Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 21 Ιούν 2018
«Η συμφωνία είναι ιστορική, έντιμη και έγινε με αξιοπρέπεια», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ
Κλίκ για μεγέθυνση

Η συμφωνία για το ονοματολογικό, η οποία υπερψηφίστηκε στη Βουλή της ΠΓΔΜ, είναι «ιστορική», είναι «έντιμη λύση και για τις δύο χώρες» και «έγινε με αξιοπρέπεια», δηλώνει ο Μίλε Μποσνιακόφσκι, επισημαίνοντας, ότι «ανοίγει τον δρόμο στη φιλία» και επιταχύνει την κοινή προοπτική των δύο χωρών για οικονομική ανάπτυξη και για ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή

Η συμφωνία για το ονοματολογικό, η οποία υπερψηφίστηκε στη Βουλή της ΠΓΔΜ, είναι «ιστορική», είναι «έντιμη λύση και για τις δύο χώρες» και «έγινε με αξιοπρέπεια», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιακόφσκι, επισημαίνοντας, ότι «ανοίγει τον δρόμο στη φιλία» και επιταχύνει την κοινή προοπτική των δύο χωρών για οικονομική ανάπτυξη και για ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Αλλά, πρέπει να ξεφορτωθούμε τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον ψεύτικο πατριωτισμό, τη ρητορική μίσους» υπογραμμίζει ο κ. Μποσνιακόφσκι, στέλνοντας μήνυμα και προς στις δύο χώρες. Ο κ. Μποσνιακόφσκι, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, επισημαίνει ότι η στάση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ «δεν μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας, που έχει ήδη αρχίσει» και που «συνεχίζεται» και σημειώνει ότι πλέον η χώρα του αναμένει και τα επόμενα βήματα και από την πλευρά της Ελλάδας, σε ότι αφορά την προώθηση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. και τη διαδικασία πρόσκλησής της από το ΝΑΤΟ.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Μίλε Μποσνιακόφσκι στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Φάνη Γρηγοριάδη

ΕΡ. Το κοινοβούλιο σας υπερψήφισε τη συμφωνία για το ονοματολογικό…

ΑΠ. Η συμφωνία επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, με 69 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι περάσαμε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Έχουμε αρκετά ακόμη βήματα, ως το τέλος αυτού του χρόνου, για να περατώσουμε, να ολοκληρώσουμε την επαλήθευση (verification) αυτής της συμφωνίας και την ιδιότητα μέλους της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, στο ελληνικό κοινοβούλιο στην Αθήνα. Τώρα, αναμένουμε τις επιστολές που θα πρέπει να έρθουν επισήμως, από την Αθήνα, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. που συνέρχεται στις 28 Ιουνίου. Ελπίζουμε, ότι θα έχουμε μια πολιτική ανταπόκριση μετά από αυτή τη συνεδρίαση και να έχουμε ένα ραντεβού για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ε.Ε. Η δεύτερη επιστολή θα πρέπει να είναι προς το ΝΑΤΟ - όπως είπε ήδη ο πρωθυπουργός μας στο κοινοβούλιο - ώστε στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τον Ιούλιο, να προχωρήσει η πρόσκληση, για την ιδιότητα μέλους, προς τη χώρα μας.

ΕΡ. Πως θα χαρακτηρίζατε τη συμφωνία;

ΑΠ. Θα τη χαρακτήριζα, ως κάτι, που έγινε, με πολύ θάρρος, με πολιτική αυτοπεποίθηση και με σοφία και από τις δύο πλευρές και από τους δύο πρωθυπουργούς, με υψηλή αίσθηση για τις πολιτικές και δημοκρατικές αξίες για όλη την περιοχή και τη σπουδαιότητα αυτής της περιοχής για την επιτάχυνση και τη διεύρυνση της οικονομικής ανάπτυξης προς τη δυτική Ευρώπη. Για τις οικονομικές προοπτικές, όπως ανέφερα, μάς δίνει ένα θετικό momentum για τις δύο χώρες και για την ευρύτερη περιοχή. Για την προοπτική ασφάλειας, είναι εξαιρετικό επίτευγμα να είμαστε μέλος το ΝΑΤΟ, γιατί ο «πυλώνας» της ασφάλειας στα Βαλκάνια θα είναι πολύ, πολύ πιο ισχυρός, από ότι είναι αυτή τη στιγμή. Ήταν μια κακή κατάσταση για τρεις δεκαετίες. Εικοσιπέντε χρόνια ήμασταν κολλημένοι, χωρίς κανενός είδους λύση, χωρίς κανενός είδους πρόοδο. Τώρα, η κατάσταση είναι, σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, διαφορετική. Είναι ιστορική (η συμφωνία), οπωσδήποτε. Είναι συμφωνία, βασισμένη σε αμοιβαία εμπιστοσύνη, είναι έντιμη λύση για τις δύο χώρες, με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών, την ταυτότητα μας - που από την πλευρά μας είναι σημαντικό-, ανοίγει τον δρόμο στη φιλία. Είναι καθαρή και ακριβής και έγινε με αξιοπρέπεια.

ΕΡ. Πιστεύετε ότι ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ θα υπογράψει τη συμφωνία;

ΑΠ. Η απόφαση του δεν μπλοκάρει την πρόοδο, που έχει γίνει ήδη. Το κοινοβούλιο ψήφισε, οι επιστολές θα σταλούν- ήταν κάτι που ήταν γνωστό εκ των προτέρων ότι μπορούσε να συμβεί - άρα η διαδικασία δεν εμποδίζεται. Η διαδικασία συνεχίζεται. Θα δούμε στο κοντινό μέλλον, πώς θα είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας… Εμείς, ξέρουμε, ότι στηρίζουμε τη συμφωνία, ως κυβέρνηση, και προωθούμε αυτή τη συμφωνία για την πλήρη επικύρωση και αυτό θα συμβεί. Αυτός, είπε τι θα κάνει. Ο καθένας το περίμενε, όλοι το ήξεραν. Για αυτό, τα βήματα της εφαρμογής, όσα είναι γραμμένα στη συμφωνία, έχουν λάβει υπόψη τη σημερινή κατάσταση και δεν έχει αντανάκλαση στην εφαρμογή τους. 'Αρα, η συμφωνία προχωρά. Θα δούμε τους επόμενους μήνες, πριν το δημοψήφισμα, τι πρόκειται να συμβεί… Είναι μια νομοθετική διαδικασία. Τώρα πρέπει (ο Ιβάνοφ) να υπογράψει (τη συμφωνία). Αν δεν υπογράψει, τότε, το κοινοβούλιο θα χρειαστεί να ψηφίσει εκ νέου. Και τη δεύτερη φορά, σύμφωνα με το σύνταγμα μας, είναι επιτακτικό να υπογράψει. Δεν έχει επιλογή να μην υπογράψει. Αλλά, όπως είπα, αυτό δεν σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, που έχει ήδη αρχίσει.

ΕΡ. Τι πιστεύετε για το δημοψήφισμα;

ΑΠ. Το δημοψήφισμα είναι μια καθαρή επιλογή. Ήταν πολιτική απόφαση, πολιτική επιλογή για όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρας μας και τα προηγούμενα χρόνια. 'Αρα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο λαός θα έχει το λόγο στο δημοψήφισμα. Η τελευταία λέξη ανήκει στους πολίτες της χώρας μας στο δημοψήφισμα και ότι αποφασίσουν θα είναι μια δεσμευτική απόφαση. Αυτό είναι, το είπαμε, το υποσχεθήκαμε αυτό στους πολίτες μας, πρόκειται να γίνει. Ελπίζουμε, οι πολιτικοί φορείς της χώρας μας, να έχουμε καθαρό μυαλό, να έχουμε σοφία, να δώσουμε στους πολίτες μας μια ευκαιρία, να κάνουν μια επιλογή με αυτοπεποίθηση, μια βέβαιη (confident) επιλογή.

ΕΡ. Πιστεύετε ότι το δημοψήφισμα θα είναι υπέρ της συμφωνίας;

Το πιστεύουμε και το ευχόμαστε, απολύτως. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία στο μυαλό μας, ως κυβέρνηση, ότι θα είναι θετικό. Όμως, οι πολίτες θα κάνουν την επιλογή τους. Για αυτό στέλνουμε και το μήνυμα αυτό, σε όλους τους πολιτικούς φορείς στη χώρα μας, αλλά και στη δική σας χώρα. Αλλά, πρέπει να ξεφορτωθούμε τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον ψεύτικο πατριωτισμό, τη ρητορική μίσους. Αυτά δεν θα πρέπει να επιβραβεύονται από τους πολιτικούς μας, στις δύο χώρες. Πρέπει να τα αλλάξουμε αυτά, να επωφεληθούμε, κινούμενοι προς την πρόοδο, τις δημοκρατικές αξίες.

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου