Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 25 Οκτ 2019
Απόντος του κ. Μητσοτάκη υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο: Μίνι μνημόνιο, χωρίς τη δικαιολογία του ΔΝΤ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Με 165 «ναι» υπερψηφίστηκε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν αφήνει αμφιβολία για το ταξικό πρόσημο της αναπτυξιακής λογικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αν και ο πρωθυπουργός προτίμησε να απουσιάζει και να επικοινωνεί μέσω... twitter - Απορρίφθηκαν την Τετάρτη οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής για διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά τα εργασιακά - Έντονη κριτική στο νομοσχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

Με 165 «ναι» υπερψηφίστηκε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο "Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις", όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, στοχεύει στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. Ωστόσο, απορρυθμίζει επί της ουσίας κανόνες της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας με πρόσχημα τη διευκόλυνση επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα. Παράλληλα, ξεχωριστό κεφάλαιο συγκροτούν οι αντεργατικές διατάξεις που συγκεντρώσουν σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση.

Η ψηφοφορία:

ΝΔ και Ελληνική Λύση (165 «ναι») σε σύνολο 287 ψηφισάντων βουλευτών, ψήφισαν επί της αρχής το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, σε άρθρα και στην υπουργική τροπολογία για τους ΟΤΑ - το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25.

- Στο άρθρο 1, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, 19 παρών

- Στο άρθρο 3, ναι ψήφισαν 165, όχι 103 και 19 παρών

- Στο άρθρο 5, ναι ψήφισαν 184, όχι 103

- Στο άρθρο 7, ναι ψήφισαν 184, όχι 103

- Στο άρθρο 11, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, παρών 19

- Στο άρθρο 15, ναι ψήφισαν 156, όχι 131

- Στο άρθρο 53, ναι ψήφισαν 156, όχι 131,

- Στο άρθρο 54, ναι ψήφισαν 165, όχι 122

- Στο άρθρο 55, ναι ψήφισαν 165, όχι122

- Στο άρθρο 56, ναι ψήφισαν 156, όχι 122, παρών 9

- Στο άρθρο 57, ναι ψήφισαν 165, όχι 122

- Στο άρθρο 157, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, παρών 19

- Στο άρθρο 161, ναι ψήφισαν 165, όχι 122

- Στο άρθρο 178, ναι ψήφισαν 155, όχι 132

- Στο άρθρο 184, ναι ψήφισαν 155, όχι 132

- Στο άρθρο 205, ναι ψήφισαν 165, όχι 121, παρών 1

- Στο άρθρο 210, ναι ψήφισαν 165, όχι 122

Στην τροπολογία 64 (επί άρθρου 1 & 7) ναι ψήφισαν 156, όχι 113 και 18 παρών.

ΣΥΡΙΖΑ για απουσία Μητσοτάκη: Δεν είχε το θάρρος να υπερασπιστεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Στην απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την συζήτηση στη Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αναφέρονται πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι δεν είχε το θάρρος να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το κατ' ευφημισμό αναπτυξιακό νομοσχέδιο».

«Ποιος; Ο πρωθυπουργός που έταζε 4 χρόνια ανάπτυξη με τη σέσουλα. Επιβεβαίωσε δηλαδή, ότι άφησε τον κ. Γεωργιάδη, που νοιώθει οικεία, να κάνει τη βρώμικη δουλειά, αφού τελικά το μόνο που είχε το νομοσχέδιο ήταν μία συρραφή από ρουσφέτια σε χορηγούς της ΝΔ και την κατάργηση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατ' εντολή του ΣΕΒ. Αλλά επιβεβαίωσε και ότι δεν τόλμησε να έρθει στη Βουλή για να μην τοποθετηθεί για τις αθλιότητες του υπουργού του».

Αλ. Τσίπρας: Αυτό δεν είναι αναπτυξιακό νομοσχέδιο, είναι «Ωραίο μου πλυντήριο»

Με επίθεση στην κυβέρνηση για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ξεκίνησε την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου. Αυτό είναι 'Ωραίο μου πλυντήριο'. Σε κάθε άρθρο και μια εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πρώτα βλέπετε ποιους φίλους και ποια συμφέροντα πρέπει να ικανοποιήσουμε. Αφού τα μαζέψετε τα ρουσφέτια, μετά βγάζετε τις φωτογραφίες και τις μετατρέπετε σε άρθρα και τροπολογίες». Ακολούθως. κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, με τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που σας υπαγορεύει ο ΣΕΒ». (αναλυτικά εδώ)

 Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα επί του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής:

Όπως τονίστηκε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει παροχές, εξυπηρετήσεις και επιδοτήσεις στους μεγαλοπιχειρηματίες υποστηρικτές της σημερινής κυβέρνησης,  εκπτώσεις στην περιβαλλοντική προστασία και ανατροπή του χωροταξικού σχεδιασμού καθώς και αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συνδικάτων.

Στην ουσία, ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του ΣΕΒ για τη λήψη μέτρων εναντίον των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εναντίον των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, εναντίον της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία, ενώ η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για κήρυξη απεργίας θα οδηγήσει σε μία διαδικασία μέσω της οποίας θα αποδυναμωθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού κάποιος θα μπορεί να αποφασίζει για απεργία από τον καναπέ του σπιτιού του, ενώ δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για το αδιάβλητο και το ανεπηρέαστο της διαδικασίας.

O βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις” χαρακτήρισε “διπλά επικίνδυνη τη δήθεν αναπτυξιακή πολιτική της Ν.Δ.”, αφού “οι ιδεοληψίες της προωθούν την απίστευτη οπισθοδρόμηση στις πρακτικές εκείνες που το 2009 οδήγησαν την οικονομία σε κρίση και τη χώρα στη χρεοκοπία”, αλλά και “διότι η οπισθοδρόμηση αυτή σπαταλά τον καθαρό αλλά χρονικά προσδιορισμένο διάδρομο που διασφάλισε ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχουμε την παραπάνω από αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας”.

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε στην ομιλία της ότι «το νομοσχέδιο πρωτίστως επιτίθεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εκεί επιφέρει πλήγματα. Είναι πολύ πιο εύκολο και σίγουρα πιο εύπεπτο κοινωνικά το να λες ότι δήθεν αφορά τη διαφάνεια στον συνδικαλισμό, αλλά είναι μηχανισμός μείωσης μισθών». Πρόκειται, σημείωσε, «για παρεμβάσεις που θα έχουν άμεσες συνέπειες στους μισθούς των εργαζομένων. Η μείωση μισθών ήταν και είναι δεδηλωμένος στόχος. Ήταν στο δεύτερο μνημόνιο. Είναι και τώρα. Το λέει και το επιστημονικό κείμενο στο οποίο βασίζεται το νομοσχέδιο, η έκθεση της ΤτΕ. Μείωση μισθών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μείωση των εργαζομένων που καλύπτονται από κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Αυτές είναι οι προβλέψεις της με αφορμή το νομοσχέδιο» (διαβάστε αναλυτικά).

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ν. Βούτσης, το νομοσχέδιο αποτελεί περιτύλιγμα για ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα:

*Στο περιθώριο της συζήτησης: Ψεύδη για τις εκκρεμείς συντάξεις και ύβρεις κατά της «Αυγής» από τον Γ. Βρούτση

Γ. Δραγασάκης: Οι 5 ανατροπές που γκρεμίζουν ό,τι χτίστηκε και υπονομεύουν το μέλλον

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά το πρωί της Πέμπτης ο Γ. Δραγασάκης, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «αντί να χτίσει πάνω στην Αναπτυξιακή Στρατηγική που συγκροτήσαμε, προχωρά σε 5 ανατροπές που γκρεμίζουν ό,τι χτίστηκε και υπονομεύουν το μέλλον»:

  • 1η ανατροπή: εγκαταλείπειται η Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική και τη θέση της παίρνουν οι ψηφοθηρικές και φωτογραφικές διατάξεις. Η χώρα επιστρέφει στο παρελθόν. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει βγάλει μαθήματα από την κρίση.

  • 2η ανατροπή: αλλοίωση της αναπτυξιακής λειτουργίας των κινήτρων και μετατροπή τους σε πελατειακούς  μηχανισμούς. Έτσι κίνητρα δίνονται πρακτικά σε κάθε δραστηριότητα από εξορύξεις μέχρι τουριστικές κατοικίες ή υπηρεσίες χαμηλής προστιθέμενης αξίας και χωρίς εξωστρέφεια.

  • 3η ανατροπή: στη θέση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί μια ανάπτυξη μέσω εξυπηρετήσεων, πριμοδοτώντας ένα μοντέλο φτωχό σε γνώση, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, μια ανάπτυξη ενδοστρεφή & αποσπασματική.

  • 4η ανατροπή: κατάργηση κάθε αξιολόγησης και κάθε ελέγχου στα συστήματα & τις διαδικασίες αξιολογήσεων & ελέγχων επενδυτικών σχεδίων & ποικίλων αδειοδοτήσεων. Αυτό που γίνεται είναι το πρωτάκουστο, ότι δίνεται η δυνατότητα στον ελεγχόμενο να επιλέξει τον ελεγκτή του.

  • 5η ανατροπή: Η πιο βίαιη ανατροπή αφορά στην εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα. Ουσιαστικά επανέρχεται το καθεστώς των μνημονίων, πριν από την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτογραφικές εξυπηρετήσεις

Παράλληλα, από το περιεχόμενο συγκεκριμένων τροπολογιών, προκύπτει ότι η κυβέρνηση ευτελίζει τη νομοθετική διαδικασία σε έναν μηχανισμό εξυπηρετήσεων ποικίλων θυλάκων εξουσίας και οικονομικής ισχύος, σε ένα νομοθετικό «πλυντήριο» ανομιών και γκρίζων πρακτικών (διαβάστε αναλυτικά).

Ενδεικτικά, σταχυολογούμε από το σχετικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»: Την αναδρομική νομιμοποίηση αγορών ακινήτων για απόκτηση χρυσής βίζας που έχουν γίνει μέσω POS από το 2017, ορισμένες από τις οποίες είχαν κινητοποιήσει τις ελληνικές αλλά και τις κινεζικές δικαστικές αρχές. Τις διατάξεις που επιτρέπουν να αυξηθούν οι αμοιβές των συμβούλων του γαλάζιου «επιτελικού κράτους».

Επίσης τις ρυθμίσεις που επιμηκύνουν σε τέσσερα χρόνια τις θητείες των διοικήσεων Επιμελητηρίων με ηγεσίες φιλικές προς την κυβέρνηση. Το «ξεχείλωμα» των προϋποθέσεων για την ένταξη τουριστικών σχεδίων στις λεγόμενες «Στρατηγικές Επενδύσεις». Τις διευκολύνσεις σε προσκείμενα στην κυβέρνηση αυτοδιοικητικά στελέχη, για τα οποία νομιμοποιούνται αναδρομικά σπατάλες που έγιναν στην ΚΕΔΕ και αμφισβητήθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Π. Σκουρλέτης: Άθροισμα ατάκτως ερριμμένων άρθρων το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο

Όπως υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δική του τοποθέτηση:

«Στερείστε μιας συνολικής αναπτυξιακής αντίληψης και γι’ αυτό το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα άθροισμα ατάκτως ερριμμένων άρθρων, όπου προσπαθούν με ένα “μπαλωματικό” τρόπο να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα αιτήματα, χωρίς ούτε κατά διάνοια να αναδεικνύουν μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, θα σέβεται το περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που δεν το σεβαστήκαμε τις προηγούμενες δεκαετίες και οδηγηθήκαμε σε δράματα, οδηγηθήκαμε σε πόλεις, οι οποίες αυτήν τη στιγμή καρκινοβατούν στην ουσία με τον τρόπο που χτίστηκαν, στο όνομα της ανάπτυξης. Ποιας όμως, ανάπτυξης;»:

Ν. Παππάς: Φέρνετε τις ρυθμίσεις του 2ου μνημονίου χωρίς τη δικαιολογία του ΔΝΤ

Έντονη κριτική για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της ΝΔ, άσκησε την Τετάρτη 23/10 και ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, χαρακτηρίζοντάς τες «συρραφή αιτημάτων του ΣΕΒ και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, συρραφή ρυθμίσεων χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη διαφορά φιλοσοφίας στο θέμα της ανάπτυξης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αναφέροντας ότι «το νομοσχέδιο έρχεται να αναδείξει με τον πιο ηχηρό τρόπο τις ιδεοληψίες οι οποίες κατατρέχουν τον τρόπο σκέψης της ΝΔ. (αναλυτικά εδώ).

Απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για την προσφυγή στη διαιτησία

Νωρίτερα την Τετάρτη, κατά την έναρξη της συζήτησης απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής για διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά τα εργασιακά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ένσταση για το άρθρο 57 του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιείται το καθεστώς προσφυγής σε διαιτησία. Το Κίνημα Αλλαγής είχε καταθέσει ένσταση για το άρθρο 57, για το άρθρο 53 παρ. 8, που αφορά τις εξαιρέσεις από την εφαρμογή των συλλογικών ρυθμίσεων, για το άρθρο 55, που αφορά την υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι κλαδικών σε επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και για το άρθρο 56 παρ. 4 με τις εξαιρέσεις στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας.

Αναφορικά με το άρθρο 57 για την «Επίλυση των Συλλογικών Διαφορών με διαιτησία», και τα δύο κόμματα κατήγγειλαν ότι η ρύθμιση καθιστά ανέφικτη την προσφυγή στη διαιτησία για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

«Το Σύνταγμα προβλέπει ότι με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις, και αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και χαρακτήρισε «απολύτως προφανές» ότι ο συνταγματικός νομοθέτης επιτρέπει στον κοινό νομοθέτη να ορίσει τους κανόνες.

Έσπευσε, δε, να επισημάνει ότι η καθ΄ολοκληρίαν κατάργηση του ΟΜΕΔ, για την οποία μάλιστα το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματική, έγινε με ΠΝΠ το 2012. «Δεν ήσασταν υπουργοί στην κυβέρνηση το 2012, κύριοι του Κινήματος Αλλαγής; Δηλαδή, εσείς υπογράψετε την καθ΄ολοκληρίαν κατάργηση του ΟΜΕΔ ως συνταγματικά ορθή και τώρα σας ενοχλεί το έλασσον; Οι κανόνες δηλαδή;», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης και χαρακτήρισε άσκηση παραλογισμού την επιχειρηματολογία του Κινήματος Αλλαγής.

To επιχείρημα του Αδ. Γεωργιάδη κατέρριψε ο Δημ. Τζανακόπουλος:

«Υπουργός εργοδοσίας»

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκριναν εκ νέου τις διατάξεις για τα εργασιακά αλλά και προσωπικά τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που τον αποκάλεσαν «υπουργό της εργοδοσίας που κάνει πράξη όσα με εμμονή ο ΣΕΒ ζητάει».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, είναι η πρώτη υπουργός στην ιστορία του κράτους, που θεσμοθέτησε ως νέο κοινωνικό φορέα τον ΣΒΒΕ, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Δεν τους έφτανε ο ΣΕΒ, δεν ήταν αρκετός ο ΣΕΒ για να μιλάει ως κοινωνικός φορέας με την κυβέρνηση, θέλανε και περισσότερους βιομηχάνους στη συζήτηση», ισχυρίστηκε στο γνωστό του ύφος ο 'Αδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι φτηνό και ανάξιο απάντησης ότι ο υπουργός Εργασίας είναι υπουργός εργοδοσίας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, και υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά έχουν γίνει δεκτές από την πλατιά πλειοψηφία του ελληνικού λαού, εκτός από τα οργανωμένα συμφέροντα κάποιων συνδικαλιστών. «Εμείς βλέπουμε ήδη αποτελέσματα και τα βλέπει ο ελληνικός από τα αποτελέσματα εφαρμογής του αναπτυξιακού νομοσχεδίου», είπε ο κ. Λιβανός, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μοναδικό στόχο έχει να μην αφήσει την κυβέρνηση να φέρει την ανάπτυξη και να πάει τη χώρα μπροστά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας ότι παρακάμπτει απόφαση του ΣτΕ για να υπηρετήσει με τον πιο ποταπό τρόπο τα συμφέροντα της εργοδοσίας. «Κανονικά, ο κ. Βρούτσης δεν θα έπρεπε να λέγεται υπουργός Εργασίας. Θα έπρεπε να λέγεται υπουργός εργοδοσίας, κάνει το χατίρι του ΣΕΒ, ο οποίος με απόλυτη επιμονή, εδώ και χρόνια, επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, όταν δεν μπορεί να υπογραφεί ΣΣΕ», είπε.

«Έρχονται μειώσεις μισθών»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο κατέθεσε μια σειρά διατάξεων που χτυπούν στον πυρήνα τους τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χτυπούν τις δύο βασικές αρχές, την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και το δεύτερο μνημόνιο, δηλαδή με χειρουργικά πλήγματα στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και στη διαιτησία.

«Είναι προφανές ότι εδώ δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και εργατικών δικαιωμάτων», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε ότι «δεν χρειάζεται η εμπειρία του 2012, όταν, δηλαδή, υπήρξε έκρηξη επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων που στην πλειονότητά τους προέβλεπαν μειώσεις μισθών, δεν χρειάζεται η εμπειρία εκείνου του κοινωνικού ολέθρου», γιατί «το ίδιο το κείμενο της ΤτΕ, το οποίο η κυβέρνηση επικαλείται ως τη μόνη επιστημονική βάση για αυτά που εισηγείται σήμερα, λέει σαφέστατα ότι θα έχουμε ένα μηχανισμό που θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών».

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης

   Κίνημα Αλλαγής: Μοντέλο άναρχης ανάπτυξης με αναλώσιμους εργαζόμενους

   «H απουσία στοιχειώδους αναπτυξιακού σχεδιασμού, η αποδιοργάνωση της αγοράς εργασίας, η έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας μαζί με τον πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο νομοθέτησης, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, επί της αρχής», ανέφερε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και κατήγγειλε ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει ένα μοντέλο άναρχης ανάπτυξης με αναλώσιμους εργαζόμενους. Σημείωσε ιδίως την απουσία στρατηγικού προγράμματος και προειδοποίησε ότι στέλνει μήνυμα ενός κράτους που θα προσελκύσει χαμηλής ποιότητας επενδύσεις. Ο κ. Κατρίνης κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών.

   ΚΚΕ: Γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους

   Νομοσχέδιο που υπακούει στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, που τους δίνει γη και ύδωρ, χαρακτήρισε το αναπτυξιακό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που κατήγγειλε ότι αποτελεί την κορυφαία πράξη συνέχειας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα νομοσχέδιο που δίνει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους και ξηλώνει ότι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι κοινή βάση για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και, στο πλαίσιο αυτό, είναι "αποκαλυπτικά" όσα είπε ο Γιάννης Δραγασάκης για τη διατήρηση των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι γίνεται ακόμη πιο φτηνή η εργατική δύναμη, για να είναι αναλώσιμη, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

   ΜέΡΑ25: Δωράκια σε συγκεκριμένες οικογένειες

   «Τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο; Περιλαμβάνει δωράκια. Μπορούν οι συγκεκριμένες οικογένειες στην Ελλάδα να κατασκευάζουν πλέον χωρίς περιβαλλοντικές άδειες, να αγοράζουν κανάλια ανώνυμα, να κτίζουν πάνω στα αρχαία, να κτίζουν ουρανοξύστες παντού, να απασχολούν εργαζομένους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, να έχουν ιδιωτικούς δήμους και άπλετο ηλεκτρονικό τζόγο», ανέφερε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Αναφερόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά, είπε ότι «η τρόικα και οι δανειστές ήταν πιο ειλικρινείς που κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις γιατί το νομοσχέδιο τις κάνει τόσο διάτρητες, με τόσες εξαιρέσεις από την εφαρμογή τους, που πάρα πολύ απλά δεν εφαρμόζονται».


23:15 | 24.10.2019

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου