Σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έρχονται τα όσα αναφέρουν εκείνοι που βιώνουν την καθημερινή επιβάρυνση από τις μαζικές πλέον εισαγωγές ασθενών με Covid στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η πραγματικότητα με βάση τις μαρτυρίες που έρχονται από πολλά νοσοκομεία της χώρας φαντάζει εφιαλτική, καθώς είναι πασιφανές πως δοκιμάζονται τα όρια του συστήματος με πρωτοφανή τρόπο.

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η αγανάκτηση απέναντι στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, καθώς απέφυγαν συστηματικά να ακούσουν τις προειδοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών (από την εποχή κιόλας του πρώτου κύματος της πανδημίας) για την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, με αποτέλεσμα αυτό να μοιάζει ανοχύρωτο σήμερα ενώπιον της επέλασης της πανδημίας. 

«Είναι φανερό ότι το σύστημα πιέζεται σε όλα τα επίπεδα. Η κατάσταση σε Θεσσαλία, Βόρεια Ελλάδα και Ήπειρο είναι σχεδόν εκτός ελέγχου. Στην Αθήνα τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται εξίσου πιεστικά» αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο tvxs.gr το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Κώστας Λιβαδάς.

Αναφέρεται μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση στα νοσοκομεία σε Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Σέρρες και Καβάλα, τα οποία όπως επισημαίνει «έχουν ξεπεράσει κυριολεκτικά τα όριά τους».

«Καμιά βοήθεια από την κυβέρνηση στο σύστημα υγείας»
   
«Φυσικά δεν έχουμε δει πουθενά καμιά ενίσχυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» σημειώνει με νόημα ο κ. Λιβαδάς και προσθέτει: «Η είσοδος των ιδιωτών, η οποία ανακοινώθηκε πολύ προόσφατα, είναι ένα μέτρο με το οποίο εμείς είμαστε αντίθετοι, γιατί χτυπάει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Είναι ένα μέτρο πανικού, γιατί δε λήφθηκαν τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν εγκαίρως. Έπρεπε να γίνει μια μεγάλη προκήρυξη τον Ιούνιο μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, που να καλύπτει όλες τις θέσεις των επικουρικών».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ισχυρισμούς του Βασίλη Κικίλια περί ενίσχυσης του συστήματος υγείας σχολιάζει: «Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού εγώ προσωπικά ένα παράδειγμα έχω να φέρω, ότι από τις νέες 50 κλίνες ΜΕΘ, που ανακοινώθηκαν στο Σωτηρία, δουλεύουν μόνο οι 9. Άρα που είναι οι προσλήψεις;».

Ο κ. Λιβαδάς αναφέρεται και αυτός  στην ανάγκη να γίνει επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. «Δεν είναι δυνατόν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να μη νοσηλευουν τουλάχιστον ύποπτα περιστατικά Covid» σημειώνει.

Ο ίδιος συνεχίζει: «Πρέπει να τονιστεί ότι το 85% των περιπτώσεων κοροναϊού αντιμετωπίζεται στην κοινότητα. Είναι νόσος της κοινότητας. Πρέπει λοιπόν να δοθεί έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πρέπει να επιστρατευτούν όλοι οι ιδιώτες, να γίνουν κέντρα εμπυρέτων στα κέντρα υγείας και αστικού και αγροτικού τύπου, ούτως ώστε να “χρεώνεται”, να ξέρει που αναφέρεται όταν έχει πρόβλημα. Να μπορεί δηλαδή να απευθυνθεί σε συγκεκριμένο γιατρό, όταν έχει συμπτώματα, αν πρέπει να κάνει τεστ ή όχι, κλπ. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Διότι κάποιος επιδεινώνεται χωρίς να ξέρει που να πάει, άλλος μπορεί να το σκέφτεται να πάει να κάνει τεστ, γιατί μπορεί να μην έχει 150 ευρώ. Και βέβαια πρέπει να επισημανθεί πως το τεστ ακόμη δεν συνταγογραφείται. Πρέπει δηλαδή να στηθεί κάποιος σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο ή σε κέντρο υγείας-τα οποία είναι πολύ λίγα- για να το κάνει δωρεάν. Αυτό είναι άκρως προβληματικό».

«Σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης από το υπ. Υγείας»

Παράλληλα, με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα ο κ. Λιβαδάς υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει άμεσα ένα επείγον σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων, ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόνοια για δημιουργία τεστ και καλύτερης ιχνηλάτησης των περιστατικών».

Δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για έλλειμμα ενημέρωσης αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

«Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση από το υπουργείο σχετικά με την κατάσταση και την πληρότητα στα νοσοκομεία. Γιατί μήπως έχει η ελληνική κοινωνία; Εδώ δεν ανακοινώνουνε εδώ και πάρα πολύ καιρό πόσα περιστατικά νοσηλεύονται συνολικά. Όχι στις ΜΕΘ, αλλά σε απλές κλίνες Covid. Πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις; Όπως ανακοινώνουν τον αριθμό των κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα, αναλόγως θα έπρεπε να ενημερώνουν για τους νοσηλευόμενους. Πχ στο νοσοκομείο Καστοριάς νοσηλεύονται με θετικό Covid 5 ασθενείς, στα Γρεβενά 10, στην Άμφισσα 5. Τα στοιχεία δεν μπορεί να μη δίνονται στη δημοσιότητα» λέει χαρακτηριστικά.

«Λάθος μοντέλο τα “νοσοκομεία αναφοράς” - Μεγάλο το πρόβλημα με τα χειρουργεία»

Ταυτόχρονα, ο κ. Λιβαδάς εκφράζει την άποψη πως «πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί η μη Covid λειτουργία των νοσοκομείων».

«Ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα ένα λάθος μοντέλο με “νοσοκομεία αναφοράς”. Αυτό διορθώθηκε από το καλοκαίρι, καθώς όλα τα νοσοκομεία νοσηλεύουν πλέον Covid περιστατικά. Αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί, γιατί θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι υπόλοιπες παθήσεις δεν σταματάνε. Αντίθετα, επιδεινώνονται και περιπλέκονται» σημειώνει σχετικά.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα δυσλειτουργίας του συστήματος, αλλά και της ευθύνης που έχουν οι κυβερνώντες, φέρνει τον «κόφτη» στα τακτικά χειρουργεία.

«Υπάρχει ζήτημα για παράδειγμα με τις επεμβάσεις σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες» αναφέρει και προσθέτει: «Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες περιπτώσεις, οι οποίες μπορούν να περιμένουνε, όλες οι υπόλοιπες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Εδώ οι αρμόδιο δεν έκαναν τα βασικά. Αντί να εκδώσουν δηλαδή εθνικές οδηγίες αναφορικά με την προτεραιότητα αντιμετώπισης των παθήσεων, να πουν πχ αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, αυτές μπορούν να περιμένουν 15 μέρες, οι άλλες ένα μήνα κλπ, άφησαν εμάς να «τσακωνόμαστε» με τους ασθενείς για το πότε θα χειρουργηθούν. Γιατί με το 80% που έχουν βάλει, εγώ δεν ξέρω πραγματικά τι προγραμματισμό να κάνω για τον κάθε ασθενή. Όλο αυτό λοιπόν αποτελεί μετακύλιση ευθυνών προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς» καταλήγει ο κ. Λιβαδάς.

Διαβάστε αναλυτικά για την κατάσταση του ΕΣΥ: 

πηγη:https://tvxs.gr