Αποφασισμένος για οριστικό διαζύγιο με τον ΚΙΝΑΛ προσήλθε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ. Αν και υπήρχαν και άλλες επιλογές που θα διαφοροποιούσαν το κόμμα του από το ΠΑΣΟΚ και την ίδια ώρα δεν θα τίναζαν στον αέρα την προσπάθεια για ενιαία κεντροαριστερά, εκείνος επέλεξε την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, γνωρίζοντας πως έτσι θα δρομολογούσε εξελίξεις.
Μάλιστα κατά τη συνεδρίαση ο Θόδωρος Μαργαρίτης κατέθεσε την άλλη άποψη: «η επιλογή για Παρών ή Αποχή εξασφαλίζει της ενότητα της ΔΗΜΑΡ και τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής». Ειδικά η αναφορά του στο ΚΙΝΑΛ δείχνει πως γνώριζαν καλά στη ΔΗΜΑΡ πως θα ανακοίνωναν το οριστικό διαζύγιο με τη Φώφη Γεννηματά.
«Οφείλουμε παρά τα λάθη, τις όποιες διαφωνίες μας με το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2015 και πρέπει να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών» συμπλήρωσε.
Ο Θόδωρος Μαργαρίτης ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι σε θετική κατεύθυνση τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να μην βλέπουμε μια κυβερνητική πλειοψηφία με αμφίβολη προγραμματική κατεύθυνση προχώρησε χωρίς συναινέσεις και με απόλυτη εργαλειοποίηση με στόχο τα παιχνίδια εξουσίας και την κομματική αντιπαράθεση. Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη». Το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας τη θέση του κόμματος για τη προκήρυξη εκλογών επεσήμανε ότι η σχετική συζήτηση δεν βρίσκεται σε ουδέτερο χρόνο και δεν είναι δυνατόν να μην συνυπολογισθεί αυτό το δεδομένο.
Την πρόθεση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για οριστική ρήξη φαίνεται πως γνώριζε και η Φώφη Γεννηματά. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας στην Κ.Ε. φέρεται να αποκάλυψε πως «μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Από την άλλη, μου διαμηνύθηκε ότι αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει το ΝΑΙ, θα υπάρξει διαγραφή. Είναι φανερό ότι ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι».
Η Φώφη Γεννηματά με συνοπτικές διαδικασίες επέλεξε τη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου το απόγευμα της Κυριακής. Σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ σχολιάζεται πως «η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε σήμερα τον Πρόεδρο του ενός από τα δύο κόμματα της Συμπαράταξης στη Βουλή, λόγω της απόφασης της ΔΗΜΑΡ να πει ΝΑΙ σε ένα εθνικό θέμα αρχών. Η στάση της ΔΗΜΑΡ υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα. Οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες μπορούν να κρίνουν. Κρίμα».
Η ανακοίνωση της ΚΕ
Στην ανακοίνωση της απόφασης της ΚΕ γίνεται αναλυτικά αναφορά στους λόγους για τους οποίους σε κάθε περίπτωση η ΔΗΜΑΡ δεν μπορούσε να συνεχίσει με το ΠΑΣΟΚ αφήνοντας αιχμές για την στάση της προέδρου του.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «όλα αυτά τα χρόνια (σ.σ. της συνεργασίας) η ΔΗΜΑΡ λειτουργεί απολύτως προωθητικά. Προτείναμε και πιέσαμε για ενέργειες, όπως την εκλογή επικεφαλής από τη βάση και την συμπόρευση όλων των δυνάμεων για έναν ισχυρό φορέα. Σημαντικές προτάσεις μας βέβαια, που θεωρούμε ότι θα οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα, δεν υιοθετήθηκαν, όπως η δημιουργία ενιαίου φορέα καθώς τα υπόλοιπα κόμματα προέκριναν την ύπαρξη στο μεταβατικό στάδιο ενός πολυκομματικού φορέα.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά απ’ όσους υποστήριξαν τη διατήρηση της πολυκομματικότητας. Την ανανεωτική αριστερά δεν είναι δυνατόν να την επικαλούμαστε μόνο σε επίπεδο ρητορικής όταν αναφερόμαστε στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς έχει ιδέες, αρχές, αξίες και θέσεις και με αυτές συμμετέχουμε στο Κίνημα Αλλαγής».
Αναφορά γίνεται και στις απειλές εκ μέρους της Φώφης Γεννηματά για την υπόθεση των Πρεσπών: «οι διαφορετικές προσεγγίσεις και μάλιστα σε εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται υπό την απειλή συνεπειών».
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην προοπτική μιας μεγάλης δημοκρατικής σοσιαλιστικής παράταξης» συνεχίζεται στην ανακοίνωση συμπληρώνοντας πως «ο καθένας και η καθεμιά με τη δική του πολιτική ευθύνη και τις δικές του αποσκευές μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου».
«Μέσα από το Κίνημα Αλλαγής πορευόμαστε με τις πολιτικές μας αποσκευές. Αυτή είναι η δύναμή μας όλα αυτά τα χρόνια. Στόχος είναι η πρόσθεση και πολλαπλασιασμός των δυνάμεων και όχι η αφαίρεση και η διαίρεσή τους. Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να αξιοποιήσει τη θέση μας και στο Μακεδονικό, ώστε να εκφραστούν και εκείνοι οι κεντροαριστεροί και προοδευτικοί πολίτες που είναι υπέρ της συμφωνίας και κατά της κυβέρνησης. Η θέση για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αντιστρατεύεται την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς που ξεκινήσαμε από το 2015 μαζί με το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια και με άλλες δυνάμεις και πέρασε σήμερα στην φάση του Κινήματος Αλλαγής» αναφέρει κάνοντας μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Μάλιστα μέσω της ανακοίνωσης καλεί στη συγκρότηση μετώπου τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά της ΝΔ. « Έχουμε επίγνωση ότι η συμπαράταξη των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας θα κινηθεί σε ριζική αντιπαράθεση με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές αποτελεί και δικό μας στόχο. Η ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα αποτελεί ένα στοιχείο συσπείρωσης και κοινού αγώνα» αναφέρει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την χώρα με ανοιχτά εθνικά ζητήματα και την οικονομική κρίση στην κορύφωσή της, ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη Κεντροαριστερά, μία ισχυρή προοδευτική παράταξη. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή την προοπτική για να υπάρξουν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της χώρας».
Όσον αφορά την απόφαση για την Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθαρίζεται πως αυτή είναι σύμφωνη με την πάγια θέση του κόμματος και σε θετική κατεύθυνση. «Από την πρώτη στιγμή, θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία της συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, είναι η εθνική γραμμή» σημειώνεται. Δεν παραβλέπονται τα αρνητικά σημεία αλλά «αποτελεί έναν συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά. Βέβαια, η ρηματική διακοίνωση, η οποία συνοδεύει τις πρόσφατες αναθεωρήσεις που συντελέστηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εκτός του ότι πιστοποιεί ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, διευκρινίζει ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας ανήκει στη νοτιοσλαβική οικογένεια γλωσσών».
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στον Λεωνίδα Κύρκο: «Διαχρονικά, εξάλλου, ο πολιτικός μας χώρος υπήρξε υπέρμαχος της επίλυσης του προβλήματος. Ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος που το 1993 στο ‘’Αδιέξοδο βήμα του Εθνικισμού’’ έγραφε για ‘’μια ιστορική ευκαιρία που αν την «άρπαζε» η χώρα μας θα μπορούσε να αναβαθμίσει τη διεθνή της θέση για δεκαετίες’’. Ήταν ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης που το 1992 έλεγε ότι ‘’οι υπερβολές και οι παλικαρισμοί στα εθνικά θέματα έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε «απρόβλεπτες» για τους υπαίτιους καταστροφές’’».
«Τασσόμαστε σταθερά απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού» αναφέρεται σε άλλο σημείο αφήνοντας αιχμές και κατά της αντιπολίτευσης.
«Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες, για αυτό εξάλλου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταψηφίσαμε στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Το ίδιο, ακριβώς πράξαμε και τον Ιούνιο του 2018, υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αλλά και πριν ένα μήνα καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, καθώς αυτή η κυβέρνηση ασκεί μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική που δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση» διευκρινίζεται σε μια προσπάθεια να μην μείνουν σκοτεινά σημεία που άλλοι θα εκμεταλλευθούν για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.