Τα φορολογικά στοιχεία του μεγαλομετόχου της Intellexa και πρωταγωνιστή του σκανδάλου των υποκλοπών, εκτός από τις ελληνικές αρχές, ελέγχονται και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματά του για τα έτη 2014-2019 φαίνεται να απέχουν από την πραγματική του οικονομική επιφάνεια.

Στην παραπάνω αποκάλυψη προχωρά η «Εφημερίδα των Συντακτών» και συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τερζής. Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως η αγωγή της Ηρας Μαρίας Σνάιντερ, της πρώην συζύγου του Φέλιξ Μπίτζιου, που είχε αποκαλύψει πριν λίγες μέρες, ανέφερε πως, σύμφωνα με την κ. Σνάιντερ, ο κ. Μπίτζιος είχε δεσμευθεί να δώσει στην πρώην σύζυγό του το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, δέσμευση την οποία αθέτησε.

Κατά την ίδια την κ. Σνάιντερ, ο Μπίτζιος κατέστη βαθύπλουτος τα χρόνια που ήταν παντρεμένοι, γεγονός όμως που σύμφωνα με στοιχεία που ήλθαν σε γνώση της «Εφ.Συν», δεν συμβαδίζει με τις φορολογικές δηλώσεις του Φέλιξ Μπίτζιου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, για το φορολογικό έτος 2014, ο Φέλιξ Μπίτζιος δήλωσε στην Εφορία εισόδημα 61.200 ευρώ περίπου. Για το φορολογικό έτος 2015, δήλωσε στην Εφορία ξανά εισόδημα 61.200 ευρώ περίπου. Για το φορολογικό έτος 2016, δήλωσε στην Εφορία εισόδημα 36.500 ευρώ περίπου. Για το φορολογικό έτος 2017, δήλωσε στην Εφορία 66.523 ευρώ περίπου, ενώ για το φορολογικό έτος 2019, δήλωσε στην Εφορία εισόδημα μόλις 11.100 ευρώ.

Ωστόσο, με επίσημες αναφορές του έχει καταδείξει πως είχε αμοιβές μεγαλύτερες εκείνων που τελικά δήλωσε στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Ο ίδιος έχει δηλώσει ενόρκως σε κυπριακό δικαστήριο, στο πλαίσιο αγωγής εναντίον του (βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), πως λάμβανε διαχρονικά (για 13 χρόνια όπως αναφέρει) «ένα σταθερό μηνιαίο ποσό πλέον προμήθειας ή bonus για κάθε σημαντικό επιχειρηματικό εγχείρημα».

Στην ίδια ένορκη δήλωση (σελ. 16), ο κ. Μπίτζιος αναφέρει ότι οι αμοιβές του ανέρχονταν κατά μέσο όρο στον ποσό των 11.000 ευρώ μηνιαίως και μάλιστα μνημονεύει και συγκεκριμένη σύμβαση, από την οποία αμειβόταν με ποσό έως 47.900 ευρώ ετησίως, για τουλάχιστον τα έτη 2017 και 2018. Από την ίδια την ένορκη δήλωση του Φέλιξ Μπίτζιου προκύπτει ότι οι αμοιβές του ήταν ανώτερες των 140.000 ευρώ ετησίως, ως αποτέλεσμα της «παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών».

Η εφημερίδα στο σημείο αυτό υπενθυμίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Φέλιξ Μπίτζιου στην υπόθεση του σκανδάλου της Τράπεζας Πειραιώς που αποκάλυψε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Οκτώβριο του 2017, και για την οποία ασκήθηκαν διώξεις το καλοκαίρι του 2019. Ενδεικτικά, η κυπριακή εταιρεία του Μπίτζιου, Macorta Holdings Limited (νυν Viniato Limited), βρέθηκε να έχει λάβει έμβασμα 23 εκατ. ευρώ από εσωτερικό λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς, ποσό που σύμφωνα με πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας εκταμιεύτηκε παράνομα και αντικανονικά.

Επιπλέον, η αποκάλυψη του σκανδάλου και η κινητοποίηση των Αρχών βρήκαν τον κ. Μπίτζιο ως «φορολογικό κάτοικο» Κύπρου. Ωστόσο, και εδώ ανακύπτουν ερωτήματα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ. Σύμφωνα με στοιχεία των ελληνικών τελωνειακών Αρχών, είναι αμφίβολο εάν ο κ. Μπίτζιος την τελευταία δεκαετία έχει διαμείνει στην Κύπρο για περισσότερες από 183 ημέρες συνεχόμενα μέσα σ’ ένα έτος, κάτι που η φορολογική νομοθεσία θέτει ως προϋπόθεση, για να είναι ένα φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν», τον Νοέμβριο του 2020 το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) «πάγωσε» έρευνα που είχε ανοίξει για τον κ. Μπίτζιο, ύστερα από παρέμβαση. Εάν η έρευνα είχε προχωρήσει, θα είχε διαπιστώσει σύμφωνα με την εφημερίδα πως ο κ. Μπίτζιος δεν υπήρξε ποτέ κάτοικος Κύπρου, όπως δηλώνει αλλά μόνιμος κάτοικος Κηφισιάς. Αν συνέβαινε αυτό, οι κυπριακές εταιρείες του κ. Μπίτζιου θα χαρακτηρίζονταν αλλοδαπές ελεγχόμενες εταιρείες, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, και θα υποβάλλονταν αυτόματα σε σημαντικότατους φόρους.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον (και μάλιστα για τους Ευρωπαίους εισαγγελείς) έχει ο έλεγχος των τιμολογίων που έχουν λάβει και έχουν εκδώσει οι κυπριακές εταιρείες του κ. Μπίτζιου (Macorta, Rubricus κ.ο.κ.) μεταξύ άλλων και προς την Krikel, την εταιρεία του άλλου πρωταγωνιστή των υποκλοπών, Γιάννη Λαβράνου. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Τερζής, θα πρέπει να εξετασθεί το πώς απέκτησε ο Μπίτζιος τη συμμετοχή του στην αλλοδαπή ελεγχόμενη εταιρεία Santinomo Limited, που είναι μέτοχος και στην Intellexa, και τι ύψους τιμολόγια έχει εκδώσει η εν λόγω εταιρεία.

Οπως αναφέρουν στην «Εφ. Συν.» πηγές με γνώση της φορολογικής νομοθεσίας, o μεγάλος αριθμός ενδοκοινοτικών συναλλαγών των εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών φέρεται να ήταν και η προσφιλής μέθοδος για να μην καταβάλλονται ιδιαίτερα σημαντικά ποσά ΦΠΑ (ενός κοινοτικού στη φύση του φόρου που ενδιαφέρει τις ευρωπαϊκές Αρχές).

πηγη: https://tvxs.gr