Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 01 Μάρ 2019
Μόνο σε περιπτώσεις που πραγματικά χρειάζεται, συζήτηση για διάσπαση δήμων
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 

«Με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και μόνο σε περιπτώσεις που πραγματικά χρειάζεται, σε πολύ συγκεκριμένες και εξειδικευμένες περιπτώσεις» γίνεται η συζήτηση για τη διάσπαση δήμων, δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM, 104,9».

«Προς το παρόν δεν μπορώ σας πω σε ποιους δήμους αφορά, για το λόγο ότι το θέμα αυτό ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού κ. Χαρίτση. Είναι βέβαια μια συζήτηση η οποία είχε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ενόψει των εκλογών. Από ό,τι ξέρω, θα γίνει σε λίγες περιοχές και για πολύ συγκεκριμένους λόγους», τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη.

Με αφορμή τη σχετική τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, η υφυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ή επιδίδεται σε ανοίκειες επιθέσεις πάσης φύσεως», ανέφερε ότι «η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε και αποφάσισε κάποια πράγματα», ωστόσο, συνέστησε αναμονή και υπογράμμισε ότι «ο υπουργός έχει υπόψη του όλα τα δεδομένα, έχει δεχτεί δηλαδή επισκέψεις και αιτήματα κάποιων δήμων που θέλουν να διασπαστούν και με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή τα εξετάζει».

Εξάλλου, η κ. Χρυσοβελώνη γνωστοποίησε ότι πολύ σύντομα θα έρθει στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα αφορά ζητήματα ισότητας και έμφυλων διακρίσεων, ιθαγένειας και αλλαγών στον Κλεισθένη ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν «επιτροπές ισότητας στους δήμους και κατ' επέκταση στις περιφέρειες», ενώ οι δομές που θα λειτουργήσουν(συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας) «θα είναι προνοιακά ιδρύματα, δηλαδή, θα λειτουργούν και θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό κάτι που διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους και μετά τη λήξη του προγράμματος ΕΣΠΑ, από το οποίο αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούνται». Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει, όπως είπε, συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ ενώ «όλα αυτά θα εφαρμοστούν μετά το τέλος των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Στο μεταξύ, η υφυπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να κάνει καμπάνιες αφενός για να προτρέπει τις γυναίκες να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια, και στην Αυτοδιοίκηση και στις εθνικές εκλογές, αφετέρου για να προτρέπει όλους να ψηφίζουν και γυναίκες. Σχετικά με την ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια ανέφερε ότι «το 40% υπάρχει» και πρόσθεσε ότι «μπαίνει τώρα και στις εθνικές εκλογές -με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο- και το 40% θα υπολογίζεται όχι ανά την επικράτεια αλλά ανά περιφέρεια». Επίσης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να διενεργηθεί έρευνα για το εάν υπάρχει περίπτωση να τελείται αδίκημα έμφυλης διάκρισης σε βάρος ενός ατόμου σε γηροκομείο των Καλαβρύτων.

Για τις 120 δόσεις και τη ρύθμιση που προωθείται για τα «κόκκινα» δάνεια σχολίασε: «Σαφέστατα δεν γίνονται στο πλαίσιο προεκλογικών παροχών, όπως ενδεχομένως είχε μάθει η ΝΔ να κάνει. Είναι νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες αυτή η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, είναι αυτό που η κυβέρνηση υποχρεούται να αποδώσει στους πολίτες που δοκιμάστηκαν πάρα πολύ σκληρά από την κρίση, να βελτιώσει την καθημερινότητά τους και θεωρώ ότι θα δώσει σαφέστατα νέα πνοή στην οικονομία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου