Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ του Ζάεφ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Έτσι, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κατάφερε να περάσει τον πρώτο από τους τρεις συνολικά σκοπέλους στη μακρά διαδικασία της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Απομένουν άλλες δύο φάσεις. Στην επόμενη θα κατατεθούν οι συνταγματικές τροπολογίες , όπου εκεί χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία 61 βουλευτών, την οποία η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση και στην τρίτη φάση το κοινοβούλιο θα ψηφίσει «ναι» ή «όχι», όπου απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 2/3. 

 

«Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία. «Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ κι ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι΄αυτήν την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση . «Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ναι» είπε ο Ζάεφ.

Η ψηφοφορία διεξήχθη έπειτα από πολύωρες καθυστερήσεις και εν μέσω ανταλλαγής πολιτικών «πυρών» μεταξύ της κυβέρνησης Ζάεφ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

πηγη: https://tvxs.gr/