Την ώρα που τα ερωτήματα για τις ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας έξω από την Κω, όπου ένα προσφυγόπουλο 3 ετών έχασε τη ζωή του και ακόμη ένας ανήλικας αγνοείται όταν λιμενικό σκάφος εμβόλισε βάρκα με πρόσφυγες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Πέτσας, με μια δήλωσή του, αποκαλύπτει την αντίληψη της κυβέρνησης περί «ασφάλειας» και παραδέχεται πως «θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες τραγωδίες»... 

Όλα ξεκίνησαν με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του στην Άγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε στην Ελλάδα για το χάος στο προσφυγικό και επιπλέον υποστήριξε πως «οι ελληνικές αρχές πυροβολούσαν τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία». 

 

Ο ισχυρισμός του διαψεύστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υπογραμμίζοντας πως «ενοχλεί κάποιους που προστατεύουμε τα σύνορά μας». Ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε κυνικά στη συνέχεια, αυτή η φύλαξη των συνόρων έχει κόστος και ζωές αθώων ανθρώπων. «Ζητάμε παντού και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό την κατανόηση όλων, ότι όταν αυξάνουμε τις περιπολίες.... αυξάνει στατιστικά και η πιθανότητα να έχουμε, δυστυχώς, θύματα, όπως αυτό το τραγικό περιστατικό τις προηγούμενες ημέρες», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας. 

Η δήλωσή του προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για την παραδοχή του Στέλιου Πέτσα. «Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου είναι απόλυτα καταδικαστέες τη στιγμή μάλιστα που η τουρκική ηγεσία εργαλειοποιεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές για να απειλήσει την Ευρώπη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε: 

«Ο κ. Πέτσας  έχει απόλυτο δίκιο ότι τα τελευταία 4μησι χρόνια σώζαμε και περιθάλπαμε κόσμο και το Λιμενικό Σώμα έχει καταβάλει απίστευτες προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση. Το θέμα είναι τώρα τι οδηγίες υπάρχουν στη θάλασσα...  Τι εννοεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν λέει ότι "Ζητάμε παντού και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό την κατανόηση όλων, ότι όταν αυξάνουμε τις περιπολίες.... αυξάνει στατιστικά και η πιθανότητα να έχουμε, δυστυχώς, θύματα, όπως αυτό το τραγικό περιστατικό τις προηγούμενες
ημέρες."; Έχουν ή δεν έχουν τα στελέχη του λιμενικού- τα οποία μάλιστα πραγματοποιούν αυξημένες περιπολίες - τις διαταγές να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για έρευνα και διάσωση βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου; Γιατί ανεβαίνει στατιστικά η πιθανότητα για θανάτους αντί να ανεβαίνει για διασώσεις, όταν αυξάνονται οι περιπολίες;». 

Αντιδρώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως με τα ερωτήματά του «στην ουσία δικαιολογεί τις δηλώσεις Τσαβούσογλου». «Τους αφήνουμε στην τρικυμία τους», είπε και υποστήριξε πως η φύλαξη των συνόρων γίνεται «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο». Σχολιάζοντας την απάντηση της κυβέρνησης, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε: «Κατά την πάγια τακτική της, η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει να εξηγήσει τις δηλώσεις του: γιατί τελικά περισσότερες περιπολίες  οδηγούν σε περισσότερα "τραγικά συμβάντα" και όχι σε περισσότερες διασώσεις;».