Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 02 Μάι 2021
Χρόνια Πολλά, υγεία και... αντίσταση!
Κλίκ για μεγέθυνση
dreamstime
01.05.2021, 20:52

 

 
Συνολικά πρόκειται για μια κυβέρνηση με σαφές ακροδεξιό ιδεολογικό στίγμα στο κοινωνικό πεδίο και νεοφιλελεύθερο πρόσημο στο οικονομικό.

Αγαπητοί αναγνώστες της efsyn.gr και της «Εφημερίδας των Συντακτών» σας ευχόμαστε καλή ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Η υγειονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού έχει επιβάλει μια μοναδική και πρωτόγνωρη συνθήκη στις κοινωνίες μας, οι οποίες ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε πως θα είναι μετά το τέλος της. Τρόποι ζωής, εκπαιδευτικές συνήθειες, κοινωνικές συναναστροφές, συνθήκες περίθαλψης, εργασιακά περιβάλλοντα και ψυχαγωγία φαίνεται ότι δεν θα είναι ποτέ πια ίδια!

Οι κυβερνήσεις, μαζί και η δική μας των «αρίστων», εκμεταλλεύονται τα περιοριστικά μέτρα και τα αυστηρά λοκντάουν για να πειθαρχήσουν ολόκληρες κοινωνίες και να επιβάλλουν νέες διακρίσεις και ανισότητες εργασιακές, οικονομικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές. 

Η Ε.Ε. παραμένει ουραγός των επενδύσεων και της βοήθειας προς τα κράτη στην μετά-Covid εποχή, ευνοώντας σκανδαλωδώς τις μεγάλες  φαρμακευτικές εταιρείες και επιβάλλοντας εμπάργκο εμβολίων προς τον υπόλοιπο κόσμο. Αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά –μετά και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008– σε πρωταθλητή εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων και στον πιο κοντόφθαλμο παίκτη της διεθνούς σκακιέρας.

Οι διεθνείς πολιτικές και οικονομικές ελίτ, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, επιχειρούν να κάνουν προσωρινά κάποια βήματα πίσω σε κεϋνσιανό έδαφος στην οικονομία, κατακρεουργώντας όμως ταυτόχρονα δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών και επιβάλλοντας νέα απαρτχάιντ ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες του πλανήτη. 

Σ’ αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη το θέμα της προστασίας του Περιβάλλοντος αναδεικνύεται σε μείζον διακύβευμα, αφού ο αρπακτικός καπιταλισμός με την αποψίλωση των δασών και τη βίαιη εισβολή σε όλο και περισσότερους παρθένους οικοτόπους παίζει με τη φωτιά, φέρνοντας την ανθρωπότητα όλο και πιο κοντά σε άγνωστους ιούς και μολυσματικές ασθένειες.

Ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι ακροδεξιοί λαϊκιστές και αυταρχικοί ηγέτες τύπου Τραμπ, Μπολσονάρο και Μόντι θυσιάζουν την υγεία των λαών τους στο όνομα των κερδών και της «αγοράς». Το υγειονομικό ολοκαύτωμα της Ινδίας, η εκτός ελέγχου κατάσταση στη Βραζιλία και τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα επί διακυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ δείχνουν ότι τέτοιου τύπου ηγέτες –εχθρικοί στην επιστήμη, αλλά απολύτως φιλικοί στις επιχειρήσεις–  είναι επικίνδυνοι από κάθε άποψη.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εδώ και καιρό επενδύσει στην καταστολή και στην κοινωνική τρομοκρατία, ενώ εσχάτως επιχειρεί να αλλάξει επί τα χείρω τις εργασιακές σχέσεις έτσι όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα. Από την πρώτη μέρα της πανδημίας αρνείται να στελεχώσει και να ενισχύσει το ΕΣΥ, ενώ μοναδική της μέριμνα είναι η προστασία και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και της Παιδείας. Στον τελευταίο τομέα, με όργανο την κυρία Κεραμέως, βαθαίνει τις ανισότητες και τις εκπαιδευτικές διακρίσεις, ενώ παράλληλα κάνει κάθε χατίρι της Εκκλησίας. 

Συνολικά πρόκειται για μια κυβέρνηση με σαφές ακροδεξιό ιδεολογικό στίγμα στο κοινωνικό πεδίο και νεοφιλελεύθερο πρόσημο στο οικονομικό, ένα  μείγμα εξαιρετικά επικίνδυνο για τα συμφέροντα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Οι θορυβώδεις υπουργοί του κ. Μητσοτάκη (Βορίδης, Γεωργιάδης και λοιποί) που φώναζαν για το «τέλος του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς» πρέπει να απαντήσουν σήμερα για το τι εστί «ηθικό πλεονέκτημα της Δεξιάς», δηλαδή ένα φάντασμα που πλανάται πάνω από τη χώρα, με τα χρώματα της διαφθοράς, της συναλλαγής και της εξυπηρέτησης συμφερόντων σε όλους τους τομείς.

Οι μαζικοί αγώνες για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, για την προάσπιση των πιο στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και για την υπεράσπιση τωνδημοκρατικών κατακτήσεων δεν είναι μάχες οπισθοφυλακής, αλλά προωθημένες μάχες χαρακωμάτων ενάντια σε ένα σύστημα σφετερισμού, καταπάτησης, ιδιοποίησης και κατάχρησης που μολύνει τα πάντα με τις πρακτικές του.

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ευχόμαστε καλή Ανάσταση κυριολεκτικά και μεταφορικά και σας ζητάμε να στηρίξετε τον Τύπο σ’ αυτή τη συνθήκη, στην οποία η οικονομική ανεξαρτησία του αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωσή του.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η efsyn.gr από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας τους αποτελούν ένα συνεταιριστικό εγχείρημα που εγγυάται τον πλουραλισμό, τη δημοκρατική έκφραση και την υπεράσπιση των αξιών της Αριστεράς, όση αναφυλαξία και εάν φέρνουν αυτές οι λέξεις στους θιασώτες των αγοραίων αξιών και των μεγάλων – πλην ψεύτικων – λόγων.

Τάσος Τσακίρογλου
Αρχισυντάκτης της efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου