Τις εξαιρετικές διμερείς τους σχέσεις και την αμοιβαία επιθυμία τους να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, από την άμυνα και την ασφάλεια, τις επενδύσεις και την ενέργεια, μέχρι την παιδεία και τον πολιτισμό επιβεβαίωσαν Ελλάδα και ΗΠΑ, σύμφωνα με την κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σχολιάζουν οι Times, η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών εκλαμβάνεται ως ένδειξη της φθίνουσας υπομονής των ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο αμυντικός αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι παραμένει ασαφές «το κατά πόσο η Ουάσινγκτον μπορεί να μετακινήσει όλο τον εξοπλισμό, περιλαμβανομένου του πυρηνικού οπλοστασίου, από το Ιντσιρλίκ».

Ο ίδιος εκτιμά, ωστόσο, ότι η επίσκεψη και μόνο του κ. Πομπέο για να ενισχύσει το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι αναζητά εναλλακτικές επιλογές, αποτελεί αγκάθι στα πλευρά του κ. Ερντογάν.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο επικεφαλής της υποεπιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας για την Ευρώπη Ρον Τζόνσον άφησε να εννοηθεί νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τη Σούδα ως εναλλακτική του Ιντσιρλίκ.

«Η αμερικανική ναυτική βάση στον Κόλπο της Σούδας τώρα αποκτά πολύ μεγαλύτερο και στρατηγικά σημαντικό ρόλο», επισημαίνει ο κ. Δρούγος.

πηγη:https://www.anatropinews.gr