό διότι όλα θα αποφασισθούν εντός των 12 προσεχών ημερών. Αυτό που θα καθορίσει την Ιστορία είναι η ικανότητα των Ουκρανών να αντισταθούν».

11:21

 

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, στις Βρυξέλλες.

AP Photo/Evan Vucci
11:17

Και μια ασυνήθιστη πρόσκληση...

Σε μια μη συνήθη για τα διπλωματικά δεδομένα πρακτική η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αναμεταδίδει μέσω email πρόσκληση για ενημέρωση των δημοσιογράφων που θα πραγματοποιήσει ο Ουκρανός πρεσβευτής στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα.
 

11:13

Επί τάπητος και η παράταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ 

Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, ορισμένοι ηγέτες των χωρών που συνδέονται με το ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την επιθυμία να παρατείνουν τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο - μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 - αντί να εμπλακούν σε μια δυνητικά αποπροσανατολιστική αναζήτηση διαδόχου, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ.

Καθώς η θητεία του Στόλτενμπεργκ πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, υπήρχαν εικασίες ότι το ΝΑΤΟ θα επεδίωκε να επιλέξει την πρώτη γυναίκα γενική γραμματέα του.

Όταν ρωτήθηκε χθες εάν θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση εξαρτάται από τα κράτη μέλη.

11:04

Τζόνσον: Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας

AP Photo/Evan Vucci

«Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, προσερχόμενος στην Έκακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευτούν», προσέθεσε.

Ο Τζόνσον δήλωσε στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο PA, ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε περισσότερους ανθρώπους και συγκεκριμένα την ομάδα Βάγκνερ. 

11:02

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαμογελά καθώς τον υποδέχεται ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, αριστερά, κατά την άφιξη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Melsbroek στις Βρυξέλλες, Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022. 

 

AP Photo/Olivier Matthys
10:56

Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει 64 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως έχει επαληθεύσει 64 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας.

Οι επιθέσεις αυτές, δύο ως τρεις καθημερινά, έχουν προκαλέσει 15 θανάτους και 37 τραυματισμούς, συνόψισε ο διεθνής οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. 

Επισημαίνεται ακόμη πως ο ΠΟΥ υπολογίζει πως περίπου τα μισά φαρμακεία στην Ουκρανία έχουν κλείσει.

Πολλοί υγειονομικοί είτε έχουν εκτοπιστεί, ή αδυνατούν να εργαστούν και έτσι το σύστημα υγείας βρίσκεται αντιμέτωπο με τεράστια πίεση.

Ο πόλεμος παρέλυσε επίσης την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 καθώς και άλλων ασθενειών στην Ουκρανία, τόνισε ο ΠΟΥ. Μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου και της 15ης Μαρτίου χορηγήθηκαν 175.000 εμβόλια κατά της COVID-19, έναντι των 50.000 εμβολιασμών που γίνονταν καθημερινά προτού αρχίσει η εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

10:49

Τριντό: Η Ρωσία να σταματήσει την «παράνομη και βάρβαρη εισβολή»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό

AP Photo/Evan Vucci

To NATO δεν είναι μία γεωγραφική συμμαχία σημείωσε ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τόνισε την ενότητα για την στήριξη της Ουκρανίας.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «τρομερό λάθος» από την πλευρά του Πούτιν, καλώντας τον να σταματήσει την «παράνομη και βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία.

10:48

Διμερείς επαφές Ερντογάν

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ταγίπ Ερντογάν προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Wolfgang Rattay/Pool photo via AP

Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει διμερείς επαφές στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. 

10:43

Αιματηρό πλήγμα κοντά στο Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν οι Ουκρανοί

Μια γυναίκα μετά τη διάσωσή της από το διαμέρισμά της σε φλεγόμενο κτίριο που χτυπήθηκε από οβίδες πυροβολικού στο Κίεβο.

AP Photo/Felipe Dana

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 2 παιδιά, και 6 τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα στην περιοχή Ρουμπίζνε, κοντά στο Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σεργκίι Γκαϊντάι.

Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι "πολύ υψηλότερος" και κατηγόρησε τους Ρώσους ότι κάνουν χρήση βομβών φωσφόρου. "Η ρωσική αεροπορία άρχισε να ρίχνει βόμβες φωσφόρου στο Ρουμπίζνε", σημείωσε.

Ρωσικά πλήγματα δέχθηκαν επίσης οι πόλεις Λισιτσάνσκ και Νοβοντρούζεσκ, οι οποίες βρίσκονται 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουχάνσκ, σημείωσε επίσης, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

10:37

Gazprom: Κανονικά η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Εγκαταστάσεις της Gazprom στο Γιαμάλ

AP Photo/Petr Shelomovskiy

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, σύμφωνα με τα αιτήματα των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Το Reuters αναφέρει ότι η εταιρεία είπε ότι τα αιτήματα ανήλθαν στα 104 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για τις 24 Μαρτίου, από 106,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την προηγούμενη ημέρα.

10:32

Η Ε.Ε. εξετάζει σενάρια για την αναστολή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Dreamstime.com

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένης της πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της έκτακτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Επανεξετάζουμε σενάρια (που προβλέπουν) τη μερική ή και την πλήρη διακοπή της εισαγωγής αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα ώστε να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια αερίου», επεσήμανε ο Ντομπρόβσκις απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

10:26

366 Ουκρανοί πρόσφυγες το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (23/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 366 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 114 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 225
  • Από Ευζώνους: 62
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 38
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 33 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 8.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 13.754 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 4.389 ανήλικοι.

10:22

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Μην υποκύψετε στην απαίτηση του Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε σήμερα το πρωί, με ανάρτησή του στο Twitter, τα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρνηθούν την απαίτηση του Πούτιν να πληρώνεται σε ρούβλια το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Εάν οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. υποκύψει στις ταπεινωτικές απαιτήσεις του Πούτιν να πληρώσει για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ρούβλια, θα είναι σαν να βοηθά την Ουκρανία με το ένα χέρι και να βοηθά τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς με το άλλο. Προτρέπω τις σχετικές χώρες να κάνουν μια σοφή και υπεύθυνη επιλογή», τόνισε ο Κουλέμπα.

10:11

Φωτιά στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ στην Αζοφική

Η Ουκρανία αναφέρει ότι έπληξε μεγάλο ρωσικό πλοίο ανοικτά του Μπερντιάνσκ- στη Θάλλασα του Αζόφ, νότια της Μαριούπολης- με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το πλοίο να καταστραφεί και να έχει ξεσπάσει πυρκαγιά σε άλλα δυο σκάφη.
 

10:08

Συμφωνία για 7 ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Συμφωνία επετεύχθη για τη δημιουργία σήμερα 7 ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ πρόσθεσε ότι οι άμαχοι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, θα βρουν μεταφορικά μέσα στην κοντινή Μπερντιάνσκ.

Ωστόσο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τη διέλευση αμάχων από ή προς το κέντρο της Μαριούπολης.
 

09:53

Τι θα συζητήσουν οι ηγέτες της Ε.Ε.

© European Union

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν δήλωσε πριν από την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα κλιμακώσουν σήμερα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η ανώτερη αξιωματούχος των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα αυξήσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ (χωρίς να αποτελεί έκπληξη ότι προέρχονται από χώρες που είναι αντίθετες με το να προχωρήσουν περαιτέρω) υποβάθμισαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν λεπτομέρειες στην αποψινή συνάντηση. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Συμβουλίου δήλωσαν ότι αναμένεται μια αναλυτική συζήτηση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια περαιτέρω δέσμη κυρώσεων. «Οι ηγέτες μπορεί να αποφασίσουν μετά τη συζήτηση ότι πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω ... Όλα είναι στο τραπέζι, όλα εξετάζονται», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις γύρω από το τραπέζι.

Ένας διπλωμάτης της Ε.Ε. εξήγησε ότι ο υπολογισμός πίσω από την απόφαση επιβολής κυρώσεων λαμβάνει υπόψη δύο βασικούς παράγοντες. Πρώτον, οι όποιες κυρώσεις πρέπει να είναι βιώσιμες, δηλαδή η ΕΕ δεν μπορεί να αποφασίσει κάτι και να το εγκαταλείψει λίγες εβδομάδες αργότερα. Δεύτερον, η βασική αρχή της πολιτικής κυρώσεων είναι ότι τα μέτρα πρέπει να είναι πιο επιζήμια για την άλλη πλευρά - κάτι που δεν θα συνέβαινε, τουλάχιστον από οικονομικής άποψης, εάν, για παράδειγμα, χιλιάδες Ευρωπαίοι έχαναν τις δουλειές τους ως αποτέλεσμα.

Ωστόσο, χώρες όπως η Γερμανία παραμένουν σταθερά αντίθετες σε αυτό, όπως αποδεικνύεται από την ομιλία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Μπούντεσταγκ την παραμονή της συνόδου κορυφής.

Μια άλλη πρόταση που παρουσιάστηκε από τις ανατολικές χώρες είναι οι περιορισμοί στις οδικές και θαλάσσιες συνδέσεις με τη Ρωσία. Η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Πολωνία έχουν ήδη στείλει επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν, ζητώντας την απαγόρευση της μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και περιορισμούς στην πρόσβαση των πλοίων στα λιμάνια της ΕΕ. Από υλικοτεχνικής άποψης, ωστόσο, η πρόκληση του εντοπισμού των πλοίων που ανήκουν ή ελέγχονται από τη Ρωσία θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την επιβολή αυτής της απαγόρευσης σε επίπεδο ΕΕ, αν και ακόμη και χώρες με μεγάλα λιμάνια, όπως οι Κάτω Χώρες, δεν το έχουν αποκλείσει.

Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να παρέμβουν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι φουσκωμένοι και διαρκώς αυξανόμενοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος μεγαλώνουν την αγανάκτηση του κόσμου.

Πιθανόν να συζητήσουν και το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλι, όπως ανέφερε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος

Οικονομικό βάρος: Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν επίσης το ανακοινωθέν της Επιτροπής την Τετάρτη σχετικά με τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες καθώς εκατομμύρια Ουκρανοί φεύγουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ αναγνωρίζεται ευρέως ότι η Πολωνία υποδέχεται τη συντριπτική πλειονότητα όσων έχουν ανάγκη, εικάζεται ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να ζητήσει χρηματική αποζημίωση για να βοηθήσει με πόρους, ίσως συγκρίσιμη με τη συμφωνία που έκλεισε η ΕΕ με την Τουρκία στον απόηχο του προσφυγικού το 2015 κρίση.
 

09:43

Η Βρετανία στέλνει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, διπλασιάζοντας τις παραδόσεις όπλων μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε χθες  ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Παρά την «εξαιρετικά θαρραλέα» αντίσταση των Ουκρανών, «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να μην αντιδράσουμε και να αφήσουμε τους Ρώσους να κονιορτοποιούν ουκρανικές πόλεις», ανέφερε ο κ. Τζόνσον πριν από τις συνόδους του NATO και της G7 στις Βρυξέλλες.

«Το ΗΒ θα συνεργαστεί με τους συμμάχους (του) για να αυξηθεί η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, να ενισχυθούν οι άμυνές της καθώς αντιστρέφει τον ρου αυτής της μάχης», πρόσθεσε.

Τα 6.000 αντιαρματικά θα αυξήσουν στα 10.000 τον αριθμό των όπλων αυτού του τύπου τα οποία διατέθηκαν στην Ουκρανία. Το Λονδίνο έχει ήδη παραδώσει στο Κίεβο πάνω από 4.000 αμερικανικούς πυραύλους, ανάμεσά τους NLAW και Javelin, καθώς και φορητούς πυραύλους Starstreak.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε επίσης τη χορήγηση βοήθειας 25 εκατομμυρίων λιρών (30 εκατ. ευρώ) στον ουκρανικό στρατό, πέρα από τα 400 εκατ. λίρες οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε ήδη υποσχεθεί το Λονδίνο.

09:35

Δηλώσεις Στόλτενμπεργκ πριν απ' τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Olivier Douliery, Pool Photo via AP

[Ανταπόκριση της Μαρίας Ψαρά]

  • Συναντιόμαστε εδώ, στην έδρα του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζοντας την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και μια γενιά.
  • Θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση από κοινού και θα αντιμετωπίσουμε την απειλή που σημαίνει για την Ουκρανία, για το ΝΑΤΟ και για ολόκληρη τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.
  • Ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα απευθύνει χαιρετισμό στους ηγέτες του ΝΑΤΟ.
  • Οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Οι σύμμαχοι παρέχουν στήριξη στην Ουκρανία εδώ και αρκετά χρόνια και έχουμε εντείνει τη στρατιωτική στήριξη, την οικονομική στήριξη, την ανθρωπιστική στήριξη για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να διατηρήσει το θεμελιώδες δικαίωμά της για αυτοάμυνα.
  • Το βασικό καθήκον του ΝΑΤΟ είναι να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους Συμμάχους.
  • Έχουμε αυξήσει τη στρατιωτική μας παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας.
  • Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα ασχοληθούν σήμερα με την ανάγκη επανεκκίνησης της αποτροπής και της άμυνάς μας μακροπρόθεσμα.
  • Και το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία τεσσάρων νέων ομάδων μάχης στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
  • Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και, ως εκ τούτου, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα.
  • Υπάρχει μια νέα αίσθηση του επείγοντος και αναμένω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να επιταχύνουν τις επενδύσεις στην άμυνα, ώστε να τηρηθεί η υπόσχεση που έχουμε δώσει να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα.
  • Και χαιρετίζω το γεγονός ότι αρκετοί σύμμαχοι έχουν ήδη προβεί σε ανακοινώσεις για περισσότερες επενδύσεις στην άμυνα.
  • Η σημερινή συνάντηση θα καταδείξει τη σημασία του να σταθούν η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη ενωμένες απέναντι σε αυτή την κρίση.
  • Είμαστε η ισχυρότερη Συμμαχία στον κόσμο. Και όσο είμαστε ενωμένοι, είμαστε επίσης ασφαλείς.
09:28

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταψήφισε ρωσικό σχέδιο απόφασης για την ανθρωπιστική βοήθεια

Λεωφορείο με πρόσφυγες που πέρασε τα ουκρανο-μολδαβικά σύνορα

AP Photo/Sergei Grits

Το σχέδιο που κατέθεσε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία, στο οποίο δεν γινόταν αναφορά στον ρόλο της Μόσχας στην κρίση, καταψηφίστηκε χθες Τετάρτη.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπέρ τάχθηκαν μόνο η Ρωσία και η Κίνα. Τα υπόλοιπα 13 μέλη επέλεξαν την αποχή.

Προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει κάποιο σχέδιο απαιτούνται τουλάχιστον εννέα ψήφοι και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ).

Η Μόσχα είχε ακυρώσει προγραμματισμένη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη Παρασκευή, κατηγορώντας χώρες της Δύσης για εκστρατεία «πίεσης άνευ προηγουμένου» κατά του κειμένου. Οι ΗΠΑ απέρριψαν τον ισχυρισμό της Ρωσίας.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της προωθούν ανάλογο σχέδιο προς ψήφιση αυτήν την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – που αποτελείται από 193 μέλη και όπου κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα βέτο. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν ειδικό βάρος από πολιτική σκοπιά.

09:24

Ο Κουλέμπα εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση της Renault 

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε χθες Τετάρτη ικανοποίηση για την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα, μερικές ώρες αφού κάλεσε σε παγκόσμιο «μποϊκοτάζ» των προϊόντων της.

«Χαιρετίζω την ανακοίνωση του ομίλου Ρενό για την αναστολή των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της στη Ρωσία. Υπεύθυνη χειρονομία με δεδομένη τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε ο ουκρανός ΥΠΕΞ στα αγγλικά στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

09:12

Η ατζέντα της ημέρας

  • Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, 10 π.μ.(11 π.μ. ώρα Ελλάδας)
  • Θα ακολουθήσει Σύνοδος των ηγετών της G7 στην έδρα του ΝΑΤΟ. Θα παραστούν η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
  • Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκινά γύρω στις 4:30 μ.μ. (5:30 ώρα Ελλάδας).Στις 5 αναμένεται ο Τζο Μπάιντεν στο Συμβούλιο.
  •  Η σύνοδος ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζεται στις Βρυξέλλες, από τις 9 π.μ. έως τις 13:30 (10 π.μ. έως 14:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας)
  • Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαςστη Φρανκφούρτη, 10:45 π.μ.( 11:45 π.μ. ώρα Ελλάδας) 
     
08:55

Το απόγευμα η Σύνοδος της Ε.Ε.

European Union

«Το Ευρωπαϊκό μας Συμβούλιο στις 24 και 25 Μαρτίου θα ξεκινήσει με μια σύνοδο την Πέμπτη στις 4:30 μ.μ. με τη συμμετοχή του Προέδρου Μπάιντεν. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Μετά την παραδοσιακή ανταλλαγή (σ.σ. απόψεων) με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεών μας για την Ουκρανία σε επόμενη σύνοδο, όπου θα μας συνοδεύσει ουσιαστικά ο Πρόεδρος Ζελένσκι» είπε σχετικά με την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όσον αφορά στην Ε.Ε. οι προτάσεις της Κομισιόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής αφορούν σε κοινή αγορά φυσικού αερίου και υδρογόνου, συμπράξεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου και εξασφάλιση αποθεματικών σε όλες τις χώρες

08:54

Έκκληση Ζελένσκι για αντιπολεμικές διαδηλώσεις παγκοσμίως

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έκανε μια παθιασμένη έκκληση στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βγουν στους δρόμους σήμερα για να δείξουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος στα αγγλικά ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά το τελευταίο χθεσινοβραδινό μήνυμά του μέσω βίντεο, είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας δεν ήταν μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά κατά της ελευθερία των ανθρώπων παντού - και ο κόσμος πρέπει να σταματήσει την ωμή χρήση βίας από τη Ρωσία.

«Ελάτε από τα γραφεία σας, τα σπίτια σας, τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά σας, ελάτε στο όνομα της ειρήνης, ελάτε με ουκρανικά σύμβολα για να υποστηρίξετε την Ουκρανία, να υποστηρίξετε την ελευθερία, να υποστηρίξετε τη ζωή», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη αρχίσει να ασκούν πιέσεις για τα συμφέροντά τους. Αυτά είναι τα συμφέροντα του πολέμου. Γνωρίζουμε ότι συνεργάζονται με ορισμένους εταίρους», δήλωσε ακόμα ο Ζελένσκι ενόψει των συνόδων κορυφής.

«Η σταθερή μας θέση θα εκπροσωπηθεί σε αυτές τις τρεις συνόδους κορυφής», συνέχισε.

«Σε αυτές τις τρεις συνόδους κορυφής θα δούμε: Ποιος είναι φίλος, ποιος είναι συνεργάτης και ποιος μας πρόδωσε για χρήματα».

08:53

Το διακύβευμα των σημερινών συνομιλιών

Ένα θέμα που αναπόφευκτα θα τεθεί προς συζήτηση είναι το επίπεδο της προθυμίας της Ευρώπης να εμπλακεί στρατιωτικά στη σύγκρουση.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη στείλει χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, μαζί με περισσότερη αεράμυνα, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις δικές της άμυνες.

Αλλά δεν είναι όλοι πρόθυμοι να προμηθεύσουν όπλα.

Η συμμαχία έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εμπλακεί πιο άμεσα και τα επανειλημμένα αιτήματα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία έχουν αποκλειστεί.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα αντιδρούσε εάν η Ρωσία κλιμάκωνε δραματικά τη σύγκρουση στην Ουκρανία - όπως μια επίθεση σε δυτική αυτοκινητοπομπή όπλων και η χρήση χημικών ή ακόμη και τακτικών πυρηνικών όπλων.
 

08:48

Νέες κυρώσεις από τον Μπάιντεν

AP Photo

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμενόταν να ανακοινώσει μια σειρά κυρώσεων σε εκατοντάδες μέλη της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, που υποστήριξαν την εισβολή.

Κατά τις διαδοχικές, κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις, οι ηγέτες θα συζητήσουν «νέους ορισμούς, νέους στόχους» για κυρώσεις εντός της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Είπε ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν επίσης προσπάθειες για να βοηθήσουν τα ευρωπαϊκά έθνη να απογαλακτιστούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. (Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των ενεργειακών πόρων των ΗΠΑ.)

Με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσει μια πιθανή απάντηση στην πιθανή χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Την Παρασκευή, ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Πολωνία για να συζητήσει τα δεινά των Ουκρανών προσφύγων που έχουν πλημμυρίσει στη χώρα από την έναρξη του πολέμου. Θα επισκεφθεί επίσης τα στρατεύματα των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Πολωνία ως μέρος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

 

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου