Αρχίζοντας από το τελευταίο. Ακόμη και χθες ο (επικεφαλής) υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης με τον υπουργό του (άνευ χαρτοφυλακίου) κ. Κίκίλια έκαναν πάλι προπαγάνδα, μιλώντας για χιλιάδες προσλήψεις. Παραθέτω λοιπόν τη δήλωση («Εφ.Συν.») του Μιχάλη Γιαννάκου, πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τις επικουρικές -όχι μόνιμες- προσλήψεις που έγιναν: «Έστω όμως ότι είναι 4.000 σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες. Την τριετία 2018-2020 αποχώρησαν 4.500 μόνιμοι από το σύστημα και προσλήφθηκαν 4.000 έκτακτοι. Επομένως το σύστημα έχει ισορροπήσει στα δεδομένα του 2018, όταν δεν υπήρχε πανδημία και η σημερινή κυβέρνηση που ήταν αντιπολίτευση φώναζε ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν προσωπικό».

Πάμε τώρα στα υπόλοιπα εγκληματικά λάθη. Ότι τα μέτρα είναι πρόχειρα και αλαλούμ, θα χρειαζόταν όχι ξεχωριστό άρθρο, αλλά εγκυκλοπαίδεια. Άλλωστε το παραδέχθηκε εμμέσως και το  Μαξίμου, αφαιρώντας όλες τις αρμοδιότητες από τον κ. Κικίλια. Ότι η κυβέρνηση αποκρύβει στοιχεία, το παραδέχθηκε χθες και ο κ. Χαρδαλιάς: «Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων ανά νησί αλλά ανά περιφερειακή ενότητα δεν γίνεται για λόγους αδιαφάνειας. Γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα και στοχοποίηση της κάθε περιοχής», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Που σημαίνει ότι, παραδείγματος χάριν, δεν ανακοινώνεις ότι υπάρχει πρόβλημα στην Πάρο ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι και οι τουρίστες και αφήνεις τη διάδοση ανεξέλεγκτη, μέχρι να φτάσουν τα πράγματα στο αμήν. Και στο νησί και στα άλλα όπου ο ιός θα έχει στο μεταξύ μεταφερθεί.

Αυτό που είναι εξοργιστικό όμως, είναι το τέταρτο εγκληματικό λάθος: η προσπάθεια προκαταβολικής ενοχοποίησης των πολιτών για την κυβερνητική ανικανότητα και προχειρότητα. Εδώ ακόμη και φιλοκυβερνητικά μέσα αρχίζουν να δυσφορούν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Πρώτο Θέμα» και ένα σημερινό σχόλιο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική του έκδοση, με τίτλο «Η σχολή του Πάγκαλου». 

«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος θα μείνει στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου για τις κορυφαίες πολιτικές ανοησίες που έχει πει κατά καιρούς. Η τελευταία και ίσως δυσθεώρητη και προκλητική ανοησία που εκστόμισε ήταν η περιβόητη “μαζί τα φάγαμε!”», γράφει ο αρθρογράφος Γιάννης Μακρυγιάννης. «Με αυτή προσπαθούσε να καταστήσει το ίδιο συνένοχους για τη χρεοκοπία της χώρας τον απατεώνα που πήρε θαλασσοδάνειο (συχνά με πολιτικές πλάτες) με τον καστανά της γωνίας, που δεν έκοβε (λέει) αποδείξεις και τον «λαδωμένο» πολιτικό με τον ανθρωπάκο της λαϊκής, που δεν ζύγισε καλά τον μαϊντανό…Μία λογική που οι σημερινοί κυβερνώντες την πήγαν ακόμα παραπέρα, εκπλήσσοντας πιθανόν και τον ίδιο τον Πάγκαλο: από το «μαζί τα φάγαμε» πήγαν στο «εσείς αποκλειστικά φταίτε για την πανδημία», «εσείς ευθύνεστε για τους θανάτους από τον κορωνοϊό»!

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος παραθέτει «μερικά παραδείγματα αυτής της... "υπερΠαγκάλειας" λογικής:». Το πρώτο φωτογραφίζει μάλιστα όχι μόνο τον υπουργό Κ. Καραμανλή, αλλά και τον Κυρ Μητσοτάκη: 

«Φταίνε όσοι μπαίνουν χωρίς μάσκα στο τρόλεϊ, αλλά όχι ο υπουργός που δεν έβαλε αρκετά δρομολόγια, ώστε να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλο, όχι ο πολιτικός που κυκλοφορούσε δύο μήνες τώρα χωρίς να φοράει μάσκα και αδιαφορεί όταν οι παπάδες μπροστά του δεν φορούν μάσκα, αλλά μαλώνει τον πρώτο περαστικό.

Φταίνε όσοι συνωστίζονται στα μπιτσόμπαρα και όχι εκείνος που επέτρεψε να γίνονται πάρτι - καμιά φορά τα διοργάνωνε κιόλας, ειδικά αν ήταν εγκαίνια και άλλες ψηφοθηρικές συγκεντρώσεις. Φταίει ο εργαζόμενος που πήγε διακοπές στα νησιά και όχι όσοι επέτρεψαν χωρητικότητα στα πλοία τύπου «δεν χωράει άλλος»!

Φταίει ο εργαζόμενος, που γυρίζει από τις διακοπές και ίσως φέρνει μαζί τον ιό και όχι εκείνος που δεν φρόντισε όλοι όσοι επιστρέφουν και ειδικά οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας να κάνουν τεστ.

Φταίει ο πολίτης λοιπόν, που «χαλάρωσε» και όχι εκείνοι που πανηγύριζαν και πανηγυρίζουν ότι είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο και δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτα.

Φταίει ο πολίτης αν κολλήσει άλλον, παρότι ο ίδιος ασυμπτωματικός και όχι εκείνοι που επιμένουν να μην κάνουν μαζικά τεστ στην κοινότητα, ώστε να βρεθούν όσο γίνεται περισσότεροι ασυμπτωματικοί φορείς, που κυκλοφορούν αμέριμνοι.

Φταίει ο έρμος ο ανθρωπάκος, που προσπαθεί να εργαστεί για να μην πεθάνει από την πείνα και όχι εκείνοι που έπρεπε να προλάβουν το μπάχαλο στα βόρεια σύνορα, ιδίως στην Κακαβιά!

Φταίει ο πολίτης που δεν πρόσεξε και είναι ανεύθυνος, όπως λένε και όχι η κυβέρνηση που άνοιξε τον τουρισμό τσάτρα πάτρα: από τους 2.600.000 που εισήλθαν στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου ελέγχθηκαν μόνο οι 315.000, αλλά οι αρμόδιοι είναι βέβαιοι ότι δεν φταίει ο τουρισμός, έτσι όπως τον άνοιξαν!»

Ο κατάλογος έχει και άλλα σημεία, και πως να μην έχει άλλωστε. Παραθέτω όμως, χωρίς παραπάνω σχόλιo, ένα από αυτά: 

«Φταίει ο πολίτης που δεν καταλαβαίνει πόσο επικίνδυνος είναι ο κορονοϊός και όχι οι αρμόδιοι που ακόμα και τώρα, 19 Αυγούστου με ημερήσιο ρεκόρ 269 κρούσματα, δεν ξέρουν ακριβώς, παρότι όφειλαν, να πουν πού ακριβώς είναι το περίφημο Rt (ρυθμός μετάδοσης του ιού)! Εάν δε όντως ισχύει αυτό που είπε ο κ. Σύψας ότι το Rt ήταν από τις 20 Ιουλίου πάνω από το 1 (εκθετική διασπορά) και δεν ενήργησαν αναλόγως, τότε φέρουν και βαρύτατες, όχι μόνο πολιτικές, ευθύνες». 

Συμπέρασμα: ενώ η κατάσταση ξεφεύγει από έλεγχο, η κυβέρνηση προσπαθεί να πει «ότι εσείς φταίτε που θα πεθάνετε». Μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι θα πεθάνει και αυτή. 

 17:31 | 19 Αυγ. 2020
πηγη:https://tvxs.gr