Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 23 Ιούλ 2020
Με αντι-NAVTEX απαντούν στην Άγκυρα Ελλάδα και Κύπρος
Κλίκ για μεγέθυνση
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi_

 

 
 
Τεταμένο παραμένει το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Ενεργοποιείται ο διεθνής παράγοντας για αποκλιμάκωση.

Τη στιγμή που οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση NAVTEX από την Τουρκία σε περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μετά τις χθεσινές διπλωματικές κινήσεις από πλευράς Αθήνας και την κινητοποίηση του ελληνικού στόλου, ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων, σήμερα έγινε γνωστό ότι Ελλάδα και Κύπρος απαντούν στην Άγκυρα με το ίδιο νόμισμα, καθώς ανακοίνωσαν NAVTEX για την ίδια ακριβώς περιοχή που θα επιχειρήσει να κάνει έρευνες η Τουρκία.

Η ελληνική NAVTEX αναφέρει ότι η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει NAVTEX στη συγκεκριμένη περιοχή.

Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε στο ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας, με την Άγκυρα να ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες «εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας μας, όπως έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ».

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική και πως έχει «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς αντίθετους με το διεθνές δίκαιο» και προσθέτει ότι δεν γίνεται ένα νησί 10 τ.μ. (σ.σ. Καστελόριζο) που βρίσκεται σε απόσταση από την Ελλάδα να έχει τόσο μεγάλη υφαλοκρηπίδα.

Τέλος, η Άγκυρα αναφέρει ότι απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, αλλά επαναλαμβάνει ότι προκρίνει τον δρόμο του διαλόγου.

Αναλυτικά η δήλωση 

Εισαγωγή

Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη.

Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο.

Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.

Επικοινωνία Μέρκελ με Μητσοτάκη και Ερντογάν

Μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η δεύτερη διεθνής αντίδραση έρχεται από την Άνγκελα Μέρκελ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την ενημέρωσε για την κατάσταση. Στη συνέχεια η κ. Μέρκελ μίλησε και με τον Ταγίπ Ερντογάν και επισήμως η τουρκική προεδρία δεν αναφέρει εάν συζήτησαν και για την Ελλάδα.

Έσπερ: Ζητάμε αυτοσυγκράτηση

Αργά το βράδυ ήρθε και η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου-Έσπερ.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι όλα τα μέρη πρέπει να τηρούν τους διεθνείς κανόνες και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας επιβεβαιώθηκε η ισχυρή αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας και για την ισχυρή διμερή συνεργασία.

«Αυτό σηματοδοτείται, πιο πρόσφατα, από την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας τον προηγούμενο Οκτώβριο, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
22.07.2020, 10:01

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου