Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 27 Αύγ 2020
Αντιφατικά μηνύματα από τους ΥΠΕΞ για τις τουρκικές προκλήσεις
Κλίκ για μεγέθυνση
27.08.2020, 15:31

 

 
 

Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών λίγο προτού ξεκινήσει η άτυπη σύνοδος στο Βερολίνο, απ' το οποίο η Αθήνα προσδοκά σε κυρώσεις και αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα.

Έτσι, ενώ ο Γερμανός Χάικο Μάας, που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, κινήθηκε περισσότερο στη λογική των ίσων αποστάσεων, ο Αυστριακός ομόλογός του ήταν πιο αυστηρός και επισήμανε ότι είναι «απολύτως ουσιώδες» η Ε.Ε. να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη και είναι σαφές ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η Νότια Σινική Θάλασσα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα πράγματα εκεί να εξελιχθούν έτσι. Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να αποτελεί τη βάση και είμαι υπέρ του να διεξαγάγουμε μια πραγματικά θεμελιώδη συζήτηση για την Τουρκία», δήλωσε ο Αυστριακός Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Νομίζω ότι σιγά- σιγά πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Χρειαζόμαστε ένα "reality check" και η ΕΕ πρέπει να δείξει μια σαφή στάση, όταν η Άγκυρα συμπεριφέρεται έτσι και παρουσιάζει τέτοια ρητορική και τέτοια μέτρα, όπως αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία παραβιάζει με τις ενέργειές της το Διεθνές Δίκαιο, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι χρειάζεται διάλογος μεταξύ των πλευρών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στις σχετικές συμβάσεις. «Αυτό είναι απλά γεγονός. Και στο Δίκαιο της Θάλασσας, αυτό το γνωρίζουμε, το ζήτημα π.χ. πού τελειώνει η επικράτεια, είναι αμφιλεγόμενο, αλλά ο τρόπος με τον οποίον προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα…, έχει κανείς την εντύπωση ότι έχουμε μια όλο και μεγαλύτερη πυριτιδαποθήκη και πρέπει να τραβήξουμε το φυτίλι. Ο αριθμός των πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή σχεδόν αναγκαστικά δείχνει ότι θα υπάρξουν κάποτε περιστατικά και αυτό βρίσκεται μπροστά στην πόρτα μας. Για αυτό, για άλλη μια φορά, καταστάσεις όπως τις βλέπουμε στην Νότια Σινική Θάλασσα δεν θέλουμε να τις δούμε να επαναλαμβάνονται στη Μεσόγειο», κατέληξε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος εμφανίστηκε προσεκτικός στο θέμα των κυρώσεων.  «Θα μιλήσουμε για πολύ σημαντικά θέματα, για την Λευκορωσία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο... Όλοι περιμένουν να δουν τι θα προτείνουμε για τις κυρώσεις, θα το συζητήσουμε αυτό. Όπως ξέρετε είναι μια άτυπη συνάντηση, δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις, μόνο πολιτικές προτάσεις που θα εξεταστούν αργότερα. Αλλά αυτή η συνάντηση είναι σημαντική διότι το επίπεδο των κυρώσεων, εναντίον ποιων θα επιβληθούν κυρώσεις, θα πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή», είπε.

Τη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, όταν τον ρώτησαν εάν θα πει ναι σε κυρώσεις για τη Λευκορωσία σε περίπτωση που δεν αποφασιστούν κυρώσεις και για την Τουρκία. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ μίλησε για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά χωρών-μελών της ΕΕ. και είπε ότι το διακύβευμα είναι η αξιοπιστία της Ευρώπης. Η αλληλεγγύη της Ε.Ε. πρέπει να είναι πραγματική και ουσιαστική, υπογράμμισε.

Το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών δεν λαμβάνει αποφάσεις, αυτές αναμένονται στην ειδική σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Όμως ο κατάλογος των κυρώσεων θα είναι ένα μήνυμα πολιτικών προθέσεων προς τον Ερντογάν.

Τετ α τετ Δένδια με Στόλτενμπεργκ

Στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα.

.

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές ο κ. Δένδιας κατήγγειλε την τουρική παραβατικότητα και τόνισε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας, ενώ από την πλευρά του κ. Στόλτενμπεργκ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Η Αθήνα προσδοκά σε κυρώσεις όπως επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη συνεδρίαση αυτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει - όπως έχει δεσμευτεί - κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει», είπε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.


 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου