Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 27 Σεπ 2021
80 χρόνια ΕΑΜ: φωτεινό ορόσημο άφταστο από τη Δεξιά
Κλίκ για μεγέθυνση







Αντάρτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ - Υπουργείο Εξωτερικών - Φωτογραφική έκθεση υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου. 






27.09.2021, 16:00




 

«Θέλουμε ελεύθερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά»
Από τον ύμνο του ΕΑΜ

Τη χρονιά που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια του 1821, τιμούμε και τα 80 χρόνια του «Νέου ’21», δηλαδή την ίδρυση του ΕΑΜ στις 27 Σεπτεμβρίου 1941.

Ούτε έξι μήνες δεν είχαν περάσει από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας και την κατάκτηση της χώρας μας όταν, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, συγκροτήθηκε το ΕΑΜ για να οργανώσει την αντίσταση του λαού κατά της κατοχής και τελικά να απελευθερώσει την Ελλάδα στις 12 Οκτωβρίου 1944. Στο αντιστασιακό εγχείρημα είχαν συμβάλει και μικρές σοσιαλιστικές κινήσεις, ενώ το ιδρυτικό μανιφέστο με τίτλο «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ» είχε συγγράψει ο μεγάλος διανοητής και παιδαγωγός Δημήτρης Γληνός.

Η ίδρυση του ΕΑΜ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχαν προηγηθεί το ιστορικό ΟΧΙ του 1940 στον ιταλικό φασισμό και το έπος της Αλβανίας, που είχαν συνοδευτεί από τους αγώνες να μην υποδουλωθεί η Ελλάδα στους Γερμανούς, με αποκορύφωμα τη μάχη της Κρήτης, ενώ το αντιστασιακό πνεύμα φούντωσε μετά το κατόρθωμα των νεολαίων Γλέζου και Σάντα να κατεβάσουν τη σημαία των ναζί με τη σβάστικα από την Ακρόπολη.

Ηδη από τις πρώτες μέρες της ιταλικής επίθεσης ο δεσμώτης της δικτατορίας του Μεταξά, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης είχε εκπέμψει από τις φυλακές της Κέρκυρας με το περίφημο γράμμα του σάλπισμα αντίστασης και εθνικής ενότητας για τη λευτεριά της πατρίδας, ενώ οι εξόριστοι και φυλακισμένοι κομμουνιστές και άλλοι αριστεροί είχαν ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι για να πάνε στο μέτωπο, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε, με τελική συνέπεια την παράδοσή τους από το καθεστώς στους Γερμανούς κατακτητές. Τι άλλο από εσχάτη προδοσία ήταν η πράξη αυτή;

Παρά την αρνητική στάση των ηγεσιών των αστικών κομμάτων, ο λαός ενώθηκε «από τα κάτω», δίνοντας πρώτα πρώτα τη μάχη κατά της πείνας, που ήταν νικηφόρα στις πόλεις και την ύπαιθρο, γι’ αυτό και το τραγούδι «Το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα, θα μας σώσει κι από την σκλαβιά».

Με άλλα λόγια, η μεγαλειώδης Εθνική Αντίσταση άφησε πίσω της πολύτιμα διδάγματα σχετικά με την κλιμάκωση των λαϊκών αγώνων, καθώς και την ποικιλία των μορφών πάλης, αφού ακόμα και νικηφόρες απεργίες οργάνωσε υπό κατοχή το ΕΑΜ. Επιπλέον, εγκαθίδρυσε θεσμούς λαϊκής συμμετοχής, όπως η Λαϊκή Αυτοδιοίκηση και η Λαϊκή Δικαιοσύνη.

Σε τέτοια φωτεινά ορόσημα φτάνει η Αριστερά όταν ενώνεται η ίδια, ενώνοντας ταυτόχρονα ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, στη βάση συγκεκριμένων στόχων που εμπνέουν και κινητοποιούν.

* μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου