Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 25 Ιούν 2018
Μπλοκάρει η Γαλλία την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ;
Κλίκ για μεγέθυνση

Ωστόσο, η Γαλλία και η Ολλανδία αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την πΓΔΜ, καθώς ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να τροφοδοτήσει το αντιμεταναστευτικό αίσθημα στην Ένωση, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Έχοντας ευρεία στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αλβανία και η πΓΔΜ ελπίζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί να δώσουν το πράσινο φως σήμερα κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση αυτή στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

Όμως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη διεύρυνση της ΕΕ, αν πρώτα η Ένωση δεν προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν έχει αλλάξει άποψη. Άλλοι διπλωμάτες σημειώνουν ότι βασική ανησυχία του Μακρόν είναι το μεταναστευτικό.

«Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις προτού μπορούμε να ξεκινήσουμε τις (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις, διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προϋποθέσεων», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τι φοβάται ο Μακρόν 

Γαλλία και Ολλανδία έστειλαν σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ένα έγγραφο τον Μάιο στο οποίο επισημαίνουν την απουσία δικαστικών μεταρρυθμίσεων, την ενδημική διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα ως βασικούς λόγους για τους οποίους Αλβανία και πΓΔΜ δεν είναι έτοιμες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες.

«Η άποψή τους είναι ότι δεν πληρούνται οι όροι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», σημείωσε ένας διπλωμάτης.

Δύο ακόμη Ευρωπαίοι διπλωμάτες και δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βασικότερη ανησυχία του Μακρόν είναι ότι ακροδεξιοί πολιτικοί που κερδίζουν υποστήριξη με τη δέσμευση να σταματήσουν την μετανάστευση θα εκμεταλλευθούν το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ.

Ο Μακρόν πιστεύει η ακροδεξιά ενδέχεται να αντιδράσει «εξαιτίας της φήμης της Αλβανίας σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Δεν θέλουν να ανοίξουν το θέμα πριν τις ευρωεκλογές του χρόνου», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και οι τελματωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ώθησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την εντατικοποίηση των ενταξιακών συζητήσεων με χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο ακόμη και η Σερβία και το Μαυροβούνιο, που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, δεν είναι πιθανό να ενταχθούν στην ΕΕ πριν το 2025 το νωρίτερο.

Η θέση της Γερμανίας 

Αν και η Γερμανία συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας αναφορικά με την Αλβανία και την πΓΔΜ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αποφασίσει να στηρίξει τη διεύρυνση της ΕΕ για γεωπολιτικούς λόγους και για να αντισταθμιστεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή. «Η Γαλλία θα πρέπει να δει τη στρατηγική διάσταση της προσέγγισης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», σχολίασε γερμανική πηγή.

Κάλεσμα Κοτζιά 

«Έκκληση προς όλες τις πλευρές να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πράγματι προβλήματα με αυτές τις χώρες (πΓΔΜ και Αλβανία) - εμείς πρώτοι τα θέσαμε - αλλά αυτά μπορούν να λυθούν πιο αποτελεσματικά εάν ενταχθούν σε μια διαδικασία monitoring και screening» απηύθυνε μέσω συνέντευξής του στην EURACTIV ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εν όψει της συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο για το θέμα της διεύρυνσης των δυτικών Βαλκανίων.

Μήνυμα Μογκερίνι 

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να ανοίξουν διαπραγματεύσεις και με τα Σκόπια και με τα Τίρανα. Αυτή είναι μια αξιοκρατική διαδικασία, που σημαίνει ότι όταν υπάρχει πρόοδος, αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται και να ενθαρρύνεται. Ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα λάβουν τη σωστή απόφαση», τόνισε από την πλευρά της, η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μονγκερίνι.

Στόλτενμπεργκ: «Πρόσκληση στο ΝΑΤΟ μόνο αν επικυρωθεί η συμφωνία»

O γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας, μόνο αν επικυρώσει τη συμφωνία του ονόματος και αν υπερισχύσει το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, στο οποίο μετέχει και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ απάντησε αυτή είναι μία απόφαση που θα λάβουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

πηγη:tvxs.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου