Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 02 Φεβ 2021
Η ώρα του Κυπριακού
Κλίκ για μεγέθυνση
EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


02.02.2021, 09:20

 

 
Τατάρ και Αγκυρα παζαρεύουν ανοιχτά την ιδέα των δύο κρατών κόντρα στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της Ε.Ε., λύση με την οποία διαφωνεί και ο Μουσταφά Ακιντζί

H διαδικασία της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, που αναμένεται να συγκαλέσει για τις αρχές Μαρτίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγει νέο κύκλο διπλωματικής κινητικότητας, με την Τουρκία να παζαρεύει ανοιχτά την ιδέα δύο κρατών κόντρα στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αποφάσεις της Ε.Ε. Η πρόσκληση Γκουτέρες προς τα πέντε μέρη (Κυπριακή Δημοκρατία, ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, Ελλάδα, Τουρκία και Μ. Βρετανία) αναμένεται επισήμως εντός των επόμενων ημερών, καθώς η προκαταρκτική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου της διάσκεψης.

Από το καλοκαίρι, πριν από τις εκλογές στα κατεχόμενα και την νίκη του Ε. Τατάρ επί του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μ. Ακιντζί, η Αγκυρα προβάλλει την πρόταση δύο κρατών, ισότιμων πολιτικά και κυριαρχικά, με βασικό επιχείρημα ότι η λύση της ομοσπονδίας μετά από 50 χρόνια συζητήσεων θα πρέπει να θεωρηθεί ανέφικτη. Ωστόσο η νέα επίσημη γραμμή της Τουρκίας (και του Ε. Τατάρ) έχει ισχυρό αντίλογο στα κατεχόμενα από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Μ. Ακιντζί, ο οποίος χθες λίγο πριν από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η ιδέα των δύο κρατών «δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας» και το μέγιστο που μπορεί να προκαλέσει είναι η περαιτέρω απομόνωση των Τουρκοκυπρίων αλλά και της Τουρκίας.

Διερωτάται μάλιστα «εάν η Τουρκία, της οποίας οι ποδοσφαιρικές ομάδες δεν παίζουν ούτε φιλικό με τουρκοκυπριακή ομάδα, θα βάλει την εξωτερική της πολιτική σε τέτοια δοκιμασία». Ο Μ. Ακιντζί αντιτείνει στην πρόταση του Ε. Τατάρ για δύο κράτη μια πιο χαλαρή ομοσπονδία. Ο Μ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών των Τουρκοκυπρίων, Ε. Σανέρ, και σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον Ε. Τατάρ.

Επιστολή Σ. Μισέλ

Τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό συζήτησαν χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προαναγγέλθηκε επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λευκωσία το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής προεδρίας, Κ. Κούσιο, υπήρξε «ταύτιση απόψεων επί των θεμάτων αρχής καθώς και ως προς την επιδιωκόμενη βάση λύσης του Κυπριακού.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο Ν. Ανασταστιάδη ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Σ. Μισέλ, επαναλαμβάνει τη στήριξη «για ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε.». Για «την επιδιωκόμενη βάση λύσης» θα συζητήσει σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας, με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ στο Λονδίνο. Στην ατζέντα είναι και η γενικότερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το θέμα των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας.

Με αφορμή την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών αύριο θα επισκεφtεί το Βερολίνο ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, για συνομιλίες με τη Γερμανίδα ομόλογό του Α. Κραμπ-Καρεμπάουερ, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε από τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, ενημέρωση για τις θέσεις της Αθήνας. Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε και τη νέα πρόταση των Πρασίνων και της Αριστεράς για πάγωμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων προς την Τουρκία για πολλοστή φορά την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με αναφορές στα τουρκικά μέσα, ο Χ. Ακάρ θα ζητήσει υλοποίηση των προγραμμάτων χωρίς καθυστερήσεις.

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου