Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 28 Σεπ 2020
Κοινό ανακοινωθέν Δένδια-Πομπέο: «Ιστορική» η Συμφωνία των Πρεσπών
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Κοινό ανακοινωθέν εξέδωσαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο μετά το πέρας της συνάντησης τους στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της επίσκεψης του δεύτερου στη χώρα μας. Το κοινό ανακοινωθέν των δύο ανώτατων διπλωματών, έχει να κάνει με πέντε θεματικές μεταξύ των οποίων και ζητήματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία τονίστηκε και η «ιστορική» σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, διενήργησαν «μια ανασκόπηση υψηλού επιπέδου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, εν αναμονή του τρίτου Στρατηγικού Διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον, DC 2021», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που συνυπογράφουν ο Έλληνας και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η διατήρηση από πλευράς και των δύο χωρών ισχυρών στρατών.

Επιπλέον τονίστηκε ότι στα πλαίσια της συνάντησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στον Στρατηγικό Διάλογο «ως απόδειξη της εξαιρετικής διμερούς σχέσης των δύο χωρών», υπογραμμίζοντας παράλληλα τη θέληση και των δύο να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε πέντε θεματικές.

Αυτές αφορούν την περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία, το εμπόριο και τις επενδύσεις αλλά και ζητήματα ενέργειας.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, «οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της μορφής 3 + 1», δηλαδή την αμοιβαία συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019, στην κατεύθυνση της προώθησης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

«Ιστορική» συμφωνία των Πρεσπών

Στο κείμενο που συνυπογράφουν Δένδιας και Πομπέο αναφέρεται ακόμα η στήριξη Ελλάδας και ΗΠΑ για ενταξιακή πορεία όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων «σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους», αναφέροντας εμμέσως πλην σαφώς ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται η σημασία της «ιστορικής» σημασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία «της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη».

Επιβολή του νόμου και αντιτρομοκρατία

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα σημείωσαν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας βάσει ενός κοινού ενδιαφέροντος για την προστασία της ασφάλειας και των δύο εθνών από τρομοκράτες, διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις και άλλους παράγοντες απειλής», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθετει πως παρά την παγκόσμια πανδημία, η εξαιρετική συνεργασία επιβολής του νόμου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για συλλήψεις, κατασχέσεις και εκδόσεις συνεχίστηκε αμείωτη».

Ακόμη εξετάστηκε η εντεινόμενη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η συνεχής βελτίωσή τους «κατά της τρομοκρατίας». Επιπλέον κατά τη συνάντηση Δένδια-Πομπέο υπήρξε δέσμευση για πλήρη εφαρμογή της κοινής δήλωσης του 2016 σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (βίζα), συμπεριλαμβανομένης και της έναρξης έκδοσης μιας ενημερωμένης εθνικής ταυτότητας αλλά και της πλήρους συλλογής και ανάλυσης δεδομένων επιβατών.

Διαβάστε ολόκληρο το κοινό ανακοινωθέν όπως αναρτήθηκε στα αγγλικά από το υπουργείο Εξωτερικών

πηγη:The Press Project
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου