Το απόγευμα της Πέμπτης, ο  πρωθυπουργός στο διάγγελμά του και ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του επιδόθηκαν σε άτυπη πλειοδοσία για τον διαθέσιμο αριθμό των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από 1.000 σε 1.200 ενόψει της έξαρσης της πανδημίας. Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση δεσμεύει όλες τις διαθέσιμες κλίνες, ομολογώντας εμμέσως ότι αυτές έχουν σχεδόν εξαντληθεί στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα, με την ΚΥΑ που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δεσμεύονται οι κλίνες σε δημόσια, στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία. Πλην όμως καθορίζεται ότι οι ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ αποζημιώνονται σε διπλάσια τιμή με βάση τον ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 2,09%.

 

Το κονδύλι προς τους κλινικάρχες αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, με τις δαπάνες να καλύπτονται, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, μέσω «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το πέμπτο άρθρο της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4682/2020 (Α’ 76), ή/και με βάση τη νομοθεσία που αφορά το ειδικό αποθεματικό του COVID-19».

Το κράτος θα καλείται να καταβάλλει στους κλινικάρχες διπλάσια ποσά για τη χρήση των συγκεκριμένων κλινών και συγκεκριμένα, θα καταβάλει: 1.672 ευρώ ημερησίως (αντί για 800) για τις πρώτες τρεις ημέρες νοσηλείας, 1.149,5 ευρώ (αντί για 550) ημερησίως από την τέταρτη ως την δέκατη πέμπτη ημέρα νοσηλείας και σε 836 ευρώ ημερησίως (αντί για 400) για το υπόλοιπο της αναγκαίας νοσηλείας. 

«Διπλασιαμός ΜΕΘ δεν υπήρξε και σίγουρα αυτό δεν είναι σχέδιο για το δημόσιο συμφέρον»

«Με την ΚΥΑ που εξέδωσαν οι κκ. Κικίλιας και Σκυλακάκης λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση παραδέχεται επίσημα ότι δεν υπάρχει "διπλασιασμός των ΜΕΘ" όπως παραπειστικά ισχυρίζεται εδώ και καιρό» αναφέρει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις και προσθέτει: «Αν ίσχυε αυτό γιατί σπεύδουν να προβλέψουν την εσωτερική μετατροπή κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ σε ΜΕΘ – covid και κυρίως τη διακομιδή σε ιδιωτικές κλινικές περιστατικών που νοσηλεύονται σε δημόσιες ΜΕΘ;».

Ο κ. Ξανθός συμπληρώνει ωστόσο πως «το πιο εξωφρενικό είναι ότι: Δεν πρόκειται για κανενός είδους «επιστράτευση» αφού, όπως ρητά αναφέρεται στην ΚΥΑ, η συνεργασία γίνεται "κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική" και διατηρείται η πρόβλεψη για διπλάσια τιμή στο ημερήσιο νοσήλειο για την ιδιωτική κλινική που διαθέτει στο ΕΣΥ κλίνες ΜΕΘ». «Δηλαδή η κυβέρνηση, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, εξαρτά την κάλυψη των αναγκών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την καλή διάθεση των κλινικαρχών και φυσικά ενδίδει στις κερδοσκοπικές τους απαιτήσεις. Αυτό σίγουρα δεν είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία με όρους δημοσίου συμφέροντος, αλλά προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας» τονίζει.

Αναλυτικά η σχετική απόφαση:

 
πηγη:https://tvxs.gr