Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 29 Μάρ 2022
upd! Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη: “Έγιναν δύο βήματα…”, 15ετές μορατόριουμ! Τι ζήτησε το Κίεβο, η θέση της Μόσχας
Κλίκ για μεγέθυνση
 

 

Θετική σε καθεστώς ουδετερότητας αλλά με 8 εγγυήτριες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, δηλώνει η πλευρά των Ουκρανών. Προαπαιτούμενο κατάπαυση του πυρός και σταμάτημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ρώσων, εδώ που είναι σήμερα.

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Κιέβου και Μόσχας στην Τουρκία, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών με φυσική παρουσία από τις δύο αντιπροσωπείες κράτησε περίπου τέσσερις ώρες με διαλείμματα.

Την είδηση αναμεταδίδουν και ουκρανικά ΜΜΕ.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων σήμερα Τρίτη.

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές τόνισαν μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο. Πρέπει να επικρατήσει πρώτα η ειρήνη. Οι συνθήκες παραβιάστηκαν. Για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρχει ειρήνη αλλιώς πως να μιλήσουμε. Μόνο όταν αποδεχθούν και οι δύο πλευρές την κατάπαυση του πυρός θα προχωρήσουμε. Ο γενικός μηχανισμός θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα. Αυτό είπαμε και στη ρωσική πλευρά κα δεν υποχωρούμε. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για δύο εβδομάδες, ταυτόχρονα μιλάμε και με τις εγγυήτριες χώρες».

Οι εγγυήτριες χώρες, κατά τους Ουκρανούς, θα είναι οκτώ, ανάμεσά τους χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία και ο Καναδάς . Το ζήτημα της Κριμαίας θα συζητηθεί ξεχωριστά.

Η Μόσχα φέρεται να πρότεινε συνάντηση κορυφής Πούτιν – Ζελένσκι όταν διαμορφωθεί η συνθήκη ειρήνης που θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Ρωσία φαίνεται ότι δεσμεύτηκε να μειώσει τις στρατιωτικές δράσεις της στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας.

Κατά τη ρωσική πλευρά, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και ότι η Μόσχα έκανε δύο βήματα προσέγγισης προς το Κίεβο. Οι προτάσεις της Ουκρανίας, όπως τονίστηκε αρμοδίως, θα μεταφερθούν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία, επίσης, αξίωσε από τους Ουκρανούς να πάρουν μέτρα για να σταματήσουν τα βασανιστήρια σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

Η συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη έληξε, σύμφωνα με την Τουρκία. Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν περίπου 4 ώρες και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα συνεχίζονταν και αύριο Τετάρτη. Ωστόσο, το Reuters υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή είναι ασαφές αν θα υπάρξει δεύτερη ημέρα συνομιλιών.

Οι διαρροές από την ουκρανική πλευρά:

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά που μεταδίδει το Reuters, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, το Κίεβο πρότεινε υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις.

Παράλληλα, Ουκρανοί διαπραγματευτές μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων σημειώνουν ότι στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης μια 15ετή περίοδος διαβούλευσης για το καθεστώς της Κριμαίας.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, αναφέρει το Reuters.

Παράλληλα, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Αλεξάντερ Τσαλι σύμφωνα με την ουκρανική τηλεόραση, την οποία επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι «εάν καταφέρουμε να ενοποιήσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να καθορίσει πραγματικά το καθεστώς της με τη μορφή μόνιμης ουδετερότητας».

Ο ίδιος φέρεται να πρόσθεσε ότι «δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικά σώματα στο έδαφός μας και δεν θα συνάψουμε στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες. Στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιηθούν με τη συγκατάθεση των εγγυητριών χωρών».

Τέλος, το ίδιο μέσο μεταφέρει εκτιμήσεις από την πλευρά του Κιέβου σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πλέον το έδαφος για μια συνάντηση μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν.

Σύμφωνα με του Ουκρανό διαπραγματευτή Μικάιλο Ποντόλιακ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συζητήθηκε μια συνθήκη «εγγυήσεων ασφαλείας» με «ενισχυμένο ανάλογο» της ρήτρας συλλογικής άμυνας του «Άρθρου 5» του ΝΑΤΟ

Πηγή: in.gr / avgi.gr


πηγη: https://thefaq.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου