Κατακόρυφα ανεβαίνει η ένταση στην Αλβανία, καθώς όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές- είναι προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου- αυξάνονται τα επεισόδια και οι συμπλοκές αστυνομικών με οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τις δημοτικές εκλογές, τις οποίες επιχείρησε να ακυρώσει ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, με προεδρικό διάταγμα, απόφαση που όμως κρίθηκε παράνομη. Σε δεκάδες πόλεις της Αλβανίας, σε δήμους που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, ξέσπασαν επεισόδια την Τετάρτη. Οι συγκεκριμένοι δήμοι ζητούν από την κεντρική εκλογική επιτροπή να εκκενώσει τους χώρους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα.

 

Μάχες με την αστυνομία και δεκάδες συλλήψεις

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η αλβανική αστυνομία, έχουν συλληφθεί ήδη πέντε άτομα τα οποία επιχείρησαν να καταστρέψουν κάλπες και έγγραφα που σχετίζονται με τη διαδικασία των δημοτικών εκλογών που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου, παρά το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης και την ακύρωσή τους από τον πρόεδρο της Αλβανίας.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι συλληφθέντες επιχείρησαν να εισβάλουν στα εκλογικά κέντρα στην πόλη Σκόδρα, ενώ συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών έχουν γίνει σε ακόμη έξι πόλεις της Αλβανίας, όπου τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε πολίτες, αλλά και αστυνομικοί.

Ειδικότερα, στο δήμο του Μπουρέλι, στα βόρεια της χώρας υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και κλομπ ώστε να εμποδίσει την είσοδο των οπαδών της αντιπολίτευσης στο εκλογικό τμήμα, αλλά δεν τα κατάφερε. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν, πήραν το εκλογικό υλικό και το πυρπόλησαν.

Στο δήμο του Κούκεσι η αστυνομία, μπροστά στην πίεση των διαδηλωτών αναγκάστηκε να αποσύρει εθελοντικά το εκλογικό υλικό. Οι ίδιες σκηνές επαναλήφθηκαν σήμερα και στους δήμους της Κάμζα, λίγο έξω από τα Τίρανα, της Μαλακάστρα στο νότο της χώρας, του Μπιλίστι, ανατολικά. Προηγήθηκαν χθες τα επεισόδια στη Σκόδρα, όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το εκλογικό κέντρο.

 

Όπως έγινε γνωστό μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δύο πρώην βουλευτές.

Οι δήμοι που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, περίπου το 40% των δήμων, ζήτησαν από την κυβέρνηση, σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος, να αποσύρει την εκλογική υποδομή από τους δήμους αυτούς. Οι δήμοι αυτοί αρνούνται επίσης να εκδώσουν και ανακοινώσουν τους εκλογικούς καταλόγους την όποια άλλη συμμετοχή που να καθιστά δυνατή τη διεξαγωγή των εκλογών.

Πλήρες πολιτικό αδιέξοδο

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι αύριο η Βουλή θα ψηφίσει νόμο που θα απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα για 5-10 χρόνια σε όλους όσοι επιδιώκουν την παρεμπόδιση των εκλογών ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα ανακοίνωσε ότι η αυριανή μέρα θα είναι περισσότερη δύσκολη για τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν είναι σε εξέλιξη στο αλβανικό κοινοβούλιο η διαδικασία για αποπομπή του προέδρου της χώρας, Ίλιρ Μέτα, με την κατηγορία ότι παραβίασε το Σύνταγμα προσπαθώντας να ακυρώσει τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Ο Μέτα αιτιολόγησε την απόφασή του εκφράζοντας τον φόβο ότι η ψηφοφορία θα ήταν «αντιδημοκρατική» χωρίς τη συμμετοχή των κεντροδεξιών παρατάξεων και ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.

Ο Μέτα μάλιστα αμφισβητεί την κοινοβουλευτική διαδικασία, ως προς τη νομιμότητά της. Όπως τονίζει, με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση έχει αποσύρει τους βουλευτές της και δεν δέχθηκαν να ορκιστούν ούτε οι αναπληρωτές τους, πρέπει να διευκρινιστεί πώς ελήφθη η απόφαση για την αποπομπή του και με ποια σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση για το μέλλον του Ιλίρ Μέτα πρέπει να λάβει το συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο όμως δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα σε σώμα.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, που αντιδρά στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και έχει ορκιστεί να τις παρεμποδίσει με κάθε τρόπο, πραγματοποιεί σειρά διαδηλώσεων από τα μέσα Φεβρουαρίου έως σήμερα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και απαιτώντας νέες γενικές εκλογές.

Από την πλευρά του το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, επιμένουν ότι οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά όπως έχουν προγραμματιστεί, ώστε να αποφευχθεί ένας πολιτικός εκβιασμός για πρόωρες εθνικές εκλογές.

https://tvxs.gr