Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 08 Οκτ 2019
Το ταξίδι της τρίτης προσφυγιάς: μετά τον εφιάλτη της Μόριας, τι;
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Καρέ καρέ το δρομολόγιο προς Πειραιά. Το «Νήσος Σάμος» μετέφερε χθες 453 μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 13 από τη Χίο. Συνταξιδιώτες, η απόγνωση και η ελπίδα.

Βρεθήκαμε με τον δημοσιογράφο Γιώργο Πίττα στη Μόρια και από εκεί παρακολουθήσαμε το ταξίδι των 570 προσφύγων προς την ενδοχώρα.

Το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος», μεταφέροντας 453 μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 13 από τη Χίο, κατέπλευσε χθες το πρωί στον Πειραιά και οι άνθρωποι αναμένεται να μεταφερθούν στο Βαγιοχώρι, κοντά στη λίμνη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας. Μόρια, η δεύτερη προσφυγιά τους... Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η τρίτη προσφυγιά...

Ταξιδεύοντας στο πλοίο της επιστροφής στην Αθήνα, την Κυριακή το απόγευμα, στα πρόσωπα των εκατοντάδων προσφύγων που εγκατέλειπαν τη Λέσβο έσκαγαν χαμόγελα ότι ξεμπέρδεψαν με την κόλαση της Μόριας.


«Μάλλον μας πάνε στη Θεσσαλονίκη», μας έλεγαν σε αισιόδοξο τόνο, χωρίς να γνωρίζουν ότι -το πιο πιθανό- μεταφέρονται σε κάποια νέα Μόρια.

Στο στρατόπεδο της Βόλβης, όπως γράφτηκε, ή σε ένα άλλο no man’s land της ελληνικής υπαίθρου, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο μαζικών απελάσεων που απεργάζεται η κυβέρνηση.

«Βρίσκομαι στη Μόρια εδώ και δύο εβδομάδες και είμαι πραγματικά σοκαρισμένη. Για να πάρεις ένα πιάτο φαγητό, περιμένεις από μία έως τέσσερις ώρες, ξεσπάνε στο τέλος καβγάδες ποιος θα προλάβει να φάει. Υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι ή άλλοι με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να φάνε όλες τις τροφές, αλλά ρισκάρουν γιατί κάτι πρέπει να φάνε, αλλιώς θα πεθάνουν. Για άλλους δεν φτάνει ποτέ η σειρά τους και μένουν νηστικοί. Ουρές στο μπάνιο, στην τουαλέτα, παντού. Προχθές φωτιά, κάηκαν άνθρωποι, μετά ξέσπασε πετροπόλεμος... Ζούμε σε μια σκηνούλα κάτω από τα δέντρα, άρχισε να βρέχει γύρω στις 4 και όλη την υπόλοιπη νύχτα δεν κοιμηθήκαμε. Ηταν μια μικρή βροχούλα, τι θα γίνει από εδώ και πέρα που χαλάει ο καιρός; Είμαι εδώ με τη μητέρα μου και την αδελφή μου, αλλά δείτε γύρω σας, τι θα γίνει με όλα αυτά τα παιδιά;»


Η μαρτυρία της 17χρονης Φαρζάνα από το Αφγανιστάν -την ώρα που μαζί με άλλους συμπατριώτες της προσπαθούσε να φτιάξει χαντάκι για το νερό γύρω από το αντίσκηνό της έξω από το ΚΥΤ Μόριας- είναι πανομοιότυπη με πολλές άλλες που μπορέσαμε να πάρουμε μόλις μέσα σε ένα πρωινό στη Μόρια. Και αντιπροσωπευτική για το σύνολο των 13.000 ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί. Η εξήγηση είναι απλή.

«Με 13.000 άτομα σε έναν χώρο φτιαγμένο για 3.000, οι βασικές κατηγορίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η καθημερινή και σωστή σίτιση, ο αξιοπρεπής χώρος διαβίωσης, δηλαδή κάποια τετραγωνικά ανά άτομο, η υγιεινή, η ύδρευση, η αποχέτευση, η υγειονομική περίθαλψη, η ασφάλεια, η ένδυση, η υπόδηση -όλα αυτά έχουν πάει περίπατο. Υγειονομική περίθαλψη με δύο γιατρούς στο ΚΥΤ Μόριας, σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση, δεν μπορεί να υφίσταται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στρατής Σκουντιανέλλης, δικηγόρος από τη Μυτιλήνη, με δράση και εμπειρία στο Δίκαιο των προσφύγων.


«Βρίσκομαι στο νησί από το 2015 και από όσα τουλάχιστον έχω δει, εγώ η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ», μας λέει η Νατάσα Παπανικολάου, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Πολιτικά Λέσβου».

«Το δεύτερο camp, που είδατε να υπάρχει έξω, δεν υπήρχε ούτε μετά το 2015 ούτε μετά τη συμφωνία το 2016. Ποτέ δεν είχε τόσο κόσμο η Μόρια, ούτε τόσα πολλά παιδιά –και είναι βασικό να μπορέσουν να βγουν τα παιδιά έξω. Ούτε τόσο, μα τόσο πολύ σκουπίδι. Βέβαια οι συνθήκες ήταν χάλια και πριν, τα γράφαμε, δεν φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση από τη μια στιγμή στην άλλη, άρχισε να γίνεται από τη συμφωνία και μετά. Να προσθέσω ότι, ως δημοσιογράφοι που καλύπτουμε τοπικά τα γεγονότα, δεχόμαστε απειλές από ακροδεξιούς».


Σε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση -που δεν είναι σημερινή, καθώς εδώ και χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μόρια, και όχι μόνο-, η Ευρωπαϊκή Ενωση απαντάει με το νέο χαρτοφυλάκιο για την «Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» και τον νέο επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά.

Και ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση απειλεί πρόσφυγες και μετανάστες με μαζικές απελάσεις αλλά και νέες Μόριες σε ολόκληρη τη χώρα. Η Μόρια είναι ο καθρέφτης του «πολιτισμού» τους. Να τον χαίρονται.

https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου