Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 11 Ιούν 2018
O Πρόεδρος της Βουλής στην Επέτειο της Μάχης της Πόρτας:  Στην τρέχουσα Κοινοβουλευτική Περίοδο απόφαση της Βουλής  για όλες τις διεκδικήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ιστορικής, συλλογικής μνήμης, την ανασύστασή της, την ανασύνταξή της και το πέρασμά της στις νεώτερες γενιές, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης μιλώντας στην εκδήλωση για την 75η επέτειο της ιστορικής «Μάχης της Πόρτας», που διοργάνωσε ο Δήμος Πύλης Τρικάλων. Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι η «Μάχη της Πόρτας», όπου μια χούφτα άνθρωποι αντιμετώπισαν 4.000 Ιταλούς βαριά οπλισμένους, πέραν της ηρωικότητας έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε όλη αυτήν την περιοχή υπήρξε αδιαμφισβήτητα μία μαζική, ενωτική, καθολική και πολύμορφη αντίσταση που αγκάλιασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, παρά τις υποσχέσεις για «αμνηστία». Η κοινή παρουσία της ενωμένης εθνικής αντίστασης, όλων των δυνάμεων, μπόρεσαν να σφυρηλατήσουν τα θεμέλια για μια ελεύθερη Θεσσαλία, αφού ακολούθησαν ο Γοργοπόταμος, οι Κορυσχάδες, το Δίστομο. Εμβληματικοί τόποι, που ισοπεδώθηκαν για αντίποινα από τα κατοχικά στρατεύματα το ’44 κατά την υποχώρηση για απάνθρωπη εκδίκηση. Πρόκειται για «φρικαλέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «για τα οποία μένουν ζωντανές νομικά, ηθικά, ιστορικά και πολιτικά οι διεκδικήσεις για τις λεγόμενες αποζημιώσεις σε όλα τα είδη, από τα δάνεια και τα αρχαία μέχρι τις μαρτυρικές πόλεις απέναντι στις χώρες που τότε είχαν κυριαρχήσει οι ναζιστές».

Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε ότι μέσα στην τρέχουσα Κοινοβουλευτική Περίοδο θα υπάρξει απόφαση της Βουλής για όλες τις διεκδικήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. «Στο πλαίσιο αυτής της Περιόδου της Βουλής, που τον Οκτώβρη ξεκινά η τέταρτη Σύνοδός της, θα έρθει στην Ολομέλεια και το εξαιρετικό πόρισμα που έχει γίνει από την Ειδική Επιτροπή της Βουλής και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε σχέση με όλο αυτό το πλέγμα των διεκδικήσεων, έτσι ώστε να γίνει απόφαση της Ελληνικής Βουλής και να προβούμε σε διεκδίκηση σε όλα τα διεθνή fora, σε διακρατικό επίπεδο, στη Γερμανική Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο και παντού», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακόμη ότι «από τέλος Ιουλίου και ύστερα θα αρχίσει η έκδοση, σε 32 τόμους, του Φακέλου της Κύπρου». Ίσως δοθεί μία Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ή στη Λευκωσία γι’ αυτόν το «Φάκελο της Κύπρου», που αποδόθηκε, μετά από επιστημονική μελέτη, πριν ενάμιση χρόνο στους αδελφούς Κυπρίους ως ελάχιστη απόδοση ηθικού και ιστορικού χρέους της Ελλάδας για όλη την απίστευτη τραγωδία και το δράμα του Κυπριακού λαού.

Αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Βουλή «για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης παντού κι όχι μόνο στους εμβληματικούς τόπους και τους πρωταγωνιστές όλης της ιστορικής διαδρομής του λαού, της χώρας, του έθνους μας», μίλησε και για τις «πολύ μεγάλες εκκρεμότητες όπως για παράδειγμα η Σχολή της Χάλκης». Εκεί, η Βουλή των Ελλήνων έχει αναλάβει και ψηφιοποιεί, εκσυγχρονίζει, μαζεύει, καταλογοποιεί, τη Βιβλιοθήκη της Σχολής, διότι πρόκειται για ένα «εργαστήρι που  περιμένει τη νέα εποχή και τη σύνδεσή της πνευματικά, ιστορικά και προσωπικά με το σπουδαίο της παρελθόν».

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης έκανε λόγο και για «σκελετούς», που έχει η χώρα μας στα ντουλάπια. «Τι έγινε με τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίους συμπολίτες μας;», είπε. «Οκτώ βουλευτές υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος, βάλαμε αναθηματική πλάκα, τώρα, μετά από 70 χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη, 72.000 έφυγαν με τα τραίνα, γυρίσαν 1.900. Ένας δρόμος δεν υπήρχε με το όνομά τους, μία περιουσία δεν είχε καταγραφεί για να επιστραφεί, ένα μνημείο δεν υπάρχει στο Άουσβιτς. Η Βουλή έχει αποφασίσει, σε συνέχεια ενός έργου του Υπουργείου Εξωτερικών που λόγω ελλείψεως χρημάτων δεν είχε ποτέ ευοδωθεί, να βάλει μπροστά και σε 1-1,5 χρόνο θα είναι έτοιμο, ένα πολύ μεγάλο Ελληνικό Μουσείο μέσα στο χώρο του Άουσβιτς για τα θύματα εκεί».

«Τρία χρόνια πριν συμπληρωθούν 200 χρόνια από την απελευθέρωση του νέου κράτους έθνους της χώρας μας, έχουμε ανάγκη μίας κουλτούρας συλλογικής μνήμης. Και το χρειαζόμαστε και ως μία χώρα που βγαίνει από μία οκτάχρονη περιπέτεια, μία κρίση βαθύτατη, που προφανώς είχε στην καρδιά της την οικονομική κρίση, αλλά συνεπέφερε θεσμική, ηθική, πολιτισμική, προσωπική, κρίση διεθνών σχέσεων. Δηλαδή», εξήγησε ο κ. Βούτσης, «είναι μία πολύπλευρη κρίση από την οποία βγαίνουμε και πρέπει να στηριχτούμε πάρα πολύ στην πραγματική αποτίμηση και στο καθρέφτισμα της κοινής μας ιστορίας, της κοινής μας μνήμης. Είναι κοινός τόπος να καταλάβουμε όλοι, ότι ζούμε σε μια πατρίδα, μία από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, που έδωσε ποταμούς αίματος, θυσίες απίστευτες σε όλους τους σταθμούς για την ελευθερία της, που σε πανευρωπαϊκή κλίμακα διαμόρφωσε ένα πραγματικό υπόδειγμα αντίστασης. Και το πνεύμα της αντίστασης, πρέπει να είναι παρών κάθε στιγμή, στο διάβα της ζωής κάθε ανθρώπου, πόσω μάλλον, στο διάβα στις παραδόσεις, στην ιστορία και στο μέλλον ενός λαού».

Σήμερα λοιπόν, «επειδή βγαίνουμε από μια κρίση βαθύτατη και στην Ευρώπη γενικότερα, οι δυνάμεις οι επιστημονικές, οι πνευματικές, οι πολιτικές, οι θεωρητικές, οι κοινωνικές που μπορούν να βοηθήσουν για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης πρέπει να εργαστούν και να «πολεμήσουν» απέναντι στον ιστορικό αναθεωρητισμό. Ξαφνικά ξεπηδάνε κόμματα φιλοφασιστικά, ρατσιστικά, ξενοφοβικά, αντιευρωπαϊκά μέχρι το μεδούλι, που θέλουν όχι μόνο να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, τις πύλες σε μετανάστες, πρόσφυγες, να καταστρέψουν τις αξίες της ενιαίας Ευρώπης, που είναι οι αξίες της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της ισότητας, της δημοκρατίας, αλλά και χώρες ολόκληρες ή συγκροτήματα, στη Βαλτική, στην περιοχή μας, αλλού. Αναπτύσσουν τις ιδέες της λησμονιάς, της λήθης ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ακόμη και αγάλματα ναζί και φιλοναζί άρχισαν να βγαίνουν και η ιστορία να ξαναγράφεται σε αυτήν την Ήπειρο με τα δύο ποτάμια αίματος, που έπνιξαν την ανθρωπότητα τον προηγούμενο αιώνα, να ξανάρχονται ανενδοίαστα, θρασύτατα στην επιφάνεια τέτοιες αντιλήψεις και τέτοιες θεωρίες. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Έχει σημασία λοιπόν για όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, πολιτικές, κοινωνικές, για τον πνευματικό κόσμο, τη νεολαία, τους επιστήμονες, τους θεωρητικούς, αυτόν τον αγώνα της ανασύστασης της ιστορικής μνήμης να τον στελεχώσουμε, να τον στερεώσουμε, να τον θεμελιώσουμε, να του δώσουμε υπόσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την ειρήνη, για να ξέρει ο κόσμος ότι δεν πρέπει να γίνονται πόλεμοι, για να ξέρει ο κόσμος ότι πρέπει να αντιστέκεται όταν η ελευθερία του δέχεται «ασύμμετρες απειλές» από «δυσδιάκριτες» δυνάμεις». Και ο κ. Βούτσης πρόσθεσε: «Αυτό που δεν έχουμε κάνει είναι να υπάρχει μία συνείδηση, μία συλλογική μνήμη, μία κουλτούρα συλλογικής μνήμης και χρησιμοποιώ τα λόγια του ίδιου του Γερμανού πρεσβευτή στην Ελλάδα σε παρόμοιες συζητήσεις, που προσεγγίζει απορριπτικά το ναζιστικό παρελθόν στη Γερμανία».

Στην επετειακή εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Παναγιώτα Δριτσέλη, Χρήστος Σιμορέλης, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Σκρέκας, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων, εκπρόσωποι της Εθνικής Αντίστασης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ασφαλείας. Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας απένειμε στον Πρόεδρο της Βουλής τιμητική πλακέτα.

Την ίδια ώρα, στο Δίστομο πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση μνήμης για την εκτέλεση 218 κατοίκων από τους ναζί, όπου παρέστη εκ μέρους της Βουλής ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε κι εκείνος στη διάσωση της ιστορικής μνήμης και ταυτόχρονα στο συνεχή αγώνα ενάντια στο ναζισμό και τα φαινόμενα που τον αναπαράγουν.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου