Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 04 Οκτ 2020
Χρυσή Αυγή / Η ώρα της ετυμηγορίας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια δίκη της ελληνικής ιστορίας (5,5 χρόνια) και η σημαντικότερη σε παγκόσμιο επίπεδο δίκη ναζιστών μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έφτασε στη D-Day της. Την Τετάρτη, στις 7 Οκτωβρίου, η πρόεδρος του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτου θα αρχίσει να εκφωνεί την ετυμηγορία του δικαστηρίου επί της ενοχής των 68 κατηγορουμένων στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, καθώς και για την πιο κρίσιμη κατηγορία, αυτή της σύστασης, συμμετοχής και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση.

 

Με τις αντιφασιστικές οργανώσεις και τα σωματεία να καλούν σύσσωμα σε συγκέντρωση έξω από το Εφετείο το πρωί της Τετάρτης, μέσα στο οποίο για λόγους υγειονομικών μέτρων θα βρίσκονται μόνο συνήγοροι και ελάχιστοι δημοσιογράφοι, ας θυμηθούμε τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές αυτής της πολύχρονης διαδικασίας μέσα από την οποία η Χρυσή Αυγή βγήκε τριχοτομημένη και διαλυμένη.

20.4.2015: Ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι δικηγόροι τής ναζιστικής οργάνωσης καταθέτουν σειρά ενστάσεων για να καθυστερήσουν τη διαδικασία.

1.2016: Η δίκη διακόπτεται λόγω αποχής των δικηγόρων.

25.5.2016: Επανεκκίνηση της δίκης μετά από σχετική άδεια των δικηγορικών συλλόγων στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού.

2-6.10.2015: Καταθέτει στο δικαστήριο η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου. Στις διαρκείς εντάσεις που δημιουργεί η υπεράσπιση εν όψει της κατάθεσής της η Μάγδα Φύσσα απαντά: «Όσες προσπάθειες κι αν κάνει η απέναντι πλευρά για να μην καταθέσω, δεν θα τα καταφέρει». Η μητέρα του Παύλου θα πει: «Πρέπει όλοι να μάθουν ότι αυτοί που είναι στη Βουλή ήρθαν στο σπίτι μας και σκότωσαν το παιδί μου». Στο τέλος της κατάθεσής της πετά ένα πλαστικό μπουκάλι νερού στον Ρουπακιά. Θα παραμείνει στο δικαστήριο μέχρι το τέλος της δίκης, σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου.

14.9.2016: Καταθέτει στη δίκη ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, Αιγύπτιος αλιεργάτης που δέχτηκε δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου το 2012. Περιγράφει πώς τον χτυπούσαν με σιδερολοστούς στο κεφάλι ενώ κοιμόταν.

1.11.2016: Καταθέτει στο δικαστήριο ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σ. Πουλικόγιαννης, που χτυπήθηκε κατά τη δολοφονική επίθεση των ταγμάτων εφόδου στο Πέραμα. Καταθέτει στοιχεία για τη σχέση της Χ.Α. με εργολάβους στη Ζώνη Περάματος.

14.2.2017: Κατά τη διάρκεια της δίκης για την επίθεση ταγμάτων εφόδου της Χ.Α. στο ελευθεριακό στέκι «Αντίπνοια» ναζί προκαλούν επεισόδια μέσα στη δικαστική αίθουσα και φωνάζουν στη Μάγδα Φύσσα: «Πού είναι ο Παύλος σου τώρα;».

3.5.2017: Καταθέτει στο δικαστήριο ο καθηγητής Συνταγματολογίας Νίκος Αλιβιζάτος τονίζοντας ότι η εγκληματική φύση της Χ.Α. είναι σύμφυτη με την απροσχημάτιστα ναζιστική ιδεολογία της.

2.10.2017: Καταθέτει ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς και παρουσιάζει το εσωτερικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής. Δηλώνει: «Δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή χωρίς τον Μιχαλολιάκο».

15.12.2017: Παρά τις συνεχείς ενστάσεις της υπεράσπισης, καταθέτει στο δικαστήριο ο πανεπιστημιακός, καθηγητής Ιστορίας στη Βιέννη, Δημήτρης Κουσουρής, ο οποίος είχε δεχτεί άγρια δολοφονική επίθεση ως φοιτητής το 1998 από τάγματα εφόδου έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.

2-12.2018: Παρουσιάζονται στο δικαστήριο τα αναγνωστέα έγγραφα της δίκης καθώς και οπτικοακουστικό υλικό. Η παρουσίασή τους αποτελεί ίσως το κομβικότερο σημείο της δίκης, καθώς αναδεικνύει την ορθότητα του κατηγορητηρίου και των επιχειρημάτων της πολιτικής αγωγής και καταρρίπτει τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η δίωξη είναι φρονηματική.

7.7.2019: Η Χρυσή Αυγή συντρίβεται στις εκλογές και μένει εκτός Βουλής.

12.7.2019: Μετά από σειρά κωμικών λιποθυμιών, με σκοπό να καθυστερήσουν οι απολογίες των δολοφόνων και να μην γίνουν πριν από τις εκλογές προκειμένου να αποφευχθεί η εκλογική συντριβή, απολογείται ο εκτελεστικός αρχηγός του τάγματος εφόδου της Νίκαιας Γ. Πατέλης. Δηλώνει άγνοια για τον Ρουπακιά.

18.7.2019: Απολογείται ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς. Σοκάρει το δικαστήριο δηλώνοντας: «Μια απλή ανθρωποκτονία την κάνατε πολιτικό θέμα».

16.10.2019: Απολογείται ο Κασιδιάρης. Αρνείται να δώσει στοιχεία στο δικαστήριο.

18.10.2019: Απολογείται ο πρώην βουλευτής της Χ.Α. Ν. Μίχος. Κατά την απολογία του καίει τον αρχηγό της οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκο και τον «υπαρχηγό» Γ. Λαγό παρουσιάζοντας όψεις της εγκληματικής δράσης και την ιεραρχία της οργάνωσης.

30.10.2019: Απολογείται ο ευρωβουλευτής της οργάνωσης Γ. Λαγός. Αναλαμβάνει την ευθύνη της δράσης των ταγμάτων εφόδου του Πειραιά ισχυριζόμενος πως δεν είχε λόγο να ενημερώσει τον Μιχαλολιάκο το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή.

 

6.11.2019: Απολογείται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος. Δηλώνει θύμα πολιτικής σκευωρίας υπό τις έντονες αποδοκιμασίες του κοινού και της Μάγδας Φύσσα.

18.12.2019: Σε μία από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου εισηγείται την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, με εξαίρεση τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά, για τον οποίον υποστηρίζει πως έδρασε μόνος του και χωρίς καμία συνεννόηση με οποιονδήποτε από τη Χρυσή Αυγή.

8-9.1.2020: Η Χρύσα Παπαδοπούλου, μοναδική συνήγορος της οικογένειας Φύσσα που αγόρευσε στο δικαστήριο, πραγματοποιεί την αγόρευσή της.

15-17.1.2020: Αγορεύει στο δικαστήριο ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών, που τοποθετείται και επί του ζητήματος της εγκληματικής οργάνωσης. Ολοκληρώνοντας, καλεί το δικαστήριο να «μην αφήσει τον κόσμο αυτής της δίκης να τελειώσει με τον λυγμό τον θυμάτων, αλλά με τον πάταγο μιας καταδικαστικής απόφασης» παραφράζοντας τους στίχους από το ποίημα «Οι κούφιοι άνθρωποι» του Τ.Σ.  Έλιοτ.

20-21.1.2020: Αγορεύει στο δικαστήριο ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής, εκπρόσωπος των Αιγυπτίων αλιεργατών, που τοποθετείται επί μακρόν για το ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης. Ο Κ. Παπαδάκης αποδομεί πλήρως την εισαγγελική πρόταση, καλεί την εισαγγελέα να την αλλάξει και ολοκληρώνει αφιερώνοντας την αγόρευσή του στον Χανς Λίτεν, αντιφασίστα δικηγόρο που κυνήγησε τους ναζί και πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.

Οι υποθέσεις που εκδικάζει το δικαστήριο

1. Η δολοφονική επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών

Πρόκειται για την επίθεση που δέχθηκαν, στις 12 Ιουνίου 2012, ενώ κοιμόντουσαν, στο Πέραμα, τέσσερις Αιγύπτιοι ψαράδες από μέλη της Χρυσής Αυγής, οπλισμένα με σιδερολοστούς, που φορούσαν τις μπλούζες της οργάνωσης. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ο Αιγύπτιος ψαράς Αμπουζίντ Εμπάρακ. Μία μέρα πριν από την επίθεση, ο βουλευτής τότε της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός είχε κάνει προεκλογική ομιλία στο Πέραμα, κατά την οποία είχε πει ότι «από αύριο αυτοί (σ.σ.: οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες) θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Η αστυνομία δεν έκανε καμία σύλληψη.

2. Η δολοφονική επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, ξανά στο Πέραμα, μια ομάδα 50 χρυσαυγιτών επιτίθεται με ρόπαλα, λοστούς και καδρόνια σε συνεργείο 20 μελών του ΠΑΜΕ που διενεργεί αφισοκόλληση. Κατά την επίθεση τραυματίζεται ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σ. Πουλικόγιαννης. Μετά το επεισόδιο η αστυνομία προσήγαγε δεκάδες ανθρώπους, τους οποίους άφησε όλους ελεύθερους μετά από λίγη ώρα.

3. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Το βράδυ της 17ης προς τη 18η Σεπτεμβρίου, μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, αποτελούμενο από τουλάχιστον 20 άτομα, ξεκινά από τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης στη Νίκαια και κατευθύνεται προς την καφετέρια «Κοράλι» στην Αμφιάλη, όπου το στέλεχος του τοπικού πυρήνα της Χ.Α. Γιώργος Ρουπακιάς σκοτώνει με μαχαίρι τον Παύλο Φύσσα. Η αστυνομία συλλαμβάνει μόνο τον Γ. Ρουπακιά μετά από υπόδειξη του ίδιου του Φύσσα και κινητοποίηση κάποιων από τους αστυνομικούς που είχαν βρεθεί στην περιοχή.

4. Η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης

Η Χρυσή Αυγή κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση κατά το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αφορά οργανώσεις που συστήνονται για να αναπτύξουν εγκληματική και τρομοκρατική δράση. Το άρθρο 187 του Π.Κ. δεν προϋποθέτει το οικονομικό όφελος ως αποδεικτικό στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά θεωρεί ότι η δράση μπορεί να προέρχεται και από ιδεολογικά κίνητρα. Στην υπόθεση αυτή το δικαστήριο, εκτός από τις τρεις υποθέσεις που δικάζει, εξετάζει και τις επιθέσεις στο μπαρ «Κουαντρό», την επίθεση στο στέκι «Συνεργείο» (για την οποία έχουν ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα οι Λαγός και Μίχος) κ.ά.

Τι θα ακούσουμε από το δικαστήριο την Τετάρτη

Την Τετάρτη το δικαστήριο θα αποφανθεί μόνο επί της ενοχής ή της αθωότητας των 68 κατηγορουμένων, χωρίς αρχικά να επιβάλει ποινές. Στη συνέχεια, εκτός απροόπτου, θα ορίσει νέες δικάσιμους κατά τις οποίες προβλέπεται να υπάρξουν τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης όσων έχουν κριθεί ένοχοι επί των ελαφρυντικών και επί των ποινών. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι μακρά, ειδικά εφόσον καταδικαστεί η ηγεσία της οργάνωσης και πολλοί από τους δεκάδες ακόμα κατηγορούμενους για τις τέσσερις υποθέσεις. Ακολούθως προβλέπεται να καταθέσει την πρότασή της επί των ελαφρυντικών και των ποινών η εισαγγελέας Α. Οικονόμου, ενώ άγνωστο παραμένει εάν αυτή τη φορά θα πάρει τον λόγο ο αναπληρωτής εισαγγελέας Στ. Κωσταρέλος, ο οποίος δεν είχε αγορεύσει μετά την πρόταση της Οικονόμου, αλλά είχε δηλώσει ότι δεν το έκανε συναινώντας στην πρόταση, αλλά επειδή δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Μετά την ή τις εισαγγελικές αγορεύσεις, το δικαστήριο αποσύρεται για να αποφανθεί επί των ποινών.

Δεδομένου ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και όχι για ανθρωποκτονίες ή ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες, οι ποινές τους δεν μπορούν φτάσουν τα ισόβια. Η ποινή που προβλέπεται για τη συγκρότηση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι «μέχρι δέκα χρόνια». Ωστόσο, η ποινή αυτή γίνεται «τουλάχιστον δέκα χρόνια» για όποιον διευθύνει εγκληματική οργάνωση, ορισμός που μπορεί να αποδοθεί σε αρκετά από τα μέλη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

Παραμένει άγνωστο εάν μεταξύ της ανακοίνωσης του δικαστηρίου επί της ενοχής και της ανακοίνωσης επί των ποινών θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης προκειμένου να συλληφθούν οι καταδικασθέντες και να οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ αναμένοντας τις ποινές τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

πηγη:https://twitter.com/AvgiOnline


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου