Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 14 Αύγ 2020
“Δηλητηριώδες” σχόλιο Βαξεβάνη για την εικόνα στο διάγγελμα Μητσοτάκη: Εκτός αν στο Μαξίμου έβαλαν βιβλία για γίγαντες, η αναπληρώτρια του κυρίου Πέτσα τα λέει αλλά δεν τα δείχνει καλά
Κλίκ για μεγέθυνση
 

 

Με ένα ιδιαίτερα σκωπτικό tweet ο Κώστας Βαξεβάνης σχολίασε την προσπάθεια της αναπληρώτριας του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, Αριστοτελίας Πελώνη, να υπερασπίσει την άποψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το διάγγελμά του από το Μαξίμου και όχι με τη χρήση green box.

“Καλά τα λέει η Αναπληρώτρια του κυρίου Πέτσα, αλλά δεν τα δείχνει και καλά. Έχουν και οι κάμερες τα μυστικά τους. Εκτός αν στο Μαξίμου έβαλαν βιβλία για γίγαντες” έγραψε συγκεκριμένα ο Κώστας Βαξεβάνης ποστάροντας και το σχετικό θέμα από το documentonews.gr με τίτλο “Κυρία Πελώνη καλά τα λέτε αλλά δεν τα δείχνετε και καλά”.

 

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η αναπληρώτρια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ( ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές), δημοσιογράφος κυρία Αριστοτελία Πελώνη, με τουίτ της θέλησε να υπεραμυνθεί της άποψης πως ο πρωθυπουργός έκανε το διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου. Το κάνει μάλιστα αρκετά δηκτικά.

«Δεν είναι δυνατόν να πρέπει να λέμε τα αυταπόδεικτα επειδή κάποιοι επιμένουν στις φαντασιώσεις τους. Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός χθες συνάντησε τον ΥΠΟΙΚ και τον ΥΠΕΘΑ στο Μαξίμου, όπου κατέγραψε το μήνυμα για την τουρκική προκλητικότητα. Έλεος. Δείξτε επιτέλους λίγη σοβαρότητα!»

Κατ’ αρχήν η δουλειά της κυρίας Πελώνη είναι αυτή ακριβώς, να λέει αυτό που της λέει ότι πρέπει να πει η κυβέρνηση. Όχι την αλήθεια απαραίτητα. Γι αυτό άλλωστε πληρώνεται. Αλλά ας το αφήσουμε. Μπορεί να τα λέει μια χαρά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, αλλά το βίντεο δεν τα δείχνει καλά.

Υπάρχουν διάφορα τεχνικά στοιχεία που σχολιάζονται στο διαδίκτυο και συντείνουν στο ότι το γύρισμα του διαγγέλματος είναι σε green screen ( διάχυση πράσινου χρώματος, τρυπήματα κλπ) τα οποία αποτελούν εξειδικευμένη ανάλυση. Κάνουμε γι αυτό μια προσπάθεια να εξετάσουμε εμπειρικά την εικόνα.

Πήραμε λοιπόν την εικόνα από δύο διαγγέλματα.

Στην πρώτη (αυτή με το πουκάμισο), δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πρωθυπουργός μιλάει από το γραφείο του στο Μαξίμου. Μπορείτε να δείτε πώς φαίνονται τα βιβλία στη βιβλιοθήκη, το μέγεθος της εικόνας πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ύψος του σε σχέση με τη βιβλιοθήκη (κάντε σύγκριση με τη μαύρη σειρά βιβλίων πάνω από το κεφάλι του).

Στη δεύτερη φωτογραφία από το χθεσινό διάγγελμα, ενώ βρίσκεται σε γενικές γραμμές στο ίδιο σημείο, τα πράγματα πίσω του είναι υπερμεγέθη (ζουμαρισμένα). Η εικόνα-πίνακας είναι μεγαλύτερη, τα βιβλία επίσης και το ύψος του σε σχέση με τη σειρά των μαύρων βιβλίων, είναι μεγαλύτερο.

Αν υποθέσουμε ότι ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε πιο πίσω, δηλαδή πιο κοντά στο φόντο της βιβλιοθήκης, τότε το ύψος του έπρεπε να φαίνεται πιο κάτω από τη μαύρη σειρά των βιβλίων και όχι πιο πάνω (όσο απομακρυνόμαστε απ την κάμερα το ύψος μειώνεται σε σχέση με το φόντο).

Εν ολίγοις φόντο και πρόσωπο στο δεύτερο διάγγελμα είναι αφύσικα.

Για όσους καταλαβαίνουν από κάμερες, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός έχει καταγραφεί με κανονικό φακό (50 mm) από απόσταση 1,8 έως 2,3 μέτρα όπου τοποθετείται το autocue που χρησιμοποιεί για να διαβάζει το κείμενο. Το φόντο όμως έχει τραβηχτεί με τηλεφακό ή σε άλλη περίπτωση το πίσω πλάνο έχει ζουμαριστεί υπερβολικά στο μοντάζ πριν γίνει η ένθεση.

Τα υπόλοιπα για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν τα ξέρουμε και ούτε έχουν σημασία. Να θυμίσουμε πως πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός ήταν στην Αντίπαρο και μετά από μία ώρα ήταν στο θέατρο Επιδαύρου όπου πήγε με στρατιωτικό ελικόπτερο. Έχει τα μέσα ο πρωθυπουργός να εκμηδενίσει τις αποστάσεις.


πηγη:https://thefaq.gr

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου