Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 19 Ιούλ 2022
Επιβεβαίωση του TheFaq! Σε καραντίνα 800-1.000 στρέμματα γύρω από το σημείο της συντριβής του Antonov στην Καβάλα – Η ΕΛΑΣ εμποδίζει την καλλιέργεια και το πότισμα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ήδη από το Σάββατο, το βράδυ της συντριβής του ουκρανικού Antonov σε χωράφια στο Παλαιοχώρι Καβάλας, το TheFaq έκρουε τον κώδωνα κινδύνου για επικίνδυνο και τοξικό φορτίο. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την είδηση πως η περιοχή της συντριβής, φρουρείται πλέον από την Αστυνομία και έχει επιβληθεί όριο 500 μέτρων, ώστε να μην μπαίνει κανείς εκεί.

 

 

Ο δημοτικός σύμβουλος, μέλος της αγροτικής επιτροπής του Δήμου Παγγαίου και κάτοικος Παλαιοχωρίου, Μίμης Παπαθανασίου, μίλησε στην ΕΡΤ και εξέφρασε την μεγάλη του αγωνία για την ζημιά στην παραγωγή και την απειλή για το εισόδημά των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής του Δήμου Παγγαίου όπου συνεντρίβη το Antonov.

Όπως είπε, σήμερα κάποια συνεργεία έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την περιοχή της συντριβής, ενώ παραμένει η ομάδα των πυροτεχνουργών του Στρατού (από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς). Όπως εκτιμάται, θα παραμείνουν εκεί «γύρω στον ένα με ενάμιση μήνα».

Η περιοχή φρουρείται από την Αστυνομία και «έχουν βάλει όριο 500 μ., κάτι που συνεπάγεται μία έκταση γύρω στα 800-1.000 στρέμματα παραγωγικών χωραφιών. Δεν μπαίνει κανείς, απαγορεύεται αυστηρά», είπε ο κ. Παπαθανασίου. «Σε αυτά τα χωράφια δεν μπαίνει κανείς μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες … δυστυχώς οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, δεν ποτίζουν», προσέθεσε σε άλλο σημείο.

Περιέγραψε ότι «οι παραγωγοί εδώ, ο αγροτικός κόσμος και οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν. Έχουν κυκλοφορήσει διάφορες φήμες που δεν βοηθούν, όταν αιωρούνται σκέψεις ότι υπάρχει ενδεχόμενη επιβάρυνση με ραδιενεργά, χημικά ή άλλες ουσίες. Έχει ξεκαθαρίσει το θέμα, ειδική μονάδα από την Αθήνα διασταύρωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κατ’ αρχήν για τους πολίτες. Από το Γενικό Χημείο του Κράτους περιμένουμε τα τελικά πορίσματα, εγγράφως, έχει ζητηθεί από το Δήμο».

Στο θέμα της αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών αναφέρθηκε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο και ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.

«Δυστυχώς όλες αυτές οι σοδειές έχουν καταστραφεί, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εξάλλου, από όπου περνάνε οι ομάδες των πυροτεχνουργών είναι λογικό ότι καταστρέφουν τις σοδειές προκειμένου να ερευνήσουν το έδαφος. Οπότε, το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι από ποιον φορέα και πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Οπότε από μέρους του δήμου θα προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια και θα κινήσουμε εκείνες τις διαδικασίες προκειμένου να μπορέσουν οι αγρότες της περιοχής να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν από τον φορέα που θα αποφασιστεί από τις εμπλεκόμενες αρχές».

Πηγή: avgi.gr


πηγη: https://thefaq.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου