Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 17 Ιούν 2021
«Οι προοδευτικοί πολιτικοί είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος»
Κλίκ για μεγέθυνση
EUROKINISSI/Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ/ ANDREA BONETTI


17.06.2021, 17:08

 

Στην ανάγκη να προωθηθούν περαιτέρω τα όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, κάποια εκ των οποίων έχουν βαλτώσει με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. που από Μακεδονομάχος τώρα εμφανίζεται ως θεματοφύλακας της συνθήκης αλλά ταυτόχρονα φοβάται το εσωκομματικό κόστος, αναφέρεται  ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη.

Σε συνέντευξή του στο Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, ενόψει του πρώτου Prespa Forum, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί κριτική κυρίως για το γεγονός ότι δεν έχουν υπογραφεί τα μνημόνια συνεργασίας αλλά και ότι δεν προχώρησαν οι αλλαγές στα βιβλία στην πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας.

Κληθείς να απαντήσει τι διαφορετικό θα έκανε απ' την παρούσα κυβέρνηση απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε ότι «θα είχαμε προχωρήσει ακόμη πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση της Συμφωνίας και στην προώθηση της στρατηγικής μας σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Θα είχαμε προχωρήσει στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, θα είχαμε ήδη κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας που είναι προς όφελος και την δύο πλευρών, θα είχαν προωθηθεί οι εργασίες για τα εμπορικά σήματα και θα είχε υλοποιηθεί η απόφαση του Ιούνη του 2019 για τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, όπως υλοποιήθηκε από την Ελλάδα».

Επίσης, τόνισε ότι «η υλοποίηση της Συμφωνίας δεν γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου. Μόνο με σταθερή επικοινωνία, σεβασμό, επιμονή και χτίζοντας εμπιστοσύνη μπορούμε να απαντήσουμε μαζί σε όσους θέλουν να υπονομεύσουν την Συμφωνία. Οπότε θα βάζαμε ψηλά τον πήχη της υλοποίησης της Συμφωνίας από την Ελλάδα και θα ζητούσαμε το ίδιο από τους φίλους μας». 

«Στο πλαίσιο αυτό - και όπως έγινε και με πολλές άλλες δημόσιες οντότητες στη Βόρεια Μακεδονία ιδίως την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - θα είχε λυθεί εγκαίρως και το θέμα με τις φανέλες της εθνικής ομάδας, με τρόπο που προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την πρόσφατη κόντρα στο πλαίσιο του Euro 2020, όπου έκανε παράπονα η ελληνική πλευρά για την εμφάνιση των παικτών της εθνικής ποδοσφαίρου της γείτονος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ερωτηθείς, δε, αν άξιζε το πολιτικό κόστος που ανέλαβε με την υπογραφή της συνθήκης και θα άλλαζε κάτι αν μπορούσε να γυρίσει πίσω τον χρόνο είπε: «Ως προοδευτικοί πολιτικοί είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος». 

Πρόσθεσε ότι ίσως αν γύριζε τον χρόνο πίσω θα έκανε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να κοινοποιηθούν σε όλο τον ελληνικό λαό τα οφέλη της Συμφωνίας και τόνισε χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά που ακούω τον Ζόραν Ζάεφ να λέει ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δίνει μάχες για την τήρηση της Συμφωνίας και το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας χαμογελάω και σκέφτομαι: Κανείς δεν μπορεί να μας γυρίσει πίσω».

Όσο για το τι έχει αλλάξει από την υπογραφή της συμφωνίας υπογράμμισε πως «άλλαξαν πάρα πολλά προς το καλύτερο και μπορούν να αλλάξουν ακόμα περισσότερα». 

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «την περίοδο 2014-2017 η ΕΕ είχε ανακοινώσει το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, η επιρροή της μειωνόταν δραστικά προς όφελος άλλων δυνάμεων με δικούς τους σχεδιασμούς και τα Δυτικά Βαλκάνια βυθίζονταν στη μία κρίση μετά την άλλη». 

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών υποχρεώσαμε την ΕΕ να ξεπαγώσει τη διαδικασία διεύρυνσης, να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή και να δώσει πράσινο φως όχι μόνο στην Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στην Αλβανία. Σκεφτείτε σε τι κατάσταση θα βρίσκονταν τώρα τα Δυτικά Βαλκάνια αν δεν είχε υπάρξει αυτή η εξέλιξη και πώς θα είχαν συμπαρασυρθεί αρνητικά και οι εξελίξεις αλλού πχ σε σχέση με τις συνομιλίες Βελιγράδι-Πρίστινα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Επίσης, σημείωσε ότι «αποδείξαμε ότι η Ελλάδα είναι όντως πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή» και ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο και ότι είναι εφικτό να βρίσκουμε αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες εάν υπάρχει σεβασμός. Αμοιβαίος σεβασμός και σεβασμός του διεθνούς δικαίου». 

Τέλος, ενόψει του φόρουμ έστειλε το μήνυμα ότι «φτάσαμε μακριά αλλά μπορούμε να πάμε και πολύ πιο μπροστά μαζί». 

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τη σημασία και τα οφέλη που έχει η επίλυση διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου – για την ειρήνη, η σταθερότητα και τη συνανάπτυξη. Και πρέπει να εμπνεύσουμε - και να πιέσουμε - για μια ακόμη φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ενισχύσει τον ρόλο της σε αυτήν την κατεύθυνση. Στα Βαλκάνια και πέρα από αυτά», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
 πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου