Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 12 Οκτ 2020
ΤΩΡΑ: Δύσκολες ώρες στο Καστελόριζο- Προς τα 6,5 μίλια πλέει το Oruc Reis-Ένα βήμα πριν την προσβολή κυριαρχίας- Έκτακτες συσκέψεις σε Μαξίμου, Πεντάγωνο και Κουμουνδούρου
Κλίκ για μεγέθυνση
12 Οκτωβρίου, 2020
 
 

Σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού βρίσκονται, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές του Libre, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς οι πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση τους αναφέρουν πως λίγο μετά τις 8 το βράδυ το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis θα βρεθεί στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο, κίνηση που θα σημάνει ουσιαστικά ευθεία απειλή σε ελληνική κυριαρχία, επί μη οριοθετημένης αλλά ουδόλως αμφισβητούμενης περιοχής ελληνικών χωρικών υδάτων.

Εφόσον δεν συμβεί κάτι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με παρέμβαση του αμερικανικού ή του γερμανικού παράγοντα απευθείας στον Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος ανοίγει τον ασκό του Αιόλου προβαίνοντας σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρόκληση, πολύ σοβαρότερη από εκείνη του περασμένου Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Πεντάγωνο οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς εφόσον η Τουρκία προχωρήσει στην απειλή της, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από αργά χθες το βράδυ, η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να αναπτύξει ακόμα και μηχανισμούς επιχειρησιακής αποτροπής.

 

Όλα αυτά έχουν τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, ο οποίος είδε δυστυχώς να διαψεύδονται οι προσδοκίες περί αναδίπλωσης και προσαρμογής της Τουρκίας μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα “Τα Νέα”, την ίδια μέρα, δηλαδή, που η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex και βγάζει εκ νέου το Oruc Reis στο Αιγαίο.

Οι ίδιες πληροφορίες του Libre αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανό να επικοινωνήσει τηλεφωνικά (ήδη μίλησε με τον Σαρλ Μισέλ) τις επόμενες ώρες με την Άγκελα Μέρκελ, πιθανώς και με τον Εμανουέλ Μακρόν και να ζητήσει άμεσα την συνδρομή της ΕΕ με σαφή, πλέον, απειλή για ενεργοποίηση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Xαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε πριν λίγο στο twitter, ο Κων. Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο:

Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν αποθρασύνεται μετά την υποστηρικτική στάση της Γερμανίας και των συμμάχων της στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απ΄ όπου, όπως λένε χαρακτηριστικά, “έφυγε με αρκετά ανταλλάγματα, κάποιες υποσχέσεις και ελάχιστες απειλές”. Εκείνο που αξιολογείται ως σοβαρό είναι, ακόμα, πως είναι πιθανό η έκρηξη προκλητικότητας με το τουρκικό ερευνητικό να προέχεται αυτή τη φορά απευθείας από το επιτελείο Ερντογάν, με εντολή του ίδιου του Τούρκου προέδρου, χωρίς την άμεση συνεργασία και συνδρομή με το υπουργείο Εξωτερικών και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως συνέβη το καλοκαίρι.

Παρά το tweet που ανάρτησε για να παρουσιαστεί ως “μέρος του παιχνιδιού” είναι πιθανό, όπως πληροφορείται το υπουργείο Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην είχε ενημερωθεί επακριβώς για τις προθέσεις του Ερντογάν, καθώς πέραν της ελληνοτουρκικής και ευρωτουρκικής διάστασης και της παραμέτρου της Κύπρου υπάρχει πιθανότατα και μια ταχεία επιδείνωση του προβλήματος της τουρκικής οικονομίας. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών φερνουν πολύ κοντά την πιθανότητα αναγκαστικής υπαγωγής της σε μηχανισμό Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και κάτι τέτοιο θα κλόνιζε πολιτικά τον Τούρκο πρόεδρο. Εάν η εξέλιξη αυτή επιβεβαιωθεί, τότε δικαιολογεί κατά ένα μέρος την οξεία κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών, καθιστά, όμως, έτι περαιτέρω επικίνδυνες τις κινήσεις του Ερντογάν.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει συναγερμό σε όλα τα κόμματα και ίσως η νύχτα αποδειχθεί μακριά. Αυτή την ώρα ξεκινά έκτακτη σύσκεψη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους Γ.Κατρούγκαλο, Θ. Δρίτσα, Β. Αποστολάκη, Χρ. Χριστοδούλου, Κ. Καμπά, Β. Καλπαδάκη κ.ά.

Πολλά φαίνεται πως θα κριθούν τα επόμενα 24ωρα και από την στάση της Γαλλίας. Ο πρωθυπουργός μελετά την πιθανότητα να ζητήσει να παρέμβει ο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς είναι πιθανό να αναγκαστεί να θέσει βέτο και να ζητήσει κυρώσεις εδώ και τώρα. Το γεγονός, δε, ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει και ανακοινώσει να αγοράσει Rafalle χωρίς να έχει λάβει ακόμα διαβεβαιώσεις αμυντικής συνδρομής, ίσως αναγκάσει την Αθήνα να ανεβάσει τους τόνους προς το Παρίσι.

Σ.Κ


πηγη:https://www.libre.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου