Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 10 Φεβ 2021
Ο Γιώργος Θεοφάνους στο SigmaLive: «Καλά κρυμμένο μυστικό η κακοποίηση»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι καταγγελίες για παρενοχλήσεις στον χώρο του Πολιτισμού στην Ελλάδα. Τις τελευταίες βδομάδες μετά και τη δημόσια κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου για την παρενόχληση που βίωσε από παράγοντα του αθλητισμού στην Ελλάδα, βλέπουν το φως καταγγελίες για πρωτοκλασάτα ονόματα και στον χώρο του πολιτισμού.

Τον χορό στον τομέα αυτό έσυρε η Ζέτα Δούκα η οποία κατονόμασε τον Γιώργο Κιμούλη ως τον άνθρωπο που την κακοποίησε λεκτικά κατά τη διάρκεια θεατρικής παράστασης το 2008. Πλάι της στάθηκαν κι άλλοι ηθοποιοί που κατονόμασαν κι αυτοί με τη σειρά τους τον ίδιο άνθρωπο ενώ ακολούθησαν δεκάδες καταγγελίες που αφορούν κι άλλους ηθοποιούς.

Το γαϊτανάκι απλώνεται και σ’ άλλους χώρους

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας (8/2), ο Γιώργος Θεοφάνους βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινό» στον ΑΝΤ1 Ελλάδος και μίλησε για τις καταγγελίες παρενόχλησης και κακοποίησης στο χώρο του θεάματος.

Ο κ.Θεοφάνους είπε ότι αν «αν ανοίξει η υπόθεση “τραγούδι” θα ακουστούν πολύ χειρότερα πράγματα. Ξέρω, δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Σαφέστατα, ξέρω για ανθρώπους που μπορεί να ζουν ή να μην ζουν. Οι μαγαζάτορες, οι μαέστροι, οι τραγουδιστές μεταξύ τους, η μεγάλη φίρμα με τη μικρή φίρμα, ποια η διαφορά με τους ηθοποιούς; Στη δουλειά τη δικιά σας; Στα κανάλια μέσα;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Θεοφάνους μίλησε στο SigmaLive για τις δικές του εμπειρίες, ιδιαίτερα μέσα και απ’ τη δράση του ως Πρέσβης Καλής Θέλησης του Hope For Children.
Ερωτηθείς για τη δική του εμπειρία στο όλο ζήτημα, ο κ.Θεοφάνους είπε ότι η βία και η παρενόχληση δεν είναι φαινόμενο που απασχολεί μόνο το Θέατρο. Αντιθέτως, απαντάται σ’ όλους τους χώρους συμπεριλαμβανομένου κι αυτού της μουσικής.

«Η σεξουαλική βία και παρενόχληση συναντάται σε όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της μουσικής. Το πρόβλημα αυτό δεν έχει κριτήριο ούτε την ηλικία, ούτε το φύλο, ούτε την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση. Μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι συνήθως οι θύτες είναι άτομα που κατέχουν θέσεις εξουσίας, σεβασμού και εμπιστοσύνης κι επομένως είναι λιγότερο πιθανόν να τους υποψιαστεί κάποιος».

Ο κ.Θεοφάνους χαρακτήρισε την κατάσταση ως ένα «καλά κρυμμένο μυστικό» αφού όπως ανέφερε μέσα κι απ’ τη συνεργασία του με το HFC εντόπισε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει κάποιος όταν θέλει να αποκαλύψει το τι του συμβαίνει. «Μέσα από τη συνεργασία μου με το Hope For Children, έχω μάθει ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι συνήθως ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Ένας από τους λόγους είναι και ότι τις περισσότερες φορές ο θύτης βρίσκεται στο οικογενειακό ή κοινωνικό κύκλο του παιδιού, και δουλεύει μεθοδικά και συστηματικά προκειμένου να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης πριν προχωρήσει στη κακοποίηση. Αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο για ένα παιδί να αποκαλύψει αυτό που του συμβαίνει.».

Ο κ.Θεοφάνους ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στην Κύπρο αυξήθηκαν και αυτό είναι απότοκο όπως τόνισε των προσπαθειών που γίνονται σε πολλά επίπεδα.

«Όσο αφορά τα περιστατικά ενάντια σε παιδιά στη Κύπρο, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί, και αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες που γίνονται σε όλα τα επίπεδα για ενημέρωση για το πρόβλημα αυτό, και οι εκπαιδεύσεις σε παιδιά, γονείς και επαγγελματίες γενικότερα άρχισε να αποδίδει. Επίσης, η δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού, που είναι μια δομή που εξειδικεύεται στις περιπτώσεις αυτές, σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση των ατόμων να καταγγέλλουν. Φυσικά, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να σπάσει η σιωπή για όλες τις άλλες περιπτώσεις που δεν γνωρίζουμε γιατί δεν καταγγέλλονται».

Ο κ.Θεοφάνους μιλώντας στο SigmaLive έκανε και μια μικρή αναδρομή στην πορεία που διένυσε η χώρα μας μέχρις ότου ανοίξει ο δρόμος για να μπορούν τα θύματα να «σπάνε τη σιωπή τους».

«Το 2011 όταν διορίστηκα Πρέσβης Καλής Θέλησης του Hope For Children στη Κύπρο αρχίσαμε να προωθούμε και να υλοποιούμε την εκστρατεία του Συμβουλίου της  Ευρώπης Ένα στα Πέντε ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Ένας από τους κύριους στόχους ήταν να επικυρωθεί από τη Κυπριακή Δημοκρατία η Σύμβαση Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μία πολύ σημαντική σύμβαση που προνοεί πολλά μέτρα για τη προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Μέσα από τη δημοσιότητα που δόθηκε τότε και την κινητοποίηση των θεσμών και των αρμοδίων, καταφέραμε να επικυρώσουμε τη Σύμβαση το 2015 που άνοιξε το δρόμο για πολλές θετικές εξελίξεις στη διαχείριση του φαινομένου αυτού στη Κύπρο».

Πηγη: https://www.sigmalive.com

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου