Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 07 Οκτ 2020
Χρυσή Αυγή- Ώρα μηδέν: Άνοιξαν τα πανό, έκλεισαν οι δρόμοι
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Στις 11:00 το πρωί (7/10), η πρόεδρος Εφετών Μαρία Λεπενιώτη θα ανακοινώσει την απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για το αν η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση σε μια ιστορική ετυμηγορία, σταθμό για τη Δικαιοσύνη αλλά και τη Δημοκρατία τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η έδρα του Εφετείου θα ανακοινώνση την απόφαση για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ και τέλος για την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνσή της.

Συνολικά 68 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων 18 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς και ο νυν ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, αν και απόντες σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της διαδικασίας, που κράτησε πεντέμισι χρόνια, βρίσκονται πλέον μπροστά στην ετυμηγορία του δικαστηρίου για σειρά βίαιων και αιματηρών επιθέσεων που τελέστηκαν από μία εγκληματική οργάνωση υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, οι 18 βουλευτές του 2012 και οι πυρηνάρχες των Τοπικών Οργανώσεων Νίκαιας και Περάματος κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (45 είναι οι κατηγορούμενοι για ένταξη σε αυτή) και κινδυνέυουν να καταδικαστούν με ποινές από 5 έως 15 χρόνια, ενώ αν τους αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές θα “πέσουν” στα δύο έως οκτώ χρόνια.

Το δικαστήριο παράλληλα με την ετυμηγορία του θα δώσει μία απάντηση στο αν οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα -όπως είπε η εισαγγελέας- ή ως “γρανάζια ενός μισαλλόδοξου, βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία”.

Από την αντίληψη των δικαστών για αυτό το ζήτημα θα κριθεί και η τύχη προσώπων, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που, σύμφωνα με την κατηγορία, έθεταν τα “γρανάζια” σε κίνηση τόσο στις υποθέσεις Φύσσα, Αιγύπτιων και ΠΑΜΕ όσο και σε δεκάδες άλλες.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των δυο ετών και το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής, αν δηλαδή οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή ή θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.

Η τελική φάση θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.α.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Ετσι, εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες δεν στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μπορούν να κατέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες.

Σε περίπτωση που η απόφαση είναι ομόφωνα αθωωτική, καθίσταται τελεσίδικη και δεν δικαιούται κανείς να την προσβάλει.

Αν είναι αθωωτική κατά πλειοψηφία, δικαιούται να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών εντός δέκα ημερών αυτεπαγγέλτως ή έπειτα από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

Κατηγορούμενοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι οι:

Νίκος Μιχαλολιάκος

Χρήστος Παππάς

Ηλίας Κασιδιάρης

Γιάννης Λαγός

Ηλίας Παναγιώταρος

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης

Ελένη Ζαρούλια

Γιώργος Γερμενής

Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Νίκος Μίχος

Γιώργος Γερμενής

Αντώνης Γρέγος

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

Μιχαήλ Αρβανίτης-Αβράμης

Ευστάθιος Μπούκουρας

Πολύβιος Ζησιμόπουλος

Νίκος Κούζηλος

Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Δημήτρης Κουκούτσης

Γιώργος Πατέλης και

Αναστάσιος Πανταζής.

Άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του Γ. Ρουπακιά, δικάζονται για πλημμελήματα.

Επιπλέον κατηγορίες κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα αντιμετωπίζουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος (όπλα και πυρομαχικά), Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Παππάς, ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα).

Άνοιξαν τα πρώτα πανό

Οι συγκεντρώσεις κατά του φασισμού έξω από το Εφετείο είναι δυναμικές, ενώ τα μέτρα ασφαλείας στη δίκη είναι δρακόντεια με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου όπου θα συνέλθει το δικαστήριο, θα εισέλθουν περίπου 300 άτομα, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊου.

Την ίδια στιγμή δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο καλύπτουν τη διαδικασία. Η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει πλέον διακοπεί καθώς συγκεντρώνονται συγγενείς και φίλοι του Παύλου Φύσσα οι οποίοι δεν μπορούν να εισέλθουν ως κοινό στην αίθουσα του Εφετείου, λόγω περιορισμού των ατόμων.


Η πρόσβαση στο Εφετείο Αθηνών έχει αποκλειστεί πλήρως.

Πίσω από τον κλοιό από κλούβες υπάρχουν παρατεταγμένοι αστυνομικοί τόσο στη Λ. Αλεξάνδρας όσο και στις οδούς Δέγλερη και Λουκάρεως προκειμένου να εισέρχονται μόνο όσοι πρέπει να εισέλθουν σε κάποια από τις υπόλοιπες δικαστικές αίθουσες.

Οι πρώτες συγκεντρώσεις έχουν ξεκινήσει στον σταθμό του μετρό Αμπελόκηποι και απέναντι από τον Άρειο Πάγο.

Σημειώνεται, ότι πάνω από την περιοχή πετούν συνεχώς ελικόπτερα καθώς και drone της ΕΛΑΣ, τα οποία δίνουν την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί βρίσκονται σε ταράτσες παρακείμενων κτηρίων και παρατηρούν ό,τι συμβαίνει στον ευρύτερο χώρο.

Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση-στάθμευση οχημάτων:

  • Λουκάρεως , στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Δέγλερη , στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Κάλβου , στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.
  • Τριχωνίδος , σε όλο το μήκος της.
  • Κούζη , σε όλο το μήκος της.
  • Δ. Τσέλιου , στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.
  • Λ. Αλεξάνδρας , σε όλο το μήκος της (σταδιακά από την 07:45΄ ώρα).

Ακόμη, πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Tο Κοσμοδρόμιο, με ζωντανή και συνεχή ροή πληροφοριών, και με την υποστήριξη όλων των δημοσιογράφων του ιστότοπου, καλύπτει από νωρίς το πρωί τη διαδικασία μέχρι την ιστορική ετυμηγορία της δίκης.

πηγη:https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου