Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 31 Μάρ 2023
Ευρωκοινοβούλιο: Σε «επικίνδυνα» νερά το ελληνικό κράτος Δικαίου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται «σε επικίνδυνη ζώνη», προειδοποίησαν οι νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ εξέφρασαν ανησυχίες για οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας και των πολιτικών αξιών της ΕΕ σε όλη την Ένωση.

«Το κράτος δικαίου έχει υποβαθμιστεί σε φυλετική λασπομαχία μεταξύ των πολιτικών ομάδων», δήλωσε η Ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σόφι Ιν’τ Βελντ, κατά τη διάρκεια συζήτησης την Πέμπτη (30 Μαρτίου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την τελευταία ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος Δικαίου.

«Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη», πρόσθεσε η Ιν’τ Βελντ. Η ευρωβουλευτής ηγήθηκε της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα πριν λίγο καιρό και επισήμανε τον «κρατισμό»  σε μια σειρά θεσμών, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας.

Μετά από την αποστολή αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο, δεδομένης της κακής πληροφόρησης από τα μέσα ενημέρωσης, των απειλών κατά των δημοσιογράφων και των σοβαρών ελλείψεων στον τομέα της δικαιοσύνης.

Οι σημαντικότερες μάχες μεταξύ της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων για φερόμενες παραβιάσεις του κράτους δικαίου έχουν γίνει με την Ουγγαρία και την Πολωνία για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών, με αποτέλεσμα να παρακρατηθεί χρηματοδότηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και για τις δύο χώρες και να βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Τον περασμένο μήνα, το πολωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία που επιδιώκει να ανταποκριθεί σε μια σειρά από «ορόσημα» που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, και άλλες χώρες, όπως η Μάλτα, βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο. Στην περίπτωση της Μάλτας, αναδείχθηκαν η πολιτική διαφθορά και οι χρονοβόρες έρευνες και δίκες που σχετίζονται με τη δολοφονία της ερευνητικής δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, παράλληλα με τη συνολική πολιτική κουλτούρα της χώρας.

Εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες μεταξύ των κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η συζήτηση για το κράτος δικαίου σε ολόκληρη την ΕΕ έχει αποδυναμωθεί. Τα κύρια κυβερνητικά κόμματα στην Ισπανία και τη Μάλτα ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ενώ η κυβέρνηση στην Ελλάδα ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, χαρακτήρισε την υπόθεση της Ελλάδας ως «εθνικό θέμα», ενώ ο Ισπανός ευρωβουλευτής Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, απέρριψε την κριτική προς το δικαστικό σώμα της Ισπανίας ως πολιτικά καθοδηγούμενη από την αντιπολίτευση που πρόσκειται στο ΕΛΚ.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τη δικαστική ανεξαρτησία, τις νομικές μεταρρυθμίσεις και το αδιέξοδο στο διορισμό μελών στο εθνικό συμβούλιο της δικαιοσύνης.

«Παρά τις διάφορες μεταρρυθμίσεις δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα», δήλωσε η Ιν’τ Βελντ από τη Μάλτα.

Η Βέρα Γιούροβα, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για το κράτος δικαίου, δήλωσε στους ευρωβουλευτές την Πέμπτη ότι «η αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης και η διάρκεια των νομικών διαδικασιών έχουν επιδεινωθεί», στη Μάλτα, προσθέτοντας ότι «η διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς υψηλού επιπέδου παραμένει χρονοβόρα».

Η Επίτροπος ανέφερε προβλήματα με τους διορισμούς δικαστών στην Ισπανία, καθώς και «χρονοβόρες και πολύπλοκες» διαδικασίες σε υποθέσεις διαφθοράς.

Εν τω μεταξύ, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τη δικαστική ανεξαρτησία στην Ελλάδα, καθώς και για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων και απειλών κατά δημοσιογράφων.

«Το πάγωμα χρημάτων δεν είναι αυτοσκοπός», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φράιντ, επισημαίνοντας ότι το 2022 παρακρατήθηκαν περίπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ από χρηματοδότηση της ΕΕ εξαιτίας των ενστάσεων του Κοινοβουλίου σχετικά με τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου