Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 23 Ιαν 2021
Τσαβούσογλου: Τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου η άτυπη δίασκεψη στη Νέα Υόρκη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
Το casus belli στο Αιγαίο εγείρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τις Βρυξέλλες, 3 ημέρες πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη. 
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «λάθος» τις δηλώσεις Δένδια περί ενδεχόμενου επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης, υπενθυμίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει.
 
«Στο θέμα του Αιγαίου, στο θέμα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει, ούτε επίσης έχει αλλάξει κάτι στην απόφαση που έχει λάβει η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και από τότε μέχρι σήμερα όσα κόμματα ήρθαν στην εξουσία δεν έκαναν κανένα βήμα πίσω στο θέμα της στάσης της Τουρκίας και όλοι, όλοι μας συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι δεν ενδιαφέρει την Άγκυρα η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος.
 
«Το θέμα του Ιονίου Πελάγους, ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Αλβανία και τις άλλες χώρες και η επιθυμία της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 μίλια δεν είναι κάτι καινούριο. Είχε ξανάρθει στην επικαιρότητα και παλαιότερα. Και τότε είχαμε δηλώσει ότι το Ιόνιο και το Αιγαίο δεν συνδέονται. Υπάρχει θάλασσα. Άλλο είναι το Αιγαίο, άλλο το Ιόνιο. Κι η επέκταση εκεί των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, δεν επηρεάζει το καθεστώς του Αιγαίου Πελάγους. Επομένως, ούτε κι εμάς μας επηρεάζει.
 
Αλλά κατά την διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, έγιναν κι ορισμένες δηλώσεις σχετικά με το Αιγαίο και είδα ότι αυτές υποστηρίχθηκαν και από την ΕΕ κι αυτό δεν είναι καθόλου προς όφελος της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις», συνέστησε.
 
«Αλλά η Ελλάδα, [ενεργεί] προς τέρψη της κοινής της γνώμης… Ειδικά αυτό που είπε ο προσωπικός μου φίλος, Νίκος Δένδιας, ήταν λάθος. Χθες τέτοιου είδους λανθασμένες δηλώσεις έκανε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η δήλωση. Δηλ. αυτή η δήλωση δεν έχει καμία νομική αξία.
 
Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η Ελλάδα, όπως είπα και στους συνομιλητές μου στην ΕΕ, συνέχισε ορισμένες προκλήσεις. Να, όπως τοποθέτηση καλωδίων κάτω από την θάλασσα. Ή το να θέλει ξαφνικά να κάνει ασκήσεις. Ή να εκδίδει navxex, να εκδίδει notam και να κλείνει εναέριο χώρο και θάλασσα του Αιγαίου. Και από ό,τι είδαμε δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια έπειτα. Δηλαδή εκδίδει navtex και μετά δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια. Δηλ. συνεχίζει τις προκλήσεις. Περιμένουν… Κι εμείς συνεχίζουμε… Και μετά έρχονται στην ΕΕ και λένε ‘να, οι Τούρκοι συνεχίζουν τα ίδια και θέλουμε κι άλλες κυρώσεις’. Εμείς όμως τα ξέρουμε τα παιχνίδια τους. Εάν νομίζουν ότι με αυτά τα παιχνίδια, θα εγκαταλείψουμε την αποφασιστική μας στάση, όχι. Δεν έχουν κανένα όφελος από όλα αυτά», ανέφερε.
 
Ελπίζω να έχουν αποτέλεσμα οι διερευνητικές
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στην συζήτηση όλων των θεμάτων στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν την Δευτέρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.
 
«Τώρα οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν την Δευτέρα. Εμείς, από την αρχή λέμε και το δείχνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές χωρίς προϋποθέσεις. Η Ελλάδα στο παρελθόν για τον έναν ή άλλον λόγο δεν το δεχόταν. Τώρα, μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απευθύναμε, καθορίσαμε μαζί την ημερομηνία και την Δευτέρα θα ξεκινήσουν. Ελπίζω ότι θα είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές αυτές οι επαφές.
 
Και μετά τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αλλά αυτού του είδους οι προκλήσεις δεν θα ωφελήσουν καθόλου την Ελλάδα. Δεν χρειάζονται καθόλου!», υπεστήριξε.
 
Πρόοδο στο Κυπριακό, βλέπει ο Τσαβούσογλου
 
Την ίδια ώρα, πρόοδο και στο θέμα των συνομιλιών στο Κυπριακό βλέπει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι αρχές Μαρτίου πρόκειται να διεξαχθεί η σύνοδος 5+1 στα ΗΕ, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι συζητήσεις για την διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο.
 
«Μάλιστα, στο Κυπριακό για την ανεπίσημη διάσκεψη 5 συν τα ΗΕ, που έχουμε προτείνει, υπάρχει πρόοδος, έχουμε λάβει πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ, προσπαθούν να καθορίσουν την ημερομηνία τέλη του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου στην Νέα Υόρκη. Θα συναντηθούμε οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη. Και η ΕΕ είπε ότι θέλουν να παρακολουθήσουν ως παρατηρητές. Ασφαλώς η ΕΕ σε όλες τις συναντήσεις είχε συμμετάσχει ως παρατηρητής, δεν υπάρχει περιορισμός για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις συναντήσεις, αλλά, όπως έχουμε πει και στους ιδίους, από το Κραν Μοντανά και μετά έχουν αγνοήσει την τ/κ κοινότητα, δεν έχουν επιδιώξει καμιά επαφή μαζί τους και πρέπει να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους», δήλωσε ο Τούρκος  ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την ΕΕ για αμεροληψία.
 
«Σε όλη την διαδικασία η ΕΕ στήριζε συνεχώς την Ε/κ πλευρά, δυστυχώς αγνόησε τα δικαιώματα της τ/κ πλευράς, γι’ αυτό τους είπαμε ότι πρέπει να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους. Για μας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τη συμμετοχή τους, ήταν θετικό που συμμετείχαν στο Κραν Μοντανά, ήταν ωφέλιμο που βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα στο Κραν Μοντανά γιατί είδαν και οι ίδιοι ποιοι ήθελαν λύση και ποιοι δεν ήθελαν», σημείωσε.
 
Αναφορικά με την πρόταση για την διάσκεψη της ανατ. Μεσογείου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι ήταν μία τουρκική πρόταση, την οποία μάλιστα υπέβαλαν και γραπτώς και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες συζήτησε τις λεπτομέρειες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
 
«Υπάρχει και η πρότασή μας για την διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρός μας προσωπικά υπέβαλε την πρόταση κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Βαν ντερ Λάιεν. Εμείς προωθήσαμε και γραπτώς την πρόταση στην ΕΕ. Τώρα συζητήσαμε επί δύο μέρες πως μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η διάσκεψη», είπε, επιμένοντας ότι πρέπει να συμμετάσχουν και οι Τ/Κ, τουλάχιστον στις συζητήσεις για την κατανομή των εσόδων του φυσικού αερίου.
 
«Συζητήσαμε το Κυπριακό και με τους άλλους συνομιλητές μας. Ανταλλάξαμε απόψεις. Στις διάσκεψη που θα γίνει εμείς θέλουμε να συμμετάσχουν όλοι. Όχι μόνο οι παράκτιες χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Είπαμε όλες οι χώρες της Μεσογείου να συμμετάσχουν. Και μάλιστα, είπαμε ότι μπορούν να συμμετάσχουν και οι χώρες που έχουν εταιρείες στην Μεσόγειο. Ποια είναι η δική μας έγνοια; Η ακριβοδίκαιη κατανομή. Ασφαλώς θα προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα, ασφαλώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ. Αλλά τί λέμε στην Κύπρο; Ίση κατανομή μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Να ιδρυθεί μηχανισμός κατανομής των εσόδων. Η έγνοια μας είναι ο δίκαιος διαμοιρασμός. Ούτε το δικό μας δίκιο χαρίζουμε ούτε το δίκαιο των άλλων παραβιάζουμε».22.01.2021 18:59

πηγη:https://www.sigmalive.com
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου