Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 25 Ιούν 2018
ΕΕ: Χωρίς άμεσο αποτέλεσμα η Σύνοδος των 16 για το μεταναστευτικό
Κλίκ για μεγέθυνση

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος κορυφής των 16 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την Κυριακή (24 Ιουνίου), στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της μετανάστευσης.

Παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με πηγές οι συζητήσεις περιστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό γύρω από πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε.

«Γνωρίζουμε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δυστυχώς, δεν θα έχουμε μια ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα της μετανάστευσης», δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ πριν ξεκινήσει η διάσκεψη.

«Για τον λόγο αυτό, θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες, αναφορικά με το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον – όχι να περιμένουμε πάντα και τα 28 κράτη μέλη, αλλά να σκεφτούμε τι είναι σημαντικό και για ποιους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού και του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Κόντε έφτασε στις Βρυξέλλες με ένα σχέδιο 10 σημείων που ονομάζεται «Ευρωπαϊκή πολυεπίπεδη στρατηγική για την μετανάστευση».

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών στις χώρες πρώτης γραμμής, ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, «υπέρβαση» του συστήματος ασύλου όπως προκύπτει από τον Κανονισμό του Δουβλίνου και την απαλλαγή ευθύνης της πρώτης χώρας άφιξης.

Η Ιταλία φαίνεται να εστιάζει σε χώρες που δεν επιθυμούν να δεχθούν πρόσφυγες, όπως η Ομάδα Visegrad (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία).

«Κάθε κράτος καθορίζει ποσοστώσεις εισόδου για οικονομικούς μετανάστες», αναφέρει το έγγραφο και προσθέτει: «Είναι μια αρχή που πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά πρέπει να προβλεφθούν επαρκή μέτρα αντιμετώπισης για τα κράτη που δεν φιλοξενούν πρόσφυγες».

Σύμφωνα με τους Γάλλους διπλωμάτες, Παρίσι και Μαδρίτη επιθυμούν «κλειστές πλατφόρμες αποβίβασης» στους στενότερους ασφαλείς λιμένες, προκειμένου να συνεργαστούν με γειτονικές χώρες.

Η ιδέα είναι ότι τέτοιες «κλειστές πλατφόρμες αποβίβασης» θα δημιουργηθούν στην επικράτεια της ΕΕ, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και της Μελίλια στην άλλη πλευρά των στενών του Γιβραλτάρ.

Συνασπισμός των προθύμων;

Η Γαλλία επιθυμεί μηχανισμό αλληλεγγύης με τις «κλειστές πλατφόρμες αποβίβασης», γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένες χώρες θα δέχονται μετανάστες. Εντούτοις, κάτι τέτοιο αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η υποχρεωτική μετεγκατάσταση που προτείνεται από την Επιτροπή δεν θα ισχύσει.

Τα «δευτερεύοντα κύματα μεταναστών», δηλαδή οι μετακινήσεις προσφύγων από μια χώρα της ΕΕ σε μια άλλη, συνιστούν χωρίς αμφιβολία το πιο δύσκολο ζήτημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα, διότι η χώρα έκλεισε μονομερώς τα βόρεια σύνορά της. Ζήτησε δίκαιη κατανομή των βαρών και ενίσχυση των χωρών της πρώτης γραμμής της ΕΕ. Εξέφρασε, τέλος, σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη συμβατότητα των κέντρων αποβίβασης με το διεθνές δίκαιο.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου