Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα αποκαλέσει τον Πούτιν εγκληματία πολέμου, αλλά εκφωνώντας ομιλία σε εργοστάσιο αιθανόλης στην Αϊόβα νωρίτερα την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε τη ρητορική του κατηγορώντας τη Ρωσία για γενοκτονία. «Ναι, την αποκάλεσα γενοκτονία, επειδή γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο Πούτιν απλώς προσπαθεί να εξαλείψει την ιδέα ότι μπορεί κανείς να είναι Ουκρανός και τα στοιχεία πληθαίνουν», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους καθώς ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο Air Force One την Τρίτη. «Θα αφήσουμε τους δικηγόρους να αποφασίσουν διεθνώς αν πληροί τις προϋποθέσεις ή όχι, αλλά σίγουρα μου φαίνεται έτσι».

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους και έχει πει ότι οι ουκρανικοί και δυτικοί ισχυρισμοί για εγκλήματα πολέμου είναι κατασκευασμένοι. Ο Πούτιν χρησιμοποίησε την Τρίτη τα πρώτα δημόσια σχόλιά του για τη σύγκρουση εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα για να πει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει «ρυθμικά και ήρεμα» την επιχείρησή της και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι στόχοι του θα επιτευχθούν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ειρωνεύτηκε τον Πούτιν σε μια πρωινή ομιλία του την Τετάρτη: «Πώς θα μπορούσε να προκύψει ένα σχέδιο που προβλέπει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων δικών τους στρατιωτών σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα πολέμου;».

Ο διορισμός από τη Ρωσία του στρατηγού του στρατού Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ ως διοικητή της επέμβασης στην Ουκρανία δείχνει πώς πρόκειται να επανεκτιμήσει τις επιχειρήσεις της, ανέφερε την Τετάρτη η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Η Ρωσία λέει ότι τώρα στοχεύει να καταλάβει περισσότερα εδάφη για λογαριασμό των αυτονομιστών στις δύο ανατολικές επαρχίες του Ντονμπάς, που περιλαμβάνουν το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης.

Η επίθεση στη βιομηχανική καρδιά του Ντονμπάς θέτει τις βάσεις για μια παρατεταμένη μάχη που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές και θα καθορίσει τελικά την πορεία του πολέμου, δήλωσαν αναλυτές στο Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δήλωσαν ότι προσπαθούν να επαληθεύσουν τις αναφορές για χρήση χημικών και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η παραγωγή, χρήση και αποθήκευση χημικών όπλων απαγορεύεται βάσει της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα του 1997.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στα ανατολικά αρνήθηκαν τη χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν επιπλέον 750 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει συστήματα βαρέως επίγειου πυροβολικού στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων οβιδοβόλων, σε μια ένδειξη ότι ο πόλεμος αναμένεται να τραβήξει σε μάκρος.

πηγη: https://thepressproject.gr