Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, η οποία επιχειρεί να δώσει απαντήσει σε δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ αναφορικά με τις συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Ένα από τα βασικότερα αφορά την απόσταση που διήνυσε το υπερφορτωμένο πλοιάριο, από τη στιγμή του εντοπισμού του μέχρι και τη βύθισή του, με την ανακοίνωση του Λιμενικού να είναι «έμπλεη» αντιφάσεων επί του ζητήματος.
 
Ειδικότερα, το Λιμενικό αναφερόμενο στην διαδικασία προσέγγισης υποστηρίζει πως «συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ.».

Τον εν λόγω ισχυρισμό πάντως έρχεται να διαψεύσει η δικογραφία που συνέταξε το Λιμεναρχείο Καλαμάτας για το πολύνεκρο ναυάγιο, καθώς σε αυτή αναφέρονται δύο στίγματα για τη θέση του αλιευτικού σκάφους, καλύπτοντας ένα εύρος 11 ωρών.

Το πρώτο χρονικά στίγμα είναι για τη θέση του αλιευτικού σε κίνδυνο (στις 15.00 το μεσημέρι) και το τελευταίο στις 2:00 μετά τα μεσάνυχτα, οπότε αναφέρεται και η βύθισή του. Τα δύο συγκεκριμένα στίγματα υπάρχουν στην υποβλητική του Λιμεναρχείου.

Με βάση αυτή τα δεδομένα όμως η απόκλιση των δύο στιγμάτων δεν είναι 30 ναυτικά μίλια, όπως υποστηρίζει το Λιμενικό στη σημερινή του ανακοίνωση, αλλά περίπου 3,3 ναυτικά μίλια, ενώ φαίνεται πως το αλιευτικό είχε παραμείνει αρκετές ώρες ακίνητο πριν να βυθιστεί

Αναλυτικά, το απόσπασμα της δικογραφίας έχει ως εξής:

«Την 13/6/2023 και περί ώρα 15:00 κατόπιν εντολής από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, το ΠΠΠΛΣ 920 απέπλευσε με προορισμό την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή 50 ν.μ. ΝΔ Λιμένα Πύλου προς εντοπισμό αλιευτικού σκάφους σε στίγμα 36° 18.2Β και 021°07.1Α. Λίγες ώρες αργότερα ΠΠΛΣ 920 εντόπισε προαναφερόμενο αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 500-750 Παράτυπα Εισερχόμενα Πρόσωπα και διατάχθηκε από ΕΚΣΕΔ/ΛΣ να το θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση. Περί ώρα 02:00 πλήρωμα ΠΠΛΣ 920 παρατήρησε ότι το σκάφος αυτό είχε αρχίσει να παίρνει μεγάλη κλίση από τη δεξιά πλευρά του, ενώ παράλληλα επικρατούσε στους επιβαίνοντες μεγάλη αναστάτωση και φωνές. Σε λιγότερο από ένα λεπτό το σκάφος ανατράπηκε και τελικά βυθίστηκε ολοκληρωτικά σε στίγμα 36° 17.6Β και 021°03.17Α».

πηγη: https://tvxs.gr