Όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τον «πυρήνα» του σκανδάλου Novartis επανέλαβε ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος κατέθεσε τη Δευτέρα με όλες τις εγγυήσεις που προβλέπει ο νόμος για την προστασία της ταυτότητάς του, ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.  Ο μάρτυρας κατέθεσε στον ειδικό χώρο της ΕΛΑΣ, στο κτίριο της ΓΑΔΑ νώ το κλιμάκιο που αποτελείται μόνο από τους εισηγητές των κομμάτων, βρέθηκε σε άλλο όροφο του αστυνομικού μεγάρου. 

Σύμφωνα με πηγές από την Προανακριτική Επιτροπή, ο «Σαράφης» επανέλαβε όσα  περιέχονται στη δικογραφία της υπόθεσης και έριξε "βόμβες" για αρκετούς πολιτικούς. Επιβεβαίωσε όλες τις πτυχές του σκανδάλου novartis, τη συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών και πολιτικών όπως των Λοβέρδου και Γεωργιάδη αλλά μίλησε και για έλεγχο των ΜΜΕ ώστε να δημιουργούν κλίμα και να εισάγονται στην αγορά τα νέα σκευάσματα της Novartis. Επίσης για τις ομολογίες Φρουζή γύρω από τον τρόπο που δωροδοκούσε γιατρούς και κρατικούς αξιωματούχους αλλά και τον τρόπο που λειτουργούσαν οι εταιρίες-πλυντήρια για  να διοχετεύονται τα χρήματα από τα "μαύρα ταμεία" της εταιρίας στους τελικούς αποδέκτες. 

Γιατί μπήκε σε καθεστώς προστασίας - Καταγγέλλει απειλές σε βάρος της ζωής του

Ερωτηθείς αρχικά για τον Δ. Παπαγγελόπουλο - αντικείμενο της Προανακριτικής- είπε ότι δεν τον έχει γνωρίσει και ότι κατέθεσε χωρίς καμία πίεσή η παρότρυνση από κανέναν στις αρχές. Γνωρίζει όλα τα στοιχεία μέσα από την εταιρία και ενώ για όλους τους ισχυρισμούς του έχει παραδώσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς έγγραφα, mails, βίντεο και άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Όπως ανέφερε, αποφάσισε να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα μετά από σοβαρή περίσκεψη και πρόσθεσε ότι απειλείται η ζωή του, καταγγέλοντας όσουν τον υβρίζουν συστηματικά εξαιτίας των αποκαλύψεών του.  

Εντύπωση προκαλούν αποπροσανατολιστικές «διαρροές» που έγιναν την ώρα της κατάθεσης "Σαράφη" σε συμπολιτευόμενα ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες αναιρούσε τις αρχικές του καταθέσεις εναντίον πολιτικών προσώπων. Άλλωστε,  δεν καταθέτει στοιχεία για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί, καθώς ο "Σαράφης" έχει δώσει στοιχεία μόνο για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, ιδιαίτερα τους Άνδρέα Λοβέρδο,  Άδωνι Γεωργιάδη, Δ. Αβραμόπουλο. 

Κατάθεση με "βόμβες" για υπουργούς

 

Όπως υποστήριξε ο «Σαράφης» ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Προεδρος του "αμαρτωλού" ΚΕΕΛΠΝΟ επί ημερών του, Θ. Παπαδημητρίου, δωροδοκήθηκαν για την πολύκροτη προμήθεια εκατομμυρίων εμβολίων για τον ιό Η1Ν1 καθώς και για το διαγωνισμό του μοριακού ελέγχου για HIV στο αίμα, που θεωρεί ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο χώρο της υγείας. Παράλληλα μίλησε για το ρόλο τιου Φρουζή και τις σχέσεις του με τους Λοβέρδο και Γεωργιάδη και μίλησε για δωροδοκία τους. Επανέλαβε όσα έχει καταθέσει  για τα σκευάσματα Gilenya, Tasigna, Lusentis και πολλά άλλα που μπήκαν στην αγορά και αποζημιώθηκαν επί υπουργίας Γεωργιάδη. 

Στην κατάθεσή του επιβεβαίωσε το πρόγραμμα διαφθοράς των γιατρών Exactly καθώς και το Harvard Project  για τη διαφθορά πολιτικών που "έφτανε μέχρι το Σαμαρά", όπως είπε. Μίλησε για τις περιβόητες clean days όταν οι εργαζόμενοι κατέστρεφαν τα αποδεικτικά στοιχεία για τις δωροδοκίες με εντολή της μητρικής εταιρίας από τη Βασιλεία αλλά και την εμφάνιση των Φρουζή και Arnout Van Amstel, στο αμφιθέατρο της εταιρίας, όπου θριαμβολογούσαν για την χειραγώγηση των υπουργών υγείας και των κρατικών αξιωματούχων. 

Παράλληλα, μίλησε για το ρόλο του Μανιαδάκη στην υπόθεση, τον τροφοδότη λογαριασμό από το εξωτερικό αλλά και την εταιρία του Βουλκίδη.  Όπως ανέφερε ο "Μάξιμος Σαράφης", η εταιρία είχε πρόγραμμα συστηματικού χρηματισμού κρατικών παραγόντων και υπουργών ώστε να εκδίδουν αποφάσεις υπέρ της Novartis. Παράλληλα "έτρεχε" πρόγραμμά επιρροής σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ ώστε να δημιουργείται κλίμα κλίμα και στη συνέχεια να επηρρεάζονται πιο εύκολα οι κρατικοί αξιωματούχοι.  

Σύμφωνα με το μάρτυρα, η εταιρία "έπιασε"  τους στόχους της για τα έτη 2010,2011,2012,2013 και 2014 ενώ καμία άλλη φαρμακευτική εταιρία δεν πέτυχε στα χρόνια του μνημονίου πάνω από 50%. 

«Κάτω οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ»

Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του προστατευόμενου μάρτυρα σε ερώτηση του Β. Κεγκέρογλου, εισηγητή του ΚΙΝΑΛ. «Μεγάλωσα με το σύνθημα "Κάτω οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ"».  
Ερωτηθείς, εξάλλου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γ. Μπούγα για τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, ο "Σαράφης" απάντησε: "Δεν ήμουν ποτέ παρών σε δωροδοκία. Τις δωροδοκίες τις έκαναν οι Μανιαδάκης-Φρουζής"

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, μετά από όσα έχουν ακουστεί στην κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα έκαναν λόγο για "ψευδείς διαρροές" με τις οποίες  "ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιχείρησαν να κρύψουν τον πανικό τους μπροστά στην κατάρρευση της θεωρίας που έστησαν περί δήθεν σκευωρίας". 

Η κατάθεσή του ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα ενώ οι εργασίες της Προνακριτικής συνεχίζονται με την κατάθεση του Δ. Τζανακόπουλου το πρωί καθώς και της "Αικατ. Κελέση" το απόγευμα, με την ίδια διαδικασία στη ΓΑΔΑ. 

πηγη:https://tvxs.gr