Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 14 Φεβ 2019
Απολογία Τσουκάτου: Ζητώ συγγνώμη αλλά έπρεπε να μπουν λεφτά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ - Τι είπε για Σημίτη
Κλίκ για μεγέθυνση

Για τα εκατομμύρια των... χορηγιών που έδιναν στο ΠΑΣΟΚ, επί των ημερών του, διάφορες εταιρείες , κάτι που "αποτελούσε και ακόμα αποτελεί πάγια πρακτική και για άλλα κόμματα", μίλησε σήμερα στην απολογία του στο δικαστήριο για το ...δωράκι του ενός εκατομμυρίου μάρκων από την Simenes, ο άλλοτε πανίσχυρος άντρας του ΠΑΣΟΚ , ο αποκαλούμενος και "στρατηγός", Θεόδωρος Τσουκάτος.

Σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο -όπως τόνισε- των δημοσίων σχέσεων δόθηκε από την Siemens και το επίμαχο ποσόν στο κόμμα του .

Τα δε χρήματα "πήγαν μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες τα μέτρησαν και τα πήραν».

Κατά τ' άλλα ο Θεόδωρος Τσουκάτος ,που κατηγορείται για την υπόθεση της χρηματοδότησης το 1999 με ένα εκατομμύριο μάρκα (420.000 ευρώ) από τον γερμανικό κολοσσό , απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουγημάτων Αθήνας :

*Ζήτησε συγνώμη γιατί «την παρανομία την έκανα, δεν έδωσα μεγάλη σημασία λόγω της πίεσης της δουλειάς και της ανάγκης να έρθουν χρήματα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ»

*Εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην ηγεσία του κόμματος του που "δεν είπε την αλήθεια" και με "έκανε αποδιοπομπαίο τράγο" . Όπως τόνισε είχε εξ αρχής ενημερώσει όταν προέκυψε το θέμα τους Σημίτη και Παπανδρέου, για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια, αλλά ουσιαστικά δεν πήρε καμία απάντηση.

*Εμφανίστηκε σήμερα επικριτικός στην τακτική των κομμάτων να χρηματοδοτούνται από ιδιώτες. Επικαλέστηκε μάλιστα και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.

Όσο γα τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, παρά την πικρία που εξέφρασε για την στάση του, τον χαρακτήρισε "έντιμο πολιτικό, που πέτυχε πολλά για τη χώρα" αν και παραδέχτηκε ότι στο περιβάλλον του "υπήρξαν και ανέντιμοι άνθρωποι".  

Η συγγνώμη του «στρατηγού»

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον Ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν , από την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελα τους για να έρθουν τα χρήματα από την Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη από τη ηγεσία του κόμματος μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια», είπε ο πάλαι ποτέ ισχυρός άντρας του ΠΑΣΟΚ , ο οποίος σύμφωνα με την κατηγορία πήρε το συγκεκριμένο ποσό και με αυτό δωροδόκησε άγνωστους υπαλλήλους του ΟΤΕ ώστε να πάρει η Siemens την σύμβαση 8002 για τη ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ:

«Ήμουν άσχετος με τη σύμβαση,τόνισε, ήμουν στο κόμμα , δεν είχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα , χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα.Είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Έπρεπε όμως να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση».

Κάνοντας μάλιστα και αυτοκριτική ο κατηγορούμενος είπε πως ένα από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική:

«Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων».

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματα τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ποσόν γα το οποίο δικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, ο Θεόδωρος Τσουκάτος υποστήριξε πως η πρώτη του επαφή -μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ- με τον Μιχ. Χριστοφοράκο της Siemens, έγινε στις 2/4/97 και συνολικά τον συνάντησε 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999.

Έκτοτε- όπως ισχυρίστηκε- δεν είχαν καμία επαφή.

Ο Μιχ. Χριστοφοράκος- ανέφερε ακόμα - ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ. Οι συναντήσεις αφορούσαν κυρίως την πολιτική κατάσταση και την σταθερότητα της κυβέρνησης και , όπως είπε, «είχα την αίσθηση πως μετέφερε το πολιτικό κλίμα στο εξωτερικό ως πληροφόρηση». Τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό , γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταβληθούν από τον λογαριασμό της εταιρείας.

Μέσω τρίτων προσώπων τα χρήματα ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν».

Εισαγγελέας: Που αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;

Τσουκάτος: Δημόσιες σχέσεις με το κυβερνών κόμμα.

Εισαγγελέας: Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;

Τσουκάτος: Βεβαίως. Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα και οι καταθέσεις των δυο ταμιών που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε τα χρήματα , τα μετρήσαμε και τα πήραμε. Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα, είπαν .

Εισαγγελέας: Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ. Σημίτης;

Τσουκάτος: Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πει. Δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος

Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα . Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;

Τσουκάτος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα Ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.

Ο κ.Τσουκάτος έβγαλε πικρία για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και κυρίως της ηγεσίας του. Όπως είπε εξ αρχής ενημέρωσε(μέσω συνεργατών τους) όταν προέκυψε το θέμα τους Σημίτη και Παπανδρέου, για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια, αλλά ουσιαστικά δεν πήρε καμία απάντηση:

«Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λαμπρου να τους πει πως γινόταν η διαδικασία. Έκαναν μια γενική δήλωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου (τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν το πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, από αυτό το εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε «το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά». Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε τότε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει».

"Όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα", τόνισε ο κατηγορούμενος, και συνέχισε:

" Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά. Πέρασα έναν γολγοθά δέκα χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί είμαι αιχμάλωτος».

https://www.documentonews.gr

 

 
 
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου