Με τη σημερινή αποστολή, από την Αθήνα στα Σκόπια, της ρηματικής διακοίνωσης που θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ξεκινούν και υποχρεώσεις της Βόρειας Μακεδονίας, όπως απορρέουν από τη Συμφωνία.

Αυτό σημαίνει πως σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας (έγγραφα κλπ) θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι ταμπέλες με την νέα ονομασία θα αναρτηθούν σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια καθώς και στα σύνορα της χώρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, διαβεβαίωσε πως από την ερχόμενη εβδομάδα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία. «Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε.

Ο δημοσιογράφος, Βλαντίμιρ Πετρέσκι, αποκάλυψε τις πινακίδες με το νέο όνομα λέγοντας μάλιστα πως η πρώτη από αυτές θα μπει σήμερα στα σύνορα με την Ελλάδα.

Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter
Vladimir Petreski @VPetreski
The new official signboards carrying the new Republic of North name are printed and ready be put in front of Govt institutions, border crossings, etc. The first one will be installed tomorrow at the border crossing with ..