Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 26 Ιαν 2024
Αμεση προώθηση της συμφωνίας για τα F-35 περιμένει η Αθήνα
Κλίκ για μεγέθυνση





 

Η Αθήνα εμφανίζεται βέβαιη για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ενώ συγκρατημένα θετική είναι η εικόνα που εκπέμπει και για τα ελληνοτουρκικά, αν και δεν μπορεί να εμφανιστεί αδιάφορη για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και την κατάληξη του παζαριού για τα F-16. H κυβέρνηση θεωρεί ότι το εξοπλιστικό πακέτο της Ελλάδας (για τα F-35) είναι αποσυνδεδεμένο από το εξοπλιστικό πακέτο της Τουρκίας, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε μετά την κύρωση της σουηδικής ένταξης στο ΝΑΤΟ από την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να ζητήσει με επιστολή προς το Κογκρέσο την έγκριση της συμφωνίας πώλησης F-16 προς την Τουρκία. Η επίσημη επιστολή θα γίνει από το υπουργείο Εξωτερικών (notification) σε χρόνο που δεν έχει προαναγγελθεί. Ως προς τα F-35 για την Ελλάδα, η γνωστοποίηση θα είναι ξεχωριστή και αναμένεται να προηγηθεί της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη στην Ουάσινγκτον, στις 9 Φεβρουαρίου.

Η ελληνική διπλωματία δεν θέλει να συμπέσουν οι δύο εξοπλιστικές συμφωνίες, όμως, το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες από πλευράς Λευκού Οίκου στο Κογκρέσο δεν μπορεί να προεξοφληθεί από την Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εικόνα που έχει η κυβέρνηση είναι πως η συμφωνία για τα F-35 βρίσκεται στην τελική φάση της, ενώ ως προς τα F-16 της Τουρκίας επισημαίνεται ότι είναι αμερικανοτουρκικό θέμα και ως προς την Ελλάδα το ενδιαφέρον εστιάζεται στη διασφάλιση ότι δεν θα χρησιμοποιούνται εις βάρος συμμαχικής χώρας. Ρήτρα αυτού του τύπου δεν είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση Ερντογάν και όπως φαίνεται, οι αμερικανοτουρκικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.

Παράλληλα με τον νέο γύρο του διαλόγου της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ στις 9 Φεβρουαρίου, ο Γ. Γεραπετρίτης θα έχει σειρά επαφών με γερουσιαστές και βουλευτές των ΗΠΑ, ενώ θα μεταβεί και στη Ν. Υόρκη στον ΟΗΕ, για την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την προσεχή διετία 2025-26. Επίσης θα έχει συνομιλίες με τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, ενόψει και της διάσκεψης που προγραμματίζεται τον Απρίλιο στην Αθήνα.

Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί οι επόμενες συνομιλίες για τη θετική ατζέντα στην Κωνσταντινούπολη όπου θα μεταβεί στις 2 Φεβρουαρίου ο αρμόδιος υφυπουργός Κ. Φραγκογιάννης, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί επιχειρηματικό φόρουμ και στις 11 Μαρτίου θα γίνει η νέα συνάντηση πολιτικού διαλόγου με την επίσκεψη της υφυπουργού Αλ. Παπαδοπούλου στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον ομόλογό της Μπ. Ακτσαπάρ. Ανοιχτή είναι ακόμα η ημερομηνία της συνάντησης για τα ΜΟΕ και η επόμενη συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη-Χ. Φιντάν, κοντά στην επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Αγκυρα (τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου) για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά.

Στο πλαίσιο αυτό, με την παραδοχή ότι οι σχέσεις με την Αγκυρα δεν θα διαταραχθούν στο ορατό μέλλον, η Αθήνα επιδιώκει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη Λιβύη, ώστε να αρχίσει διάλογος για τη συνομολόγηση ΑΟΖ, ακόμα και χωρίς οριστικές οριοθετήσεις των χωρικών υδάτων (με βάση τις εν δυνάμει αιγιαλίτιδες ζώνες). Πάντως, η λιβυκή διακοίνωση στον ΟΗΕ για κλείσιμο του κόλπου της Σύρτης και η ελληνική επιστολή προς τον Οργανισμό δηλούν πως η απόσταση είναι μεγάλη και ανά πάσα στιγμή η λιβυκή πλευρά μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου