Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Μάρ 2019
ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΔΗΜΩΝ
Κλίκ για μεγέθυνση

Την ανάγκη επανακαθορισμού της διοικητικής διάρθρωσης και άλλων δήμων, πέραν εκείνων που περιλαμβάνει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνουν βουλευτές, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ. Η τροπολογία είναι ψηφοθηρική κατήγγειλε το ΚΚΕ και αμφισβήτησε ότι τα ζητήματα που θα ανακύψουν με το σπάσιμο των δήμων δεν θα λυθούν στα χρονοδιαγράμματα που τίθενται.
Κατά τη συζήτηση της τροπολογίας «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα, επανακαθορισμός της διοικητικής διάρθρωσης των Δήμων Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Κοζάνης, Λέσβου και Σάμου», ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι το θέμα θα εξεταστεί από νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα έχει και επιστημονικό και διακομματικό χαρακτήρα, προκειμένου να εξεταστούν και άλλα ώριμα αιτήματα.
Η επιτροπή θα συντάξει μελέτες και σε εύλογο χρόνο, «σε λίγους μήνες», κατά τα λεγόμενα του κ. Χαρίτση, θα εισηγηθεί ποιες επιπλέον ρυθμίσεις πρέπει να υπάρξουν και σε ποιες περιοχές. Χθες βράδυ, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση, έσπευσε να επικαλεστεί δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ που τάσσονταν υπέρ της κατάτμησης των δήμων που έχουν περιληφθεί στην τροπολογία.
Χθες το βράδυ, ο Γιώργος Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ), μιλώντας στη Βουλή, επισήμανε πως η τροπολογία έπρεπε να περιλάβει και τη Γορτυνία.
Ο Τάσος Πρατσόλης (ΣΥΡΙΖΑ) υπογράμμισε ότι απαιτείται συνολική μελέτη για δυνατούς δήμους με ουσιαστικές αρμοδιότητες και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το υπουργείο έπρεπε συνολικά να μελετήσει το ζήτημα για τους 325 δήμους αντί να λάβει επιλεκτικές αποφάσεις.
Ο Συμεών Μπαλλής (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι υπάρχουν δεκάδες αιτήματα για κατάτμηση δήμων, αλλά κράτησε αποστάσεις για την επιλογή του υπουργείου Εσωτερικών να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τροπολογία. Χαιρέτισε, συνεπώς, την εξαγγελία της κυβέρνησης για συγκρότηση νομοπαρασκευστικής επιτροπής που θα μελετήσει όλα τα προβλήματα.
Ο Γιώργος Πάλλης (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι η τροπολογία αποκαθιστά τη σχέση δήμου-δημότη γιατί στη Λέσβο το δόγμα «ένα νησί-ένας δήμος» απέτυχε, δεδομένης της γεωμορφολογίας του νησιού. «Η τροπολογία έρχεται αυτήν την ώρα γιατί δεν μπορούσε να έρθει νωρίτερα, και αξίζει συγχαρητήρια που έρχεται μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη», παρατήρησε ο βουλευτής, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι ψηφοθηρικά.
O Δημήτρης Σεβαστάκης (ΣΥΡΙΖΑ), αναφερόμενος στη Σάμο που έχει περιληφθεί στην τροπολογία, εκτίμησε ότι «ο αυτοδιοικητικός εξορθολογισμός» θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη του νησιού και στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, σε μία φάση, μάλιστα, που έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από το προσφυγικό.
«Ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση αστοχίας στον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, που ήταν αποτέλεσμα του προγράμματος "Καλλικράτης". Τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή του Βελβεντού μετά από οκτώ χρόνια εφαρμογής του "Καλλικράτη" είναι περισσότερα απ' αυτά που υποτίθεται ότι θα λυνόντουσαν», σημείωσε ο βουλευτής Γιώργος Ντζιμάνης (ΣΥΡΙΖΑ).
Ο Θεμιστοκλής Μουμουλίδης (ΣΥΡΙΖΑ), αναφερόμενος στην τροπολογία, ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών γιατί «προχώρησε στη γενναία επιλογή να προχωρήσει στον διαχωρισμό δήμων και αψήφησε το πολιτικό κόστος». Παρατήρησε, επίσης, ότι ενώ η Τοπική Οργάνωση της ΝΔ διαφωνεί, ο βουλευτής της ΝΔ που εκλέγεται στον νομό καθώς και οι άλλοι πολιτευτές της ΝΔ συμφωνούν με την τροπολογία που καθιστά το Βελβεντό ανεξάρτητο δήμο.
Νομοπαρασκευαστική επιτροπή
Πάντως, χθες το βράδυ, ο κ. Χαρίτσης αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα και για άλλους δήμους, η κυβέρνηση, όμως, προχώρησε αυτήν τη φορά στοχευμένα με πέντε δήμους γιατί οι συνθήκες είναι ώριμες και έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Προανήγγειλε, εξάλλου, ότι το ζήτημα θα συζητηθεί σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα συγκροτηθεί για τον επανακαθορισμό της διοικητικής διάρθρωσης και άλλων δήμων.
Η στάση στελεχών της ΝΔ
Ο υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών που δεν ανήκουν στο κυβερνών κόμμα για την ανάγκη επανακαθορισμού των ορίων στους δήμους που αφορά η τροπολογία. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτσης επικαλέστηκε δηλώσεις του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος τοποθετείται υπέρ της διάσπασης, της Νέας Δημοκρατίας στο Ληξούρι που τάσσεται υπέρ της διάσπασης του Δήμου Κεφαλλονιάς, παλαιότερες δηλώσεις του Νίκου Δένδια που μιλάει για την ανάγκη δημιουργίας τριών δήμων στην Κέρκυρα, αλλά και του δημάρχου Σάμου, ο οποίος θα είναι υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, και έστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε την κατάτμηση του Δήμου Σάμου.
Στον ορεινό όγκο της Θεσσαλονίκης, οι συνενώσεις των δήμων δημιούργησαν προβλήματα, ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, ο Σάββας Αναστασιάδης (ΝΔ) και τόνισε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το χωροταξικό των δήμων συνολικά, χωρίς να αρνηθεί, πάντως, ότι κακώς ρυθμίζεται το θέμα για τους 5 δήμους με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.
«Δεν υπάρχει βουλευτής που να μην έχει δεχθεί παράπονα και αιτήματα για κατάτμηση δήμων. Αυτό όμως πρέπει να ρυθμιστεί τρεις μήνες πριν από τις εκλογές; Πόσο σοβαρή είναι μία πολιτεία που νομοθετεί λίγο πριν τις εκλογές χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια;» είπε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας,, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με ψηφοθηρικό στόχο.
Ανδρ. Λοβέρδος: Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν
«O ένας δήμος στην Κεφαλλονιά ήταν αυτοκτονικός. Δεν γινόταν να βγει πέρα. Όποιος ξέρει το νησί θα τα πει αυτά. Εγώ δεν παρασύρομαι, όπως κάποιοι άλλοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, από τοπικισμό, διότι αγαπάω και το Αργοστόλι. Όμως, δεν γίνεται αυτό το νησί να έχει έναν δήμο. Οι ορεινοί του όγκοι καθιστούν απαράδεκτη τη λογική τού ενός δήμου. Και, φυσικά, και άλλοι συνάδελφοι, από αλλού, έχουν αντίστοιχα προβλήματα», επισήμανε πριν από λίγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τροπολογία.
ΑΠΕ
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου