Βαριά τραυματισμένο και βαθιά διχασμένο βγαίνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Δεν είναι μόνο το πρωτοφανές γεγονός του υπέρογκου αριθμού των 52 διαφοροποιήσεων «γαλάζιων» βουλευτών (του ενός τρίτου δηλαδή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.) απέναντι σε νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης (21 κατά και 31 αποχές).
Είναι και ο ψυχικός διχασμός που, όπως μας μεταφέρεται, έχει επέλθει στο εσωτερικό της παράταξης και ο οποίος δεν αποτυπώνεται απλώς στην εικόνα της απροθυμίας της μιας μερίδας βουλευτών της Ν.Δ. να χειροκροτήσει την άλλη μερίδα βουλευτών του ίδιου κόμματος, αλλά «γαλάζια» στελέχη μιλούν για ανοιχτές πληγές και σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων που θα πάρει καιρό για να γιατρευτούν.
Και παρότι από το μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, μέσω κυβερνητικών πηγών που υποστήριζαν χθες ότι όλες οι πλευρές της Ν.Δ. είναι ικανοποιημένες και πως το κόμμα προχωρά ενωμένο και συντεταγμένα, το ρήγμα στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης είναι πλέον εξαιρετικά βαθύ. Αναμφισβήτητα τον τόνο στη Βουλή έδωσε η σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης.
Περί Κέντρου
Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος λειτουργεί ως σκληρός δεξιός πόλος εντός (αλλά και εκτός) Ν.Δ. και θέλει να εκφράσει στην Ελλάδα το ρεύμα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς (Μελόνι, Λεπέν, Βίλντερς), πέραν των σκληρών βολών που εκτόξευσε κατά του ίδιου του νομοσχεδίου, επιτέθηκε ευθέως κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε για το γεγονός ότι το 2018 επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, η Ν.Δ. «υπό την παρούσα ηγεσία της μάλιστα» είχε καταψηφίσει τη ρύθμιση για την αναδοχή, η οποία, όπως είπε, «σημαίνει κάτι πολύ μικρότερο και λιγότερο δεσμευτικό - και τώρα δεχόμαστε ξαφνικά κάτι πολύ πιο σοβαρό και βαρύ, την πλήρη τεκνοθεσία».
Ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε ανοιχτά, για άλλη μια φορά, και την πρωθυπουργική επιλογή του λεγόμενου ανοίγματος στο Κέντρο, λέγοντας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «δεν κάνετε έτσι στροφή στο “Κέντρο”. Δεν είναι “Κέντρο” η ανατροπή της οικογένειας. [...] Δεν είναι “μεταρρύθμιση” η προσχώρηση στην κουλτούρα της αποδόμησης των πάντων, στο woke culture. [...] Ολα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξή μας και τις ιδέες μας».
Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός θέλησε να λειτουργήσει και ως ασπίδα προς τους διαφωνούντες «γαλάζιους» βουλευτές. Σε αυτό το πλαίσιο έριξε «καρφί» προς το μέγαρο Μαξίμου ότι προχώρησε σε «μπούλινγκ» κατά των διαφωνούντων βουλευτών της Ν.Δ., ενώ έκανε λόγο για «φροντιστήρια», στα οποία, όπως είπε, «μπερδεύτηκαν οι “ζυμώσεις” με τις... πιέσεις! Και κάποιες φορές, με ανεπίτρεπτες πιέσεις. Εν όψει μάλιστα μιας ψηφοφορίας, υποτίθεται, “κατά συνείδησιν”».
Επιπλέον ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του, πέραν του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέλησε να ρίξει ακόμα δύο «καρφιά» προς το μέγαρο Μαξίμου: ένα για το ζήτημα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και την υπογραφή μεταξύ Κυρ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν της Διακήρυξης «περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας» και ένα για το ζήτημα των αγροτών.
«Στόχος επετεύχθη»
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι στη Ν.Δ. προσθέτουν στο παζλ την εκτίμησή τους πως ο Αντ. Σαμαράς, με αφορμή μια σειρά από επιλογές του σημερινού πρωθυπουργού, αισθάνεται «αδειασμένος» λόγω του γεγονότος ότι είναι ο ίδιος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να εκλεγεί τον Ιανουάριο του 2016 αρχηγός της Ν.Δ. απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Οσο για τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου προχθές το βράδυ στη Βουλή, μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιορίστηκε μόνο να πει ότι «Στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω», ενώ για την ομιλία του κ. Σαμαρά, είπε: «Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του», μη θέλοντας έτσι να σηκώσει το γάντι.
Από εκεί και πέρα από το μέγαρο Μαξίμου προβάλλουν την κοινή δήλωση των 28 πρεσβειών άλλων χωρών στην Αθήνα, με την οποία χαιρετίζουν την απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου για την ισότητα στον γάμο. Με αυτόν τον τρόπο από το Μαξίμου επιχειρούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις για την υπερψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο του ψηφίσματος για υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, αναφορικά με μια σειρά ζητημάτων όπως οι υποκλοπές και η ελευθερία του Τύπου.
Και κατά τα λοιπά, επιχειρούν τώρα να κλείσουν το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το εσωκομματικό μέτωπο. Εξού και στο γεγονός ότι, εκτός από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στην αποχή κινήθηκαν και τρεις υφυπουργοί (Μαρία Κεφάλα, Γιάννης Μπούγας, Σταύρος Κελέτσης) η απάντηση κυβερνητικών πηγών είναι «πάμε παρακάτω», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ούτε για αυτούς θα υπάρξουν κυρώσεις.
«Νουθεσίες»
Είναι η γνωστή προσπάθεια του πρωθυπουργού να πατήσει σε δύο βάρκες, δηλαδή να απευθυνθεί και στο προοδευτικό ακροατήριο, αλλά και στο ακροατήριο που εκφράζουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που διαφοροποιήθηκαν αλλά πρωτοφανώς παραμένουν στα πόστα τους.
Ωστόσο, όσο και αν από το Μαξίμου επιχειρούν να κλείσουν το εσωκομματικό μέτωπο, αυτό παραμένει διάπλατα ανοιχτό. «Γαλάζια» στελέχη καταλογίζουν στην πλευρά της κυβέρνησης «κυβερνητισμό», ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εμφανίζονται εξαιρετικά ενοχλημένα από τη στάση ορισμένων μελών της κυβέρνησης που δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. και στους οποίους καταλογίζουν «νουθεσίες» σε βάρος παλιών στελεχών της παράταξης. Τα ίδια στελέχη βλέπουν σε κομμάτι της βάσης της Ν.Δ. έντονη δυσαρέσκεια, η οποία όπως λένε μπορεί να εκφραστεί στις ευρωεκλογές και να προκαλέσει σεισμό.
από: https://www.efsyn.gr