Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 05 Δεκ 2021
Νέο ηχηρό “ράπισμα” Πάπα στον Μητσοτάκη και την Κατ Σακελλαροπούλου για το τείχος του Έβρου: «Δεν λύνονται τα προβλήματα υψώνοντας φράχτες και συρματοπλέγματα» (vid)
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Νέα ηχηρή κριτική από τον Ποντίφηκα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό αυτή την φορά για το τείχος του Έβρου, μετά από την χθεσινή αποθεωτική αναφορά του στην Συμφωνία των Πρεσπών που έφεραν εις πέρας ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ ο σημερινός Πρωθυπουργός την πολέμησε για μικροπολιτικά οφέλη!

«Δεν λύνονται τα προβλήματα υψώνοντας φράχτες και συρματοπλέγματα
Όταν οι ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο, τα εθνικά σύνορα γίνονται ασήμαντα» είπε μιλώντας μπροστά στους πρόσφυγες στη δομή – στρατόπεδο περιορισμού και επιτήρησης στη Λέσβο, ο Πάπας Βαρθολομαίος, αφήνοντας “παγωμένους” τον Υπ Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκη αλλά και την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου που πήγε να ποζάρει πριν λίγο καιρό μπροστά στο τείχος του Έβρου. Το τείχος το οποίο ολοφάνερα στηλίτευσε στον λόγο του ο Ποντίφηκας

Στη συνέχεια δε ο ίδιος προέβη σε μια συγκλονιστική έκκληση προς την Ελλάδα – που πλέον κατηγορείται διεθνώς για push backs – αλλά και την Ιταλία και τις άλλες μεσογειακές χώρες της Ευρώπης: «Η Μεσόγειος γίνεται ένα παγωμένο νεκροταφείο.
Σας παρακαλώ να σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο του πολιτισμού.
Προσβάλλεται ο Θεός όταν ο άνθρωπος εγκαταλείπεται στη μανία των κυμάτων.
Ο Θεός είναι συμπόνοια,ευσπλαχνία τρυφερότητα».

 


«Η Μεσόγειος γίνεται ένα παγωμένο νεκροταφείο.
Σας παρακαλώ να σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο του πολιτισμού.
Προσβάλλεται ο Θεός όταν ο άνθρωπος εγκαταλείπεται στη μανία των κυμάτων.
Ο Θεός είναι συμπόνοια,ευσπλαχνία τρυφερότητα»

 

«Είμαι εδώ για να σας πω από καρδιάς ότι είμαι δίπλα σας», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος με εμφανή συγκίνηση, στην ομιλία του, από το ΚΥΤ Μαυροβουνίου όπου λίγο πριν τις 11, το πρωί.

«Όποιος σας φοβάται, δεν σας έχει δει στα μάτια. Δεν έχει δει τα μάτια των παιδιών σας», σημείωσε απευθυνόμενος στους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τόνισε ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα του κόσμου.

«Αυτή η χώρα», συνέχισε, αναφερόμενος στην  Ελλάδα, «βρίσκεται σε δυσκολία».

«Αναγνωρίζω τη δέσμευση να χρηματοδοτηθούν και να οικοδομηθούν αντάξιες δομές υποδοχής, και ευχαριστώ από καρδιάς τον τοπικό πληθυσμό για το πολύ καλό που έκανε και για τις πολλές θυσίες που έζησε», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι  «ειναι τραγικό που κάποιοι στην Ευρώπη κάνουν σαν να μην τους αφορά το προσφυγικό».

«Και πόσες συνθήκες ανάξιες ανθρώπων! Πόσα hotspot όπου μετανάστες και πρόσφυγες ζουν σε συνθήκες ακραίες, χωρίς να βλέπουν λύσεις στον ορίζοντα! Και όμως ο σεβασμός των ανθρώπων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στην ήπειρο που δεν παύει να τις προωθεί μέσα στον κόσμο, θα έπρεπε να διαφυλάσσεται πάντα, και η αξιοπρέπεια του καθενός θα έπρεπε να τίθεται πριν από όλα! Είναι θλιβερό να ακούς να προτείνεται, ως λύση, η δέσμευση κοινών πόρων για την ανοικοδόμηση τοίχων», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού, διότι στον σημερινό κόσμο οι αποσπασματικές λύσεις είναι ανεπαρκείς. Ενώ όμως προωθούνται με κόπο οι εμβολιασμοί σε παγκόσμιο επίπεδο, και φαίνεται κάτι να κινείται, παρά τις πολλές καθυστερήσεις και αβεβαιότητες, στον αγώνα για τις κλιματικές αλλαγές, όλα δείχνουν μια τρομερή φυγοδικία σε ό,τι αφορά τις μεταναστεύσεις. Και όμως εδώ πρόκειται για ανθρώπους, για ανθρώπινες ζωές! Εδώ πρόκειται για το μέλλον όλων, που θα είναι γαλήνιο μόνο εάν ενταχθεί. Μόνο εάν συμφιλιωθεί με τους πιο αδύναμους το μέλλον θα είναι αίσιο. Διότι όταν απωθούνται οι φτωχοί, απωθείται η ειρήνη».

Ο πάπας, επέμεινε στην ομιλία του στην ανάγκη συντονισμένων ενεργειών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, λέγοντας ότι «δεν χρησιμεύουν οι μονομερείς ενέργειες, αλλά πολιτικές ευρείας πνοής. Η ιστορία, το επαναλαμβάνω, μας το διδάσκει, αλλά ακόμη δεν το μάθαμε. Ας μη γυρίσουν οι πλάτες προς την πραγματικότητα, ας σταματήσει η συνεχής μεταπήδηση ευθυνών, ας μη μεταβιβάζεται πάντοτε σε άλλους το μεταναστευτικό ζήτημα, σαν να μην ενδιέφερε κανέναν και να ήταν μόνο ένα άχρηστο βάρος που κάποιος είναι υποχρεωμένος να επωμιστεί».

«Αδελφοί ας μην απαρνηθούμε την ανθρωπιά που μας συνδέει. Τούτη την Κυριακή παρακαλώ το Θεό να μας αφυπνίσει. Να αφυπνίσει τις κωφές μας καρδιές. Ευχαριστώ τους κατοίκους του νησιού αυτού και της χώρας  για όλα όσα κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα των παιδιών. Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε μπροστά σ’ αυτά που είναι αθώα και είναι το μέλλον. Απευθύνονται στις συνειδήσεις μας και μας ρωτούν: «Τι κόσμο θέλετε να μας δώσετε;». Ας μην ξεφύγουμε βιαστικά από τις ωμές εικόνες των μικροσκοπικών τους σωμάτων που κείτονται ακίνητα στις αμμουδιές. Η Μεσόγειος, που για χιλιετίες ένωσε λαούς διαφορετικούς και χώρες μακρινές, γίνεται ένα κρύο κοιμητήριο δίχως επιγραφές. Αυτός ο μεγάλος ταμιευτήρας, κοιτίδα τόσων πολιτισμών, φαίνεται σήμερα σαν καθρέπτης θανάτου. Ας μην αφήσουμε η θάλασσά μας να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών, αυτός ο χώρος συνάντησης να γίνει θέατρο σύγκρουσης! Ας μην επιτρέψουμε αυτή η «θάλασσα αναμνήσεων» να μεταμορφωθεί σε «θάλασσα λησμονιάς». Σας παρακαλώ, ας σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο πολιτισμού!», υπογράμμισε εμφανώς συγκινημένος.


πηγη: https://thefaq.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου