Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 12 Νοέ 2021
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζει ψήφισμα κατά των SLAPPs, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίζει τα αντίθετα
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Ψήφισμα κατά των στρατηγικών αγωγών που στόχο έχουν να φιμώσουν και να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους να εκτελέσουν το έργο τους –  SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation), ετοιμάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντός του Νοεμβρίου. Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίζει ακριβώς τα αντίθετα με το άρθρο 191 του ΠΚ για την διασπορά ψευδών ειδήσεων προκαλώντας αντιδράσεις διεθνώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζει προτάσεις για τη θέσπιση νομοθετικών και νομικών μέτρων για την προστασία των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην σύνοδο της Ολομέλειας του Νοεμβρίου θα εκδώσει ψήφισμα που στόχο θα έχει την «αντιμετώπιση των καταχρηστικών νομικών ενεργειών που στόχο έχουν τη φίμωση των δημοσιογράφων».

Η κίνηση αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στοχεύει στην «ενίσχυση της Δημοκρατίας» της «ελευθερίας των ΜΜΕ και του πλουραλισμού» στις χώρες της ΕΕ. Λέξεις άγνωστες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που όπως έχει αποδείξει στα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης οτιδήποτε δεν τη «χαϊδεύει» δημοσιογραφικά επιχειρεί την εξόντωσή του.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί σε άμεση δράση κατά των SLAPPs. Όπως όπως επισημαίνει «μερικές φορές οι αγωγές αυτές είναι αβάσιμες » κάτω από το μανδύα υποτιθέμενων συκοφαντιών σε βάρος πολιτικών προσώπων. Αντί δηλαδή τα πολιτικά η μη πρόσωπα να απαντήσουν προχωρούν σε αγωγές και μηνύσεις σε βάρος δημοσιογράφων με στόχο «να τους εκφοβίσουν και να αποστραγγίσουν τους οικονομικούς τους πόρους». Η περίπτωση του Documentο είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές. Σε βάρος του εκδότη της Κώστα Βαξεβάνη και της δημοσιογραφικής του ομάδας, έχουν κατατεθεί πάνω από 80 αγωγές και μηνύσεις, από πολιτικά και μη πρόσωπα που δήθεν έχουν συκοφαντηθεί από τα δημοσιεύματα. Μεταξύ αυτών πρόσωπα που αυτή τη στιγμή είτε ερευνώνται είτε έχουν ασκηθεί σε βάρος του ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για υποθέσεις ζημίας του Δημοσίου. Υποθέσεις δηλαδή μείζονος δημοσίου συμφέροντος. Όπως για παράδειγμα το ΚΕΕΛΝΟ, η Novartis κτλ.

Βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων είχε στηθεί σε βάρος και της της δολοφονηθείσας Μαλτέζας ερευνήτριας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιμετώπιζε περισσότερα από 40 συνεχιζόμενες αστικές και ποινικές αγωγές όταν δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2017.

Τα πιθανά νομοθετικά και νομικά μέτρα που θα προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο στα κράτη μέλη περιλαμβάνουν μία οδηγία της ΕΕ που θα θεσπίζει κάποια ελάχιστα μέτρα προστασίας των δημοσιογράφων από τα SLAPPs. Eπίσης γίνεται λόγος για «νομοθετικές βάσεις» πάνω στις οποίες η Κομισιόν θα μπορούσε να βασιστεί για τις δικές της νομοθετικές προτάσεις.

Επίσης, στην έκθεσή της Επιτροπής Πολιτικών ΕλευθεριώνΔικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE)  αλλά και της

Επιτροπής Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται λόγος για «ανάγκη παροχής επαρκούς κατάρτισης σε δικαστές και νομικούς». Η αλήθεια είναι ότι σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, αρκετοί δικαστές δεν είναι καταρτισμένοι σε ότι αφορά τα SLAPPs, με αποτέλεσμα πολλές φορές με τις αποφάσεις τους να συντελούν στην εξόντωση των δημοσιογράφων και να παρέχουν χείρα βοηθείας σε όσους ζημιώνουν το Δημόσιο.

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να προτείνει την εξασφάλιση χρηματοδότησης προκειμένου να βοηθηθούν οι δημοσιογράφοι θύματα των SLAPPs.
πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου