Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 06 Δεκ 2019
Ξημερώνει η μέρα του Αλέξη...
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
Δυναμικές κινητοποιήσεις το μεσημέρι και το απόγευμα της Παρασκευής σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας ● Πορείες εν μέσω αυξανόμενης κρατικής καταστολής και τελεσιγράφων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ● Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Πιστοί στο ραντεβού μνήμης για τον δολοφονηθέντα Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο δηλώνουν χιλιάδες πολίτες, μαθητές, φοιτητές και μέλη κομμάτων και οργανώσεων, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις πολλές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στην πρωτεύουσα και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι φετινές κινητοποιήσεις έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα, καθώς πραγματοποιούνται στη σκιά της αυξανόμενης κρατικής καταστολής στα Εξάρχεια και όχι μόνο, στις συνεχείς καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής βίας, αλλά και του τελεσιγράφου που έχω δώσει ο υπουργός Προστασία του Πολίτη για εκκένωση καταλήψεων, το οποίο και λήγει αύριο. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να ρίξει «λάδι στη φωτιά» εδώ και αρκετούς μήνες με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις επεμβάσεις σε καταλήψεις και ΑΕΙ.

Την αρχή κάνουν οι μαθητές

Όπως κάθε χρονιά, οι πρώτες πορείες διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν από τους μαθητές στις 12 το μεσημέρι με πολλά καλέσματα για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας.  Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ήταν μόλις 15 ετών, μαθητής, όταν η σφαίρα του Επαμεινώνδα Κορκονέα έβαζε τέλος στη ζωή του.

«11 χρόνια μετά, οι εξεγέρσεις παραμένουν ζωντανές και φωτίζουν τον δρόμο στου λαούς και τη νεολαία!» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κάλεσμα της συλλογικότητας «Ανυπόταχτος μαθητής». 

Στα Προπύλαια το μεγάλο ραντεβού

Τη σκυτάλη από τους μαθητές θα πάρουν φοιτητές, πολίτες, οργανώσεις της Αριστεράς, κόμματα και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου το απόγευμα με τα Προπύλαια των Αθηνών να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς εκεί πραγματοποιείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση στη χώρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κοινό κάλεσμα των ΑΚ, Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΔΕΑ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Ένωση Δικαίων, ΚΚΕ (μ-λ), Κόκκινο Νήμα, ΛΑΕ, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά, Συντονισμός Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων: 

Το μόνιμο κλίμα αστυνομοκρατίας στο κέντρο της Αθήνας, το χτύπημα κοινωνικών χώρων, το ξύλο, τα χημικά και οι συλλήψεις μετά την πορεία του Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια όπου επιχειρείται να επικρατήσει ένα ιδιότυπο καθεστώς αστυνομικής κατοχής, είναι σκληρές προσπάθειες τρομοκράτησης του κόσμου που θέλουν να τον στείλουν σπίτι του και να κάθεται απαθής. Πόνταραν ότι το κίνημα θα καθόταν αμήχανο και με σταυρωμένα τα χέρια. Αντ' αυτού πήραν το μήνυμα με τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος και με την συναυλία ενάντια στην καταστολή, όπου χιλιάδες κόσμου έκλεισαν τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να δηλώσουν θαρρετά ότι δεν μας τρομοκρατούν! 

Το απόγευμα της Παρασκευής έχουν ανακοινωθεί δυναμικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη την Πάτρα, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως Ξάνθη, Βόλος, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Κομοτηνή, Σάμος, Αλεξανδρούπολη, Μυτιλήνη, Ρέθυμνο, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Καβάλα, Τρίκαλα, Λαμία.

Δρακόντεια μέτρα με χιλιάδες αστυνομικούς και κλειστούς δρόμους 

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν υπό ασφυκτικά αστυνομικά μέτρα με την κυβέρνηση να έχει ήδη δείξει σε αρκετές περιπτώσεις το σκληρό κατασταλτικό της πρόσωπο.

Ειδικότερα, η ΕΛ.ΑΣ. θα επικεντρώσει την προσοχή της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στην πρωτεύουσα υπολογίζεται ότι θα βρεθούν επί ποδός περίπου 4.000 αστυνομικοί. 

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αργά το βράδυ της Πέμπτης, ενώ εκτός από ΜΑΤ και περιπολίες, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει drones, αυξημένη φύλαξη σε κυβερνητικά κτίρια, ενώ, για πρώτη φορά, θα υπάρξουν αστυνομικοί-παρατηρητές σε Ακρόπολη και Λυκαβηττό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σταθμός Μετρό στο Πανεπιστήμιο θα κλείσει στις 9 το πρωί, με τα τρένα να διέρχονται χωρίς να σταματούν.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα ασφαλείας αναφέρει

Λόγω των συγκεντρώσεων-πορειών, που έχουν εξαγγελθεί για αύριο 6 Δεκεμβρίου 2019 στο κέντρο της Αθήνας, από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής έχουν προγραμματισθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Συγκεκριμένα από 10.00΄ ώρα της 06.12.2019 έως την 07.00΄ ώρα της 07.12.2019, θα πραγματοποιηθούν σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων και από 05.00΄ ώρα της 06.12.2019 έως την 07.00΄ ώρα της 07.12.2019 δεν θα επιτραπεί η στάση και η στάθμευση αυτών, στις παρακάτω λεωφόρους και οδούς του Δήμου Αθηναίων:

 • Λ. Αλεξάνδρας σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
 • Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
 • Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
 • Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
 • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
 • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
 • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φραντζή και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
 • Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
 • Πειραιώς, στο τμήμα της από την Ιερά Οδό έως την πλατεία Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
 • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
 • Ρηγίλλης, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Γεωργίου Β΄ και Βασ. Σοφίας.
 • Υψηλάντου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μ. Πετράκη και Ηροδότου.
 • Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.
 • Μάρνη, στο τμήμα της από την Πλατεία Βάθης έως την οδό Πατησίων.
 • Στουρνάρη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαΐμη και Γ΄ Σεπτεμβρίου,
 • Μπουμπουλίνας σε όλο το μήκος της.
 • Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Μάρνη έως την πλατεία Ομονοίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
 • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού.
 • Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.
 • Τζωρτζ , σε όλο το μήκος της.
 • Μπόταση , σε όλο το μήκος της.
 • Κάνιγγος, σε όλο το μήκος της.
 • Σολωμού, σε όλο το μήκος της.
 • Καποδιστρίου, σε όλο το μήκος της.
 • Χαλκοκονδύλη , σε όλο το μήκος της.
 • Σπ. Τρικούπη , σε όλο το μήκος της.
 • Θεμιστοκλέους, σε όλο το μήκος της.
 • Εμμ. Μπενάκη, σε όλο το μήκος της.
 • Ζωοδόχου Πηγής, σε όλο το μήκος της.
 • Χαρ. Τρικούπη, σε όλο το μήκος της.
 • Μαυρομιχάλη, σε όλο το μήκος της.
 • Ιπποκράτους, σε όλο το μήκος της.
 • Ασκληπιού, σε όλο το μήκος της.
 • Πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), Κάνιγγος και Εξαρχείων, καθώς και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό .

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

 

Τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, πέρα από τις εκατοντάδες των αστυνομικών, των ΜΑΤ, των ιπτάμενων καμερών τύπου drone και των πυροσβεστών που επιστρατεύονται στα μέτρα τάξης, η Τροχαία της πόλης έχει προειδοποιήσει τους οδηγούς να αποφύγουν το κέντρο την Παρασκευή. Έτσι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της:

Από 11.00΄ ώρα σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ.Ντηλ, Βασ.Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

Επίσης δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ως εξής:

Α. Από την 15.00΄ ώρα της Πέμπτης (05-12-2019) και μέχρι την ώρα 06.00΄ του Σαββάτου (07-12-2019), στις παρακάτω οδούς:

- Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Τσιμισκή.

- Εγνατία, στο τμήμα της από την οδό Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι οδό Εθνικής Αμύνης.

- Γρ.Λαμπράκη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Καυτανζόγλου.

Β. Από την 05.00΄ ώρα της Παρασκευής (06-12-2019) και μέχρι την ώρα 06.00΄ του Σαββάτου (07-12-2019), στις παρακάτω οδούς:

- Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λάζου Εξάρχη μέχρι την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την οδό Σ. Δραγούμη.

- Αρμενοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Μελενίκου μέχρι την οδό Εθνικής Αμύνης.

- Βασ.Ηρακλείου, στο τμήμα της από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρόλου Ντηλ.

- Πανεπιστημίου, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Γ.Βιζυηνού.

- Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Αγ.Δημητρίου μέχρι την οδό Γ. Λαμπράκη.

- Ολυμπιάδος, στο τμήμα της από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι το ύψος της οδού Κασσάνδρου.

- Αγγελάκη σε όλο το μήκος της.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου