Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 15 Απρ 2020
Εμπαίζουν τους μακροχρόνια άνεργους, φορτώνουν την κρίση στους αδύναμους
Κλίκ για μεγέθυνση

8:33 | 15.04.2020

Έκρηξη ανεργίας στο 22,3% με επιπλέον 300.000 ανέργους έως και το 2021 και βάθεμα της ύφεσης στο 10% βλέπει το ΔΝΤ, ενώ η κυβέρνηση παίρνει μέτρα - ασπιρίνες

 
Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, βλέπει την κρίση να βαθαίνει (το ΔΝΤ προβλέπει ότι στη χώρα μας η ύφεση θα αγγίξει το 10%) συνεχίζει να αρνείται να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι αγνοεί  μέχρι και πόσοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα. Το πενιχρό επίδομα που εξήγγειλε μετά από απαράδεκτη καθυστέρηση δεν καλύπτει ούτε το 1/3 αυτών! 

Οι αόρατοι που έγιναν... «φοροφυγάδες»

Μάλιστα, ο Αδ. Γεωργιάδης, σε ένα από τα σχεδόν καθημερινά σόου κυνισμού, είπε ότι 415.000 μακροχρόνια άνεργοι "κάπου στη πραγματικότητα εργάζονται" και άρα δεν χρειάζονται ενίσχυση...

Την ίδια στιγμή (και ενώ το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 22,3% για το τρέχον έτος, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 19%) τα ελλιπή μέτρα στήριξης δεν περιλαμβάνουν:

  • Επαρκή οικονομική ενίσχυση για το σύνολο των  850.000 μη επιδοτούμενων  ανέργων.

  • Τους απασχολούμενους στα επιδοτούμενα και στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, που τελούν σε αναστολή σύμβασης.

  • Το σύνολο των εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό, όπως αυτών που έληξε η επιδότηση ανεργίας τον Δεκέμβριο.

  • Τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, τους ξεναγούς και όλους τους εργαζόμενους που  δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης.

  • Όλους τους εργαζόμενους με εργόσημο, με «μπλοκάκι» και με τίτλους κτήσης και όλους τους εργολαβικούς/δανειζόμενους εργαζόμενους.

  • Τους απασχολούμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που η σύμβασή τους έληξε πριν τις 20.3.2020.

  • Τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και τους εργαζόμενους σε πτωχευμένες επιχειρήσεις.

  • Τους μερικώς απασχολούμενους σε πολλαπλούς εργοδότες.

  • Τους υποψήφιους συνταξιούχους που δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

ΣΥΡΙΖΑ: «Συνειδητή πολιτική επιλογή της ΝΔ»

Περιγράφοντας συνολικά τις ενέργειες της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με εκπροσώπους εργαζόμενων την Τρίτη 14/4, ανέφερε: «Ακολουθεί μέτρα επιδότησης της ανεργίας, και όχι επιδότησης της εργασίας, κάτι πρωτοφανές σε όλη την Ευρώπη. Ουσιαστικά λέει στις επιχειρήσεις ότι θα σας απαλλάξω από το εργασιακό κόστος εάν προχωρήσετε σε αναστολή συμβάσεων εργασίας».

Αυτό, κατά την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «θα οδηγήσει σε μια εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε πως «τη στιγμή που θα θέλουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση γενικευμένων απολύσεων, λουκέτων και τεράστιας ανεργίας αντίστοιχης των στιγμών που ζήσαμε στην πιο δύσκολη περίοδο της κρίσης των μνημονίων, του 2012 – 13».

Για αυτόν τον λόγο, ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζει συνέχεια το σχέδιο άμεσων και κοστολογημένων παρεμβάσεων που έχει καταθέσειγια την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας:

[το ερώτημα της Άννας Eλεφάντη είναι το μεγάλο ερώτημα της επόμενης μέρας. «Μένουμε σπίτι. Όταν όμως έρθει η ώρα για να βγούμε έξω, θα έχουμε δουλειές να πάμε;»]

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί διαρκώς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα προστασίας  για το σύνολο  των εργαζομένων και ανέργων που πλήττονται από την κρίση, αξιοποιώντας τις συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να μην αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να οδηγηθούν στην απόγνωση και την οικονομία σε βαθιά, μη αναστρέψιμη ύφεση.

ΣΕΒ: Ενοικιαζόμενοι παντού, με πρόσχημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας

Την ίδια ώρα, οι πολιτικές της κυβέρνησης στα εργασιακά, έχουν ανοίξει την όρεξη του ΣΕΒ, ο οποίος διατύπωσε ανοιχτά τις «προτάσεις» του για την διεύρυνση του σκλαβοπάζαρου εργαζόμενων με πρόσχημα την ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας. Ουσιαστικά, οι εργοδότες επιδιώκουν την παγίωση του καθεστώτος δανεισμού εργαζομένων και επέκταση των υπεργολαβιών, προκειμένου να γενικευτεί το εκτεταμένο φαινόμενο μεσιτείας στην αγορά εργασίας που αξιοποιείται για την παραβίαση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και τη μείωση του εργασιακού κόστους...

 

 

 

Το (μη) σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κορωνοκρίσης, αναδεικνύει η Αυγή στο πρωτοσέλιδο της Μ. Τετάρτης - τις εφιαλτικές προβλέψεις για την Οικονομία καταγράφει η «Εφ.Συν.»

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου