Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 08 Μάρ 2023
Μαλτέζοι σοσιαλιστές: Υποκρισία Μέτσολα για το «ελληνικό σαμποτάζ» της LIBE
Κλίκ για μεγέθυνση


 

«Άλλη μια ξεκάθαρη περίπτωση που δείχνει την υποκρισία και τα διπλά πρότυπα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ρομπέρτα Μέτσολα», σχολίασε ο Άλεξ Άγιους Σαλίμπα, αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. [European Parliament]

Το άρθρο της EURACTIV την Τρίτη σχετικά με τη σιωπή της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα για το σαμποτάζ της ελληνικής συντηρητικής κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική αποστολή για το κράτος δικαίου στην Αθήνα προκάλεσε την αντίδραση των Μαλτέζων σοσιαλιστών, οι οποίοι κατηγορούν την κεντροδεξιά Μέτσολα για «διπλά πρότυπα» και «υποκρισία».

Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση και άλλοι κρατικοί φορείς σαμποτάρισαν αυτή την εβδομάδα μια αποστολή της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα η οποία είχε στόχο να εξετάσει την κατάσταση του κράτους δικαίου και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το σαμποτάζ ξεκίνησε στις Βρυξέλλες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η Μετσόλα. Όλες οι άλλες πολιτικές ομάδες συμμετείχαν στην αποστολή.

Η ελληνική κυβέρνηση ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τους ευρωβουλευτές επικαλούμενη την εθνική σιδηροδρομική τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Η Μέτσολα δεν απάντησε σε αίτημα της EURACTIV για σχόλιο.

«Άλλη μια ξεκάθαρη περίπτωση που δείχνει την υποκρισία και τα διπλά πρότυπα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ρομπέρτα Μέτσολα», σχολίασε ο Άλεξ Άγιους Σαλίμπα, αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα της Μάλτας βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω πολλών σοβαρών παραβιάσεων του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου, καθώς και της δολοφονίας της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία.

Η δολοφονία της Γκαλιζία το 2017 προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη και η υπόθεση δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί πλήρως, με τις δίκες και τις έρευνες να συνεχίζονται. Μετά το γεγονός, η Μάλτα αποτέλεσε τον τόπο πολλών επισκέψεων διεθνών θεσμικών αντιπροσωπειών, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών.

Ωστόσο, ο Μαλτέζος πολιτικός δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Μάλτας και οι θεσμοί ανταποκρίνονταν πάντα και ήταν διαθέσιμοι να συναντήσουν τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ενώ αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί στο παρελθόν να συναντήσει αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων των μέσων ενημέρωσης, έχει επιτεθεί στους εισηγητές με εκστρατείες συκοφάντησης και έχει ζητήσει ασφάλεια υπό τον φόβο επίθεσης.

«Τώρα στην Ελλάδα, όπου υπάρχει κυβέρνηση του ΕΛΚ, η Ρομπέρτα Μέτσολα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέμειναν σιωπηλοί και δεν καταδίκασαν το γεγονός ότι οι ελληνικοί θεσμοί και οι Αρχές επέλεξαν να μην συναντηθούν με τους Ευρωβουλευτές σχετικά με σοβαρά ζητήματα των δικαιωμάτων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σαλίμπα.

«Ως εκ τούτου, μόλις έστειλα ένα αίτημα προς την Ομάδα των Σοσιαλιστών, ώστε την επόμενη εβδομάδα να τεθεί σε ψηφοφορία ένα ψήφισμα που θα καταδικάζει την ελληνική κυβέρνηση και τη σιωπή της Μέτσολα και του ΕΛΚ σχετικά με αυτή την υπόθεση», είπε.

«Αυτό που ισχύει για τη Μάλτα θα πρέπει να ισχύει και για την ελληνική κυβέρνηση του ΕΛΚ», κατέληξε.

Επικοινωνιακά παιχνίδια

Η επιτροπή LIBE στην Αθήνα συναντήθηκε με διάφορους φορείς που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών, τον επικεφαλής της Ελληνικής Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την πρώην επικεφαλής κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Η είδηση για τη διήμερη επίσκεψη της επιτροπής LIBE είναι σχεδόν ανύπαρκτη στα περισσότερα φιλοκυβερνητικά ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Την Τετάρτη είχε προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου με επικεφαλής την ευρωβουλευτή της Renew Europe Σόφι Ι’ντ Βελντ για να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της αποστολής.

Ωστόσο, έπρεπε να επαναπρογραμματιστεί, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει άλλη συνέντευξη Τύπου σχετικά για τη σιδηροδρομική τραγωδία σχεδόν την ίδια ώρα.

Στην Αθήνα, οι κυβερνητικοί επικριτές υποστήριξαν ότι με τη διεξαγωγή μιας άλλης συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπάθησε να επισκιάσει τη συνέντευξη Τύπου της LIBE.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου