Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 06 Οκτ 2020
Ένας πέμπτος Πόλεμος (Ελληνοτουρκικός) δεν θα κάνει τίποτα καλό στην Τουρκία.
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 

 

 

  • Στις 28 Αυγούστου, ένας πρώην βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, Metin Külünk, δημοσίευσε έναν χάρτη της «Μεγαλύτερης Τουρκίας», ο οποίος δείχνει την έκταση των ρεβιζιονιστικών φιλοδοξιών της Τουρκίας. Περιλαμβάνει περιοχές Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Συρίας, Ιράκ, Γεωργίας και Αρμενίας.

  • Σε μια παρόμοια απειλητική δήλωση, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ προκάλεσε προφορικά την Ελλάδα να παραμείνει σιωπηλή «ώστε να μην γίνει μεζέ [σνακ] για τα συμφέροντα άλλων»

  • Ο πέμπτος πόλεμος του Ερντογάν θα ήταν ένας χωρίς νικητές. Αλλά η Τουρκία του Ερντογάν θα ήταν η μεγαλύτερη ηττημένη.

Κατά τη διάρκεια του 20 ου αιώνα, οι Τούρκοι και οι παραδοσιακοί αντίπαλοί τους στο Αιγαίο, οι Έλληνες, πολέμησαν τέσσερις συμβατικούς πολέμους: Ο Πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος (1912-1913). τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918). ο ελληνοτουρκικός πόλεμος (1919-1922) · και ο Κυπριακός Πόλεμος (1974). Δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας έκτασης ειρήνης που οι εφημερίδες σε όλο τον κόσμο λένε στους αναγνώστες τους ότι το Αιγαίο πέλαγος βρίσκεται στα πρόθυρα του πολέμου. Η «ειρήνη» σε όλο το Αιγαίο ήταν πάντα κρύο έως πολύ κρύο εκτός από σύντομες περιόδους σχετικής ζεστασιάς. Φαίνεται σαν οι Τούρκοι και οι Έλληνες να ζουν σε γειτονικά σπίτια χτισμένα σε μια αιωνόβια διαμάχη αίματος.

Ο Charles King, στο βιβλίο του Midnight at the Pera Palace: The Birth of Modern Istanbul , έγραψε για τα πρώτα μετα-οθωμανικά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και για τις προσπάθειες οικοδόμησης του έθνους της βρεφικής Δημοκρατίας της Τουρκίας:

"Οι μη μουσουλμανικές μειονότητες της Κωνσταντινούπολης μειώθηκαν από 56% το 1900 σε 35% στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Άλλες πόλεις είχαν πιο δραματικές μειώσεις. Η Σμύρνη, η πρώην Σμύρνη, από 62% μη μουσουλμανική σε 14% ... Η δημογραφική επανάσταση άλλαξε σχεδόν τα πάντα στις παλιές μειονοτικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Βιαστικά να φύγουν, Έλληνες, Αρμένιοι και Εβραίοι έριξαν το περιεχόμενο των σπιτιών και των διαμερισμάτων τους στη μεταχειρισμένη αγορά, ελπίζοντας να κερδίσουν τουλάχιστον ένα μικρό ποσό μετρητών πριν επιβιβαστούν σε ένα πλοίο ή τρένο ...

"Η Τουρκία στο σύνολό της έγινε πιο μουσουλμανική και πιο τουρκική, πιο ομοιογενής και πιο αγροτική - εξαιτίας της φυγής των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από πόλεις - από ό, τι ήταν ποτέ. Μερικές από τις οικογένειες που θα γινόταν ο βασικός άξονας του Η οικονομία της Κωνσταντινούπολης αναδύθηκε... παρακολουθώντας την αλλαγή της τύχης και τη μετατροπή των πολιτικών συνδέσεων σε οικονομικό πλεονέκτημα όταν οι ελληνικές και άλλες μειονοτικές επιχειρήσεις ανέβηκαν προς πώληση. Δεν υπήρχε απαραίτητα τίποτα ανέντιμο για τις συναλλαγές τους, αλλά στηρίχθηκαν σε μια μαζική μεταφορά του πλούτου των οποίων η προέλευση έγκειται στην προτίμηση της δημοκρατίας για εθνική αγνότητα έναντι του παλαιού κοσμοπολιτισμού της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας. "

Μετά από τρεις πολέμους στις αρχές του αιώνα, οι Τουρκο-Έλληνες εντάσεις θα εκραγούν στη συνέχεια στην Κύπρο, όπου οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι ζούσαν δίπλα-δίπλα και ειρηνικά μέχρι τη δεκαετία του 1950, όταν άρχισαν να σφάζονται ο ένας τον άλλον. Οι εθνικές διαμάχες οδήγησαν στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση τον Ιούλιο του 1974 που τελείωσε με την κατοχή της στο βόρειο τρίτο του νησιού. Η Κύπρος έχει παραμείνει διχασμένη από τότε σε εθνικό επίπεδο.

Το 1996, οι τουρκικοί και οι ελληνικοί στρατιωτικοί πλησίασαν μια καυτή εμπλοκή για αξιώσεις κυριαρχίας σε ένα μικρό νησάκι στο νότιο Αιγαίο. Λίγα χρόνια μετά την επιτυχή διαμεσολάβηση των ΗΠΑ απέτρεψε τον πόλεμο, λίγοι Τούρκοι ή Έλληνες θυμήθηκαν ακόμη και το όνομα αυτού του νησιού 9,9 στρεμμάτων: ακατοίκητο νησάκι: Ίμια (Kardak στα τουρκικά).

Οι σημερινές εντάσεις, που εκτείνονται από το Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο, φαίνονται πιο σοβαρές από δύο έφηβους σε μια σύγκρουση πάνω σε ένα κομμάτι βράχου.

Όταν η κεφαλή του Ισραήλ Μοσάντ, Yossi Cohen, φέρεται να δήλωσε τον Αύγουστο ότι «η ιρανική εξουσία είναι πιο εύθραυστη, αλλά η πραγματική απειλή είναι από την Τουρκία,» είχε ένα σημείο. Αυτές τις μέρες, απειλές από την Τουρκία έρχονται σε άνευ προηγουμένου αφθονία.

Σε πρόσφατη ομιλία της στην Κωνσταντινούπολη, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε όχι τόσο λεπτές ενδείξεις για τις αμερόληπτες απόψεις του, με ιδιαίτερη αναφορά στη Συνθήκη των Σεβρών του 1923, η οποία, με άλλα σύμφωνα, καθόρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας:

"Θα καταλάβουν ότι η Τουρκία έχει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να σχίσει ανήθικους χάρτες και έγγραφα που επιβάλλονται στον εαυτό της. Είτε θα το καταλάβουν με τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας είτε μέσω οδυνηρών εμπειριών στο πεδίο της μάχης ... Πριν από έναν αιώνα, είτε τα θάψαμε στο έδαφος είτε τα πετάξαμε στη θάλασσα. Ελπίζω ότι δεν πληρώνουν τώρα το ίδιο τίμημα. "

Robert Ellis, ο οποίος γράφει για την Τουρκία, υπενθύμισε στο κοινό σχετικά με το τι Abdullatif Σενέρ, μια one-time ένθερμος Ερντογάν σύμμαχο και τώρα ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του πριν από έξι χρόνια: ο Ερντογάν θα είναι καν να είναι έτοιμη να σύρετε την Τουρκία σε εμφύλιο πόλεμο για να διατηρήσει το κράτημά του στην εξουσία.

Ο Metin Külünk, πρώην βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, δημοσίευσε στις 28 Αυγούστου έναν χάρτη της «Μεγαλύτερης Τουρκίας», ο οποίος δείχνει την έκταση των ρεβιζιονιστικών φιλοδοξιών της Τουρκίας. Περιλαμβάνει περιοχές Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Συρίας, Ιράκ, Γεωργίας και Αρμενίας.

Σε μια παρόμοια απειλητική δήλωση, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar προκλητικά ενημέρωσε Ελλάδα να παραμείνει σιωπηλός «έτσι ώστε να μην γίνει ένα μεζέ [σνακ] για τα συμφέροντα των άλλων.»

Όλη αυτή η φλεγμονώδης πολεμική συζήτηση έστειλε πολλά μηνύματα σε διαφορετικά μήκη κύματος στη δυτική πλευρά του Αιγαίου και πέρα ​​από αυτό. Η Ελλάδα δήλωσε ότι ενισχύει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο και τα στρατεύματά της να είναι προετοιμασμένα για ανοιχτή σύγκρουση με την Τουρκία. Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα εξαγοράσει 18 νέα γαλλικά μαχητικά Rafale για να αντικαταστήσει τους γηράσκοντες μαχητές του Mirage 2000, να αγοράσει τέσσερα ελικόπτερα του ναυτικού και τέσσερις νέες φρεγάτες. Ο Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να παρατείνει την υποχρεωτική θητεία σε 12 μήνες από τους εννέα μήνες.

Μια ανοιχτή σύγκρουση εντός και γύρω από το Αιγαίο είναι ενάντια στα δυτικά συμφέροντα. Τα δυτικά έθνη, ωστόσο, έχουν δίκιο όταν δεν παραμένουν αδιάφορα ή υποτακτικά στις τουρκικές απειλές. Την 1η Σεπτεμβρίου, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι άρει μερικώς ένα 33χρονο εμπάργκο όπλων στην (Ελληνική) Κυπριακή Δημοκρατία, μια κίνηση που καταδικάστηκε αμέσως από την Τουρκία. Σε σχετική κίνηση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo ταξίδεψε στην Κύπρο στις 12 Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει μια ειρηνική λύση στις εντάσεις με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

"Μας απασχολεί βαθιά η συνεχιζόμενη έρευνα της Τουρκίας για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο", δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κύπρου υπέγραψαν ένα μνημόνιο συμφωνίας το οποίο διαμαρτυρήθηκε παράλογα για την Άγκυρα , ισχυριζόμενος ότι μπορεί να βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η σύγκρουση στο Αιγαίο και οι επιπτώσεις της αφορούν επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο όμιλος MED7 των χωρών της Νότιας Ευρώπης, που διοργανώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου από τη Γαλλία, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τις επανειλημμένες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους από την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 24-25 Σεπτεμβρίου για να συζητήσει εάν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Η Ελλάδα έχει επίσης την υποστήριξη δύο άλλων βαρέων βαρών της Μεσογείου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιορδανίας.

Ο Ερντογάν μπορεί να κερδίσει μόνο τον πέμπτο πόλεμο εντός έδρας. Εάν αποφύγει μια στρατιωτική σύγκρουση, θα έχει αποτρέψει έναν χαμένο πόλεμο για την Τουρκία. Στο σπίτι, η αποφασιστική εξωτερική του πολιτική, οι σκληροπυρηνικοί τρόποι και η ρητορική μου-προκαλούν ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να του φέρει μερικές ακόμη ψήφους και επιπλέον δημοτικότητα. Ο πέμπτος πόλεμος του Ερντογάν θα ήταν ένας χωρίς νικητές. Αλλά η Τουρκία του Ερντογάν θα ήταν η μεγαλύτερη ηττημένη.

από τον Burak Bekdil
5 Οκτωβρίου 2020 στις 4:00 π.μ

Ο Μπουράκ Μπεκντίλ, ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της Τουρκίας, απολύθηκε πρόσφατα από την πιο γνωστή εφημερίδα της χώρας μετά από 29 χρόνια, επειδή έγραψε στο Gatestone τι γίνεται στην Τουρκία. Είναι Μέλος στο Φόρουμ της Μέσης Ανατολής.

 

πηγη 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου